Julian Assange æresborger av Roma

0

Det er den første større byen i verden som tildeler ham denne æren, skriver storavisa La Repubblica.

Roma er den første hovedstaden i verden som gir Julian Assange æresborgerskap.

Det var stor applaus fra støttespillerne til WikiLeaks-medgründeren, fra FreeAssange Italia og Italians for Assange-foreningene samt fra de mange Pro-Assange-aktivistene som var til stede under voteringa.

Blant de første underskriverne av forslag til resolusjon 83/2023 var Virginia Raggi (M5S), tidligere ordfører i Roma, og fire andre M5S byrådsmedlemmer: Daniele Diaco, Linda Meleo, Antonio De Santis og Paolo Ferrari fra Virginia Raggi Civic List.

28. september erklærte ordføreren i Napoli, Gaetano Manfredi, at byen tildeler Assange æresborgerskap.

Reggio Emilia utropte også Assange til æresborger 18. september, og det samme gjorde mange andre små kommuner over hele Italia.

Den første noensinne var Lucera (i provinsen Foggia) 28.06.2022, mens Perugia nylig garanterte ham politisk asyl.

Julian Assange får Ossietzkyprisen

Norske Pen tildeler årets Ossietzkyprisen til den fengslede Wikileaks-gründeren Julian Assange, skriver NTB.

Prisen deles ut for fremragende innsats for ytringsfriheten.

Assange kjemper fortsatt for å slippe å bli utlevert til USA, der han er anklaget for spionasje etter at Wikileaks offentliggjorde en rekke graderte dokumenter.

– Retten til informasjon er en forutsetning for demokratiet. Å drive undersøkende journalistikk er å systematisk avdekke kritikkverdige samfunnsforhold og maktmisbruk. Det er nettopp dette Julian Assange gjorde ved å publisere avsløringer av alvorlige krigsforbrytelser, sier Ann-Magrit Austenå, styreleder i Norsk Pen.

Austenå trekker likheter mellom Assange og Carl von Ossietzky, som ble fengslet og satt i en tysk konsentrasjonsleir i 1933 etter avsløringer om tysk opprusting.

– Det vil skape en farlig presedens og bidra til nedkjøling av den offentlige debatten dersom kritisk journalistikk og varsling blir straffet som alvorlig kriminalitet og landsforræderi, sier Austenå.


steigan.no er den mediekanalen i Norge, og sannsynligvis også i Skandinavia, som har gitt mest omfattende, langvarig og kontinuerlig dekning av saka til Julian Assange.

Les artikler om Julian Assange

Forrige artikkelAlt i 2010 trente de på en «framtidig pandemi»
Neste artikkelMislykket Gaza-toppmøte i Egypt