De pengene som brukes på Ukrainakrigen kunne løftet alle ut av fattigdom i Norge

0

Et samlet Storting med SV og Rødt på hjul har bestemt å gi mange titalls milliarder kroner til Ukraina og øke militærbevilgningene med 7 milliarder i år.

Tidligere nestleder i Rødt, Marielle Leraand, reagerer veldig sterkt på politikernes prioriteringer. I et innlegg på Facebook skriver hun:

Vi bruker penger på krig – penger som kunne gått til å heve alle over fattigdomsgrensa i dette landet!

7, 5 milliarder norske kroner har samtlige partier på Stortinget nå bestemt at skal bevilges årlig til «våpenhjelp» til Ukraina.

I tillegg så økes forsvarsbudsjettet med 7 milliarder i år, og Forsvarskommisjonen foreslår i tillegg en årlig økning på 40 milliarder for å styrke Norges såkalte «forsvar».

Men hvor mye penger trengs for å heve ALLE på trygdi dette landet over fattigdomsgrensa, tror dere?

Jo, det vil koste 13,3 milliarder kroner årlig, viser nye tall fra regjeringen.

Bare med de økte forsvarsmidlene på 7 milliarder pluss de 7,5 milliardene i «våpenstøtte» til Ukraina, så kunne fattigdomsregninga altså vært betalt.

Men dette er ikke Rødt og SV villige til å gjøre.

Begge partier støtter de nevnte bevilgningene; gigantiske bevilgninger til krig og opprustning.

Og vi tror dette fører Norge i retning av mer fred og mindre «forskjeller»?

Nei, selvsagt ikke.

Men så er ikke SV og Rødt lenger en del av den globale venstresida, så hva kan vi forvente egentlig?

SV greide ikke å forhandle inn mer enn skarve 200 kroner måneden i økt barnetrygd; ikke for alle barn, men bare for de over 6 år.

200 kroner måneden er for å si det folkelig; et piss i havet for barnefamilier som nå opplever at alt blir dyrere.

Men opprustning og krigsbevilgninger har de råd til i massevis.

Gjør kampen mot «Forskjells-Norge» til en vits

Partiet Rødt har som varemerke kampen mot Forskjells-Norge. Men ved å sette penger til krig og militærvesen over alt annet på prioriteringslista, gjør de sitt eget slagord til latter.

Mesteparten av våpenbevilgningene vil gå til amerikansk våpenindustri, som eies av de aller rikeste menneskene i verden, multimilliardærene bak BlackRock, State Street og Vanguard. Men de vil gjøre vanlige folk i Norge fattigere. De pengene som faktisk kommer fram til Ukraina vil i stor grad gå til oligarkene der. Det vet arbeidsfolk i Ukraina alt om. Krigshysteriet gjør Kongsberg Gruppen mer gullkantet, og det tjener State Street og JP Morgan på. Og familien Must, som er blant de største investorene på Oslo børs.

Forrige artikkelSeymour Hersh: Et flertall av jordas befolkning støtter nå Russland
Neste artikkelPentagonkontor for «håndtering av virkelighetsoppfatning»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).