Hva hendte i Maui på Hawaii?

0

En katastrofal brann har utryddet lokalsamfunnet Maui på Hawaii. 1300 mennesker er fortsatt savnet, og dessverre antakelig døde. Brannen hadde et svært merkelig forløp som man knapt har sett før. Bildet over viser bilvrakene i Front Street.

Innbyggerne sitter rystet tilbake i djup sorg over drepte familiemedlemmer, venner og bekjente og i fortvilelse og raseri over ei ødelagt framtid og det totale fraværet av engasjement fra politikerne i Washington.

Som en overlevende sa: «130 milliarder til krig i Ukraina – ingenting til oss.»

Folk er også rasende over utbyggere som prøver å kjøpe opp området til «eiendomsutvikling» mens glørne ennå er varme.

Spekulasjoner om energivåpen

På grunn av det helt spesielle forløpet av brannen, det at den startet flere steder samtidig og skapte skader man knapt har sett før, er det også kommet spekulasjoner om at det var en ny type energivåpen som utløste det hele, såkalt Direct Energy Weapon (DEW). Det sirkulerer også videoer som skal vise laseraktige stråler ffra himmelen.

Dette blir naturligvis avvist som «konspirasjonsteorier», og vi skal ikke hevde det ene eller det andre. Det som derimot er sikkert er at slike våpen finnes og er under utvikling.

Laser weapons ‘finally’ seeing ‘real progress,’ Missile Defense Agency official says

Her er flere militære fagartikler om det samme.

Og her er den entusiastiske hyllesten til den nye generasjonen våpen fra utvikleren Lockheed Martin:

Altså: Det er ingen «konspirasjonsteori» at slike laservåpen finnes og at de planlegges brukt. Det er industrinytt.

Kanskje er det en «konspirasjonsteori» at de ble brukt i Maui. Vi venter med å trekke noen konklusjon om det.

Foreløpig bør spørsmålet stilles på en annen måte: Er våpenutviklerne troende til å kunne gjøre noe sånt?

Og her har vi historiske erfaringer med oss. Dette er gjort i Stillehavet før, nemlig under prøvesprengningene av atomvåpen. Wikipedia skriver:

Fra 1946 til 1958 utførte USA i alt 67 atomprøvesprengninger på Marshalløyene, ifølge NUPI.[1] 23 av disse bombene ble sluppet på Bikiniatollen. På grunn av atomsprengningene måtte flere enn 150 personer flytte til andre øyer. Halvparten av disse døde som følge av den Ioniserende strålingen, ifølge The Guardian.

Våpnene finnes. Viljen til å bruke slike våpen er absolutt til stede. Kynismen når det gjelder å prøve dem ut på sivile finnes også.

Inntil videre vet vi nok til å si at den måten befolkninga i Maui og på Hawaii behandles på av de sentrale myndighetene i Washington viser en forakt for menneskeliv og en holdning som vi kjenner fra kolonitida.

Mer om situasjonen etter Maui-brannen på Hungry Heroes Hawaii.

Update From the Maui Fires Frontlines

Forrige artikkelOver en tredel av norsk verdiskapning har eiere i utlandet
Neste artikkelDiskusjonen om samiske spørsmål (1)