Rødt i spagat mellom Ukraina og Palestina

0
Skjermdump fra video

Har ikke skjønt at deres helter i Ukraina er blant Israels mest entusiastiske støttespillere.

I en artikkel på nettsidene til TV2 skriver Stine Westrum, fungerende utenrikspolitisk talsperson i Rødt:

Israels bombing av bolighus, skoler, sykehus og flyktningleirer på Gaza utgjør det verste massedrap på barn verden har sett på lenge. Israel har videre drept flere FN-ansatte enn noe annet land i historien.

Hun kaller også Norges støtte til Israel for en «drepende dobbeltmoral».

Det er ikke vanskelig å se at talsperson Westrum har rett i dette.

Men spørsmålet om dobbeltmoral er litt mer komplisert.

Det har seg jo slik at Israels mest entusiastiske støttespiller på den internasjonale arenaen er ingen andre en Ukraina og Vladimir Zelensky (som Rødt i likhet med resten av Stortinget møtte med stående ovasjoner da han gjestet Oslo). Rødt har også forpliktet seg til å støtte våpeneksport og annen støtte til Ukraina i en størrelsesrden av minst 15 milliarder kroner per år i fem år.

Denne Zelensky har oppfordret verdens ledere til å vise solidaritet med Israel og han sammenlikner Israels krig mot Hamas i Gaza med Ukrainas krig mot Russland.

Fra Rødts side blir det jo da en politisk spagat av de helt sjeldne når man der i gården både støtter Zelensky og samtidig støtter palestinerne i Gaza.

Les: Ukraina erklærer støtte til Israel, fordømmer palestinsk «terrorisme»

Rødts ledelse klarte å valse over alle kritikere i partiet som advarte mot våpenstøtten til Ukraina, og nå sitter de der og støtter en tapende NATO-krig og en Zelensky som når som helst kan bli dumpet av sine vestlige føringsoffiserer, samtidig som de overser at denne mannen og dette regimet hyller det Israel som Rødt er knallharde motstandere av.

Hvordan er det mulig?

Det er naturligvis mulig fordi Rødt aldri har gjort noen analyse av den internasjonale situasjonen i dag og mer velger standpunkter etter hva som sies i Dagsrevyen. Partiet var totalt uinteressert i Ukraina før 24. februar i fjor og brydde seg aldri om å støtte innbyggerne i Donbass i deres forsvar på Kiev-regimets bombing av sivile områder gjennom åtte år. Så var partiet veldig interessert i fjor, men nå er visst ikke Ukraina så viktig.

Og over natta ble Rødt mer anti-Russland enn alle andre på Stortinget og konkurrerte med FRP om hvem som kunne gi mest penger til det militære. Rødt gikk i spissen for sanksjoner mot Russland og i hatkampanjen mot Vladimir Putin.

Vi skjønner godt at Stine Westrum foretrekker å snakke om Israels terrorkrig mot Palestina og ikke kommenterer Ukrainas støtte til den samme krigen. Men velgerne lar seg ikke lure så lett.

Hvordan skal Rødt kunne klare å forsvare å øse ut 15-20 milliarder norske skattekroner i året fem år framover til et av verdens mest korrupte regimer og en krig som selv Washington har mistet troen på, samtidig som Rødts velgere i arbeiderklassen sliter med å betale regningene?

Er det ikke dette det middelklassen kaller «kognitiv dissonans» og som kanskje arbeidervelgere vil kalle «høl i huet»?

Les: De pengene som brukes på Ukrainakrigen kunne løftet alle ut av fattigdom i Norge

Enda flere milliarder til krig – nedskjæringer for vanlige folk

Vil Rødt-toppene omvurdere våpenstøtta til Ukraina?

Forrige artikkelUkraina, Vietnam, Irak, Afghanistan – enda en historisk krigsfiasko for USA
Neste artikkelVaksinekjøret normaliseres – nå advares det mot C-vitamin og hvitløk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).