Mislykket Gaza-toppmøte i Egypt

0
– Budskapet den arabiske verden hører er høyt og tydelig, sa kong Abdullah II av Jordan under sin tale. «Palestinske liv betyr mindre enn israelske."

Arabiske, europeiske ledere splittet over Gaza-krisa etter toppmøtet i Egypt. «Palestinske liv betyr mindre enn israelske,» i øynene fra vest, uttalte Jordans kong Abdallah II i sin tale.

Ledere fra Europa, Midtøsten, Canada og Japan deltok på møtet i Kairo lørdag, der Egypts president var vert for et toppmøte om krigen på Gazastripen. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) representerte Norge og møtte kolleger fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan.

Men Vestens ledende figurer gjorde en pinlig figur. Mens arabiske ledere krevde et veikart for å avslutte den «humanitære katastrofen» på Gazastripa og gjenopplive fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne hadde Vesten ikke noe å komme med.

Nettavisa The Cradle skriver:

I timer med taler fordømte arabiske ledere Israels pågående bombing av Gaza, som har fokusert på sivile mål, inkludert høyhus i boliger, sykehus og til og med en gammel kristen kirke der sivile hadde ly.

Israel har også kuttet alt vann, mat og elektrisitet til Gaza, mens de bombet Rafah-overgangen med Egypt for å forhindre levering av humanitær hjelp.

– Budskapet den arabiske verden hører er høyt og tydelig, sa kong Abdullah II av Jordan under sin tale. «Palestinske liv betyr mindre enn israelske. Våre liv betyr mindre enn andre liv. Anvendelsen av folkeretten er valgfri, og menneskerettighetene har grenser – de stopper ved grenser, de stopper ved raser og de stopper ved religioner.»

«Hvor som helst ellers ville angrep på sivil infrastruktur og bevisst sulte ut en hel befolkning med mat, vann og grunnleggende nødvendigheter bli fordømt,» sa kong Abdullah. «Ansvar vil bli håndhevet.»

Gazas helsedepartement sa lørdag at Israels luft- og missilangrep hadde drept minst 4.385 palestinere, inkludert over 1.600 barn, i Gaza.

Europeiske ledere bagatelliserte Israels terror mot sivile i Gaza og snakket i stedet om «Israels rett til å forsvare seg».

Ingen israelsk eller senior amerikansk leder deltok på toppmøtet, noe som betyr at ingen avtale om å avslutte volden var mulig. 

Arabiske ledere frykter trusler utstedt av israelske tjenestemenn om å drive Gazas 2,3 millioner innbyggere inn i Egypt, i en gjentakelse av Nakba i 1948. 

Kong Abdullah sa at tvangsflytting «vil være en krigsforbrytelse i henhold til internasjonal lov, og en rød linje for oss alle».

Araberstatene sto opp mot krig, for våpenhvile og fredsløsninger, mens europeerne stort sett serverte tomprat.

Utenriksminister Espen Barth Eide sa i sin tale:

– Alle krigførende parter har en plikt til å beskytte sivile, sykehus, skoler og annen sivil infrastruktur. Sivile bygninger skal ikke brukes til militær aktivitet. Sivile må aldri brukes som skjold, sier Eide. 

Norge har vært tydelig på Israels rett til selvforsvar.

– Alle selvforsvarshandlinger må utføres i samsvar med humanitærretten. Sivile må beskyttes. Det gjelder alle parter, sier Eide.

Er det noe som tyder på at Israels terrorbombing tar sikte på å beskytte sivile?

Israel bomber gamle hellige steder som gir ly for sivile

De vestlige «lederne» skjønner åpenbart ikke i hvor stor grad de har tapt all respekt i Det globale sør, og ikke minst i den arabiske og muslimske verden. Dermed vil de heller ikke skjønne det tektoniske skiftet som nå pågår før det er for seint.

G7-diplomat: Vi har definitivt tapt kampen i det globale sør


NRK/NTB 04:36 USA sender flere soldater og luftvernsystemer til Midtøsten. USA sender flere soldater til Midtøsten. I tillegg sender de ytterligere rakettsystemer, bekrefter forsvarsminister Lloyd Austin ifølge Reuters. Det er ikke oppgitt hvor mange ekstra soldater USA skal sende til området. De nye våpnene som settes i beredskap, er et THAAD-missilforsvarssystem og ytterligere Patriot-systemer. USA har sendt betydelige ressurser fra marinen til Midtøsten etter utbruddet av Israel-Hamas-krigen, inkludert to hangarskip, skipenes støtteskip og rundt 2000 soldater. (NTB)

Forrige artikkelJulian Assange æresborger av Roma
Neste artikkelBiden gir boosterdose til den vaklende Ukrainakrigen