Fitbit smartklokke driver ulovlig overføring av dine personlige data

0

Nordmenn elsker smartklokker! Ingen i Norden kjøper så mange smartklokker og aktivitetsbånd som oss nordmenn. På Komplett.no heter det:

Stiftelsen Elektronikkbransjen kunne i fjor melde at salget av aktivitetsarmbånd økte til 440.000 enheter, mens salget av smartklokker var oppe i 360.000 enheter. 

Komplett skriver også at Fitbit kan enda mer:

Ved å analysere søvnen din, kan Fitbit for eksempel vekke deg mer skånsomt, på et tidspunkt der du sover lett.

På tide å våkne opp: Fitbit driver ulovlig overføring av persondata

Noyb skriver 31. august 2023: Din Fitbit er ubrukelig – med mindre du samtykker til ulovlig datadeling.

I dag sendte noyb inn tre klager mot Fitbit i Østerrike, Nederland og i Italia. Det populære helse- og treningsselskapet, kjøpt opp av Google i 2021, tvinger nye brukere av appen sin til å samtykke til dataoverføringer utenfor EU. I motsetning til lovkrav har brukere ikke engang mulighet til å trekke tilbake samtykket. I stedet må de slette kontoen sin fullstendig for å stoppe ulovlig behandling.

Ingen vei utenom overføring av personopplysninger. Når du oppretter en konto hos Fitbit, er europeiske brukere forpliktet til å «godkjenne overføringen av dataene deres til USA og andre land med forskjellige databeskyttelseslover». Dette betyr at dataene deres kan ende opp i et hvilket som helst land rundt om i verden som ikke har samme personvern som EU. Med andre ord: Fitbit tvinger brukerne til å samtykke til å dele sensitive data uten å gi dem klar informasjon om mulige implikasjoner eller de spesifikke landene dataene deres går til. Dette resulterer i et samtykke som verken er gratis, informert eller spesifikt – noe som betyr at samtykket tydeligvis ikke oppfyller GDPRs krav.

Svært personlige data. Ifølge Fitbits personvernpolicy inkluderer de delte dataene ikke bare ting som en brukers e-postadresse, fødselsdato og kjønn. Selskapet kan også dele «data som logger for mat, vekt, søvn, vann eller kvinnelig helsesporing; en alarm; og meldinger på diskusjonstavler eller til vennene dine på tjenestene». De innsamlede dataene kan til og med deles for behandling med tredjepartsselskaper som vi ikke vet hvor de er lokalisert til. Videre er det umulig for brukere å finne ut hvilke spesifikke data som er berørt. Alle de tre klagerne brukte sin rett til innsyn i informasjon hos selskapets personvernombud – men fikk aldri svar.

Maartje de Graaf, databeskyttelsesadvokat i noyb : «Først kjøper du en Fitbit-klokke for minst 100 euro. Deretter registrerer du deg for et betalt abonnement, bare for å oppdage at du er tvunget til å «fritt» godta deling av dataene dine med mottakere over hele verden. Fem år inn i GDPR prøver Fitbit fortsatt å håndheve en «take it or leave it»-tilnærming.»

Forbrukerrådet klagde allerede i 2016

Forbrukerrådet skrev 3. november 2016:

Flere av treningsarmbåndene på markedet bryter norsk og europeisk forbruker- og personvernlovgivning. Forbrukerrådet klager nå inn fire av produsentene til Datatilsynet og Forbrukerombudet.

Forbrukerrådet har gjennomgått brukervilkår og personvernerklæringene til Fitbit, Garmin, Jawbone og Mio. Funnene viser at vi sier fra oss grunnleggende forbruker- og personvernrettigheter ved å ta i bruk disse aktivitets- og treningsarmbåndene.

(En Fitbit Sense 2 på Komplett koster 2890 kroner.)

Komplett burde ha skrevet: Nordmenn er de mest lettlurte i hele Norden (kanskje hele Europa). Ikke bare kjøper vi rådyre «treningsklokker». Vi godtar at de driver ulovlig overføring av våre høyst personlige data.

Det er definitivt behov for å våkne opp.

Forrige artikkelKrigsprofitørene
Neste artikkelEU har som mål å overføre 5 milliarder dollar i våpen til Ukraina årlig