Enda flere milliarder til krig – nedskjæringer for vanlige folk

0

– Ukraina har et akutt behov for mer militær støtte og materiell nå. Norge utvider derfor den militære støtten til Ukraina med 2,5 milliarder kroner til 10 milliarder kroner for 2023, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til pressen i Vilnius i forkant av Nato-toppmøtet tirsdag. Dette skriver Dagbladet.

Våpenstøtte til Ukraina betyr i virkeligheten milliarder til amerikansk våpenindustri. Det er Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman og de andre dødens profittører som vil få løvens del av disse pengene.

Dette er samtlige partier på Stortinget enige i, også de tidligere venstre- og antikrigspartiene SV og Rødt. Nå prioriterer de krig over alt annet, utenom alle vedtatt budsjetter og planer. Pengene fosser ut av statskassa og de som kan fryde seg foruten eierne av våpenindustrien i USA, er naturligvis oligarkene i Ukraina, for Riksrevisjonen har ingen mulighet til å kontrollere hvor pengene til Ukraina havner. Og det gjennomkorrupte Ukraina har velprøvde systemer for å få penger til å havne i lommene til de rikeste, ikke minst i skatteparadiser, slik president Zelensky gjør.

Men for folk flest er det krise

Mímir Kristjánsson skriver på Facebook:

Over 100.000 små og store familier har stått i matkø det siste halve året. Det er som vi har tatt en tidsmaskin tilbake til mellomkrigstida.

Likevel er det lite som minner om kriseforståelse i de store partiene. De voksende matkøene og fattigdoms-krisa møtes enn så lenge med hvilepuls. Matsentralen fikk for eksempel ikke én krone ekstra i revidert budsjett i vår, selv om behovet for mer mat å dele ut er stort.

Skal vi få gjort noe med matkøene må alle partier nå sette seg ned og lage et kriseforlik mot fattigdom. Skatter og avgifter som rammer fattige må ned eller bort. De laveste ytelsene i velferdsstaten må opp. Staten må kutte i regningsbunken gjennom gratis tannhelse, makspris på strøm og gratis kollektivtrafikk. Og selvfølgelig må Matsentralen og andre som deler ut mat få de millionene de trenger.

Vi tviler ikke på at den gode Mímir mener det han skriver. Han er utvilsomt opptatt av fattigfolks kår. Men begriper han ingenting av det han er med på? Skjønner han virkelig ikke at når han sammen med de andre stortingspolitikerne godtar at titalls av milliarder skattekroner sluses fort og ukontrollerbart over til mer krig, så går det på bekostning av de samme vanlige menneskene som han skriver så engasjert om?

Hvis du vil vite noe om hvorfor det ikke er penger, Mímir, ta deg en titt i speilet. Du og resten av Rødt-ledelsen er sjøl medansvarlige.

Norske sykehus får mindre penger å rutte med i år. Helse Nord står i en spesielt vanskelig situasjon, sa helseministeren i januar i år. Ja, det er jo klart. De må spare så krigsindustrien skal få sitt.

I talen slår Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) igjen fast at sykehusene må stramme inn økonomien i 2023 for å håndtere økte priser og lønninger.

Det betyr at større investeringsprosjekter og vedlikehold kan måtte utsettes. I tillegg ber regjeringen sykehusene om å kartlegge bruken av laboratorie- og røntgentjenester.

I talen sier Kjerkol at det er et overforbruk av disse tjenestene, og at sykehusene må sette i gang tiltak for å redusere dette.

– De skal også revurdere og se på hvilke behandlingsmetoder som kan utfases, sier Kjerkol.

Kravet om nedskjæringer kommer over hele fjæla, unntatt for krigsindustrien, der det er julekvelden hver dag. Om det kan være noen «trøst», så er det på samme måte i andre NATO-land, som for eksempel Tyskland:

Tysklands budsjettutkast: Større militærutlegg som skal betales med sosiale nedskjæringer

Det er mulig at Mímir Kristjánsson ikke skjønner at velgerne hans klarer å begripe den enkle sammenhengen mellom militarisering og fattigdom, men da tror vi han undervurderer dem. Det skal stå dårlig til med matematikkforståelsen i Norge, men ikke så dårlig.


Forrige artikkelNato-tankegangen fører til krig
Neste artikkelFremtids- og klimamelk – kanskje best å holde seg langt unna!