Trygve Hegnar viser total mangel på innsikt i norsk landbruk

0
Fra Finansavisen. Til Høyre Trygve Hegnar / Wikimedia

Når en redaktør i ei norsk avis, i dette tilfellet Finansavisen, viser så total mangel på innsikt i norsk landbruk er det skremmende. I sin leder i Finansavisen 20.8 går Trygve Hegnar hardt ut og legger skylda på norske bønder for overproduksjon og manglende styring.

Av Romy Rohmann.

En rask titt på importtalla fra Nortura vill vist at det ikke er den norske bonden som har ansvar for at fryselagrene er fulle og at Nortura må øke lagringskapasiteten. En god journalist ville, om det var ønskelig å få fram sannheten, spurt om hvorfor ikke Nortura som skal være markedsregulator, hadde slutta å importere for lenge sida.

Anledningen er at Nortura har satt ned prisen på kjøtt for den norske bonden og i tillegg bedt om å få øke lagrene med fryst kjøtt.

Bare hittil i 2023 har Nortura importert 4.400 tonn storfekjøtt og som dere ser var vi oppe i 14.861 tonn i 2022. Dette kan vi lese fra Norturas egen importstatistikk.

Vi har også importert 162 tonn med svinekjøtt hittil i 2023:

https://totalmarked.nortura.no/getfile.php/13431192-1692104105/Totalmarked/Faste%20oppdateringer/Importstatistikk%202023.pdf

Trygve Hegnar, ansvarlig redaktør presenterer dette på følgende måte i sin leder 20.8:

Vi drukner i kjøtt

Noen vil stadig ha det til at vi i Norge produserer for lite mat. Det mumles om selvforsyning, beredskap, forsvar og verdens fattigdom.

Men sannheten er at bøndene i Norge produserer altfor mye kjøtt. Lagrene, hvor nedfrosset kjøtt plasseres, eser ut.

Nortura, bøndenes organisasjon, skulle opprinnelig kunne fylle lagrene med 3.000 tonn svin og 2.500 tonn storfe, men har nå søkt om å få fryse ned 1.000 tonn svin i tillegg og 2.300 tonn storfe ekstra.

 Styret i Nortura skjønner av dette bærer helt galt av sted, og har derfor bestemt at prisen på svin skal settes ned med 80 øre per kilo og storfe settes ned med 4 kroner per kilo.

«Vi har et ansvar for å få omsatt kjøttet og få fart på salget. Nå har salget stagnert, og vi ser en lageroppbygging som ikke er bra. Da må vi ta grep, hvis ikke blir situasjonen enda verre fremover,» sier Norturas styreleder Trine Hasvang Vaag.

Dette er som det må være. Enhver næringsdrivende tar poenget. Landbruket er et sluk, og verre vil det bli.

Så i stedet for å konfrontere Norturas styreleder med spørsmålet om hvorfor de importerer så mye, legger Hegnar ansvaret over på norske bønder. Han er til og med så frekk at han skyter fra hofta både på Tor Jacob Solberg, leder av NBS, og Bjørn Gimming, leder av BL, og skriver blant annet videre:

Men innen landbruket finnes det personer som ikke tror på tyngdeloven og markedskrefter.

Han avslutter sin leder med dette:

Landbruket er allerede et sluk, og verre vil det bli.

Hele lederen kan du lese her:  https://www.finansavisen.no/politikk/2023/08/20/8030290/vi-drukner-i-kjott

 Vi skreiv om dette på steigan.no seinest i juli i år, da skreiv vi:

Interesseorganisasjonen for bønder med ammekyr og spesialisert produksjon av storfekjøtt, Tyr, liker situasjonen dårlig.

Til Nationen sier Erling Gresseth: Dette er ein heilt ny situasjon som vi ikkje har hatt før. Det er ikkje vanleg å fryse inn mykje kjøtt på denne tida av året.

Gresseth frykter at store mengder storfekjøtt på reguleringslager vil føre til prispress og dårligere økonomi for bønder framover.

Det kostar å fryse inn alt storfekjøttet. Nokon skal betale for det, og det blir bønder gjennom omsetningsavgifta. Det gir dårlegare økonomi. Eg trur det kan bli ubehageleg utover hausten, sier Gresseth til Nationen.

Som vi skreiv i juli er Tyskland er det landet vi importerer mest fra, der må småbønder legge ned fordi Tyskland igjen importerer enda rimeligere kjøtt fra Sør-Amerika, blant annet Brasil. Av de 4 400 tonn importkjøtt kommer 1 168 også hittil i år fra Tyskland.

Vi har også tidligere tatt opp dette her på steigan.no og i november 2022, skreiv vi: Aldri før har det blitt importert så mye kjøtt til Norge som i fjor.

I 2021 ble det importert over 45.000 tonn kjøtt. En økning på mer enn 42 prosent sammenlignet med året før. Det var storfekjøtt (21.700 tonn) og svinekjøtt (16.900 tonn) som sto for det meste av importen.

Nortura Totalmarked, som er ansvarlig for markedsregulering på kjøtt i Norge, sier at de ikke har sett en større import av kjøtt enn den vi så i fjor.

Tallene for import av sau/lam, fjørfe og egg finner du også vedlagt, også hvor importen kommer fra. 

https://totalmarked.nortura.no/getfile.php/13431192-1692104105/Totalmarked/Faste%20oppdateringer/Importstatistikk%202023.pdf

Med en økning både i storfe- og svinekjøttproduksjonen er det mulig for Norge å kunne nå målet om sjølforsyning innafor denne produksjonen, noe som ville være flott dersom regjeringa fortsatt ønsker å nå målene i Hurdalserklæringa.

Men da må noen «holde Nortura litt i øra» og instruere dem hva oppgaven til en markedsregulator er.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorway – USA-imperiets støttespiller 
Neste artikkelKrigsdagbok del 71 – 4. til 6. juli 2023