Støre, Huitfeldt og det norske oligarkiet

0
Skjermdump fra Dagsrevyen 31. august 2023

Når utenriksminister Anniken Huitfeldt har begått et så grovt brudd på alt som heter habilitetsregler og likevel får grønt lys til å fortsette i jobben av statsminister Støre, gir det oss et unikt innblikk i det norske oligarkiet slik det arter seg i det som en gang var et sosialdemokratisk parti.

Utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann Ola Flem (Ap) har handlet aksjer på Oslo Børs mens hun har vært utenriksminister. Huitfeldt påstår at hun ikke visste noe enda aksjehandel er det ektemannen driver med og disse spekulasjonene har vært spesielt attraktive.

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim skriver i Nordnorsk debatt:

Den politiske aksjekursen stuper

For Arbeiderpartiet er den siste saken med Huitfeldt ødeleggende. Ektemannen Ola Flem er også aktiv i Arbeiderpartiet, han er listekandidat i Ullensaker ved kommunevalget.

Slik får vi et glimt inn i hverdagsliv hos sosialdemokratiets toppledere. Det er ingen vanlig hobby for nordmenn å drive såkalt daytrading for hundretusener av kroner.

Flem har handlet i aksjer i selskaper der kona har hatt innsidekunnskap og hun har behandlet aktuelle vedtak som påvirker selskapenes verdier. Og så vil de ha oss til å tro at alt har vært i sin skjønneste orden, altså bortsett fra at hun glemte å melde seg inhabil.

Advokat Brynjar Meling skriver på Twitter:

Dette blir bare for dumt. Enhver som kjøper aksjer, fondsandeler eller et hvilket som helst spareprodukt, har jevnlig måttet svare på spørsmål om man selv er – eller er sammen med – en politisk eksponert person.

Robert Mood skriver:

De forstår ikke reglene for reiseregninger, pendlerboliger og habilitet. Er evnen og viljen til å forstå like dårlig i politiske saker også? Eller handler dette om ukultur?

Økokrim vil ikke behandle saka på grunn av nært vennskap

Sjef for Økokrim, Pål K. Lønseth sier han er inhabil på grunn av sitt nære arbeidsforhold til Anniken Huitfeldt.

Og likevel sier Økokrim ved Lønseths stedfortreder:

Økokrim mener det ikke er grunnlag for å vurdere spørsmål knyttet til innsidehandel etter at ektemannen til Anniken Huitfeldt handlet aksjer mens hun var utenriksminister.

Norge kåres stadig vekk til Skandinavias mest korrupte land. Med de ekstremt tette båndene og de små forholdene i Oslo. Venner og kjennskap, nepotisme.

Det var den samme Pål Lønseth som på Dagsrevyen 26. juni 2013 i egenskap av statssekretær i Justisdepartementet at regjeringa ikke «finner noen grunn til å kritisere USA» for den elektroniske overvåkinga som amerikansk etterretning har drevet overfor brukere av Facebook, Twitter, Google og så videre.

Les: Arbeiderpartiet – His Master’s Voice

Og nå driver altså Arbeiderpartiet med Støre som statsminister og Huitfeldt som utenriksminister og skyfler titalls av milliarder skattekroner over til våpenindustrien og oligarkene i Ukraina. Og utenriksministerens mann som har felles økonomi med sin kone tjener millioner på å spekulere i aksjer som kona har hatt innsideinformasjon om. Og så vil man få oss til å tro at alt er greit.

Vil ikke ha Støre-besøk etter Huitfeldt-saken: − Håper de holder seg unna

Fagforeningssjef og Ap-politiker i Bergen, Richard Storevik, er oppgitt etter nok en krisesak i regjeringen. Nå ber han Støre & co. holde seg unna Bergen i valginnspurten, skriver VG.

Statsminister Jonas Gahr Støre skal søndag og mandag til Vestlandet på valgkamptur før kommunevalget.

Men etter enda en statsrådsskandale, får han nå klar melding fra et frittalende partimedlem og mektig leder i Fellesforbundet i Bergen, Richard Storevik:

– Det får han styre selv, men jeg håper de holder seg unna. Vi har litt over en uke igjen av valgkampen og trenger ikke drahjelp fra Oslo. Vi ligger på 17 prosent oppslutning på målingene i Bergen. Ka faen, klinger det på bergensk – med lettere oppgitt vrede.

Ap har gjennom sommeren gått fra statsrådskrise til statsrådskrise:

  • Aps kulturminister Anette Trettebergstuen måtte gå av etter å ha vært inhabil, blant annet fordi hun foreslo sønnens fadder til nytt verv.
  • Aps nyvalgte nestleder Tonje Brenna måtte legge seg og beklage etter at hun blant annet ga styreverv til en god venn. Statsminister Støre vernet henne mot avgang.
  • Utenriksminister Anniken Huitfeldt måtte onsdag innrømme habilitetsbrudd etter mannens omfattende aksjekjøp. Statsminister Støre vernet henne mot avgang.
  • I tillegg måtte Sps nestleder og statsråd Ola Borten Moe trekke seg etter brudd på habilitetsreglene gjennom kjøp av aksjer i Kongsberg Gruppen.

Fortsatt mye svindel vi ikke vet om

Det vi foreløpig ikke vet noen ting om er hvilke norske formuer som øker på grunn av gigantoverføringene til Ukraina. I forbindelse med norsk bistand er det alltid norske konsulenter som vet å sko seg. Det skjer garantert i Ukraina også. Hvem er disse og hvor mye av skattemilliardene har de klart å sluse inn på egne konti?

Vi tar gjerne i mot tips fra lesere som vet noe om dette.

Moderne adel

Anniken Huitfeldt tilhører den dansk-norske tidligere adelsslekten Huitfeldt ([vittfelt]), og er niese av politikeren Fritz Huitfeldt (H). Hun er også etterkommer av Norges rikskansler Jens Bjelke.

Adelsprivilegiene har formelt sett blitt opphevet i Norge, men vi har fått en ny adel som faktisk også har røtter i det gamle aristokratiet. At de også har tette bånd til europeisk artistokrati, enten det er gamle eller nye penger, ser vi jo godt i Støres nesten uanstendige knefall for Ursula von der Leyen. Og vi ser hvordan Støre og Huitfeldt også pleier nær omgang med den korrupte oligarken Hillary Clinton.

Det er på tide vi begynner å kartlegge også det norske oligariket.

Forrige artikkelWikileaks og Assange – media avleder og skremmer
Neste artikkelSenator: USA får «verdi for pengene sine» i Ukraina fordi amerikanere ikke dør
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).