Er ‘casu marzu’ en del av løsningen?

0
Illustrasjon: Terje Sørensen

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Media har til stadighet meldinger om at Jordens matvarebærekraft svekkes i og med et økt antall folk på planeten – i dag over åtte milliarder. Én heller nærmest utenkelig løsning på problemet turde være å bli kvitt menneskene, som én annen, kanskje mer allment akseptabelt, løsning foreslås bruk av larver og insekter som føde for oss. Umiddelbart økes i alle fall ikke min appetitt ved tanken – min nærmeste families ei heller.

Kanskje kunne en mellomting – en blanding av insektlarver og ost – være et forslag? Jeg har bladd hist og her på nett, spurt min venn AI om litt bistand og kan fortelle følgende om den unike kulinariske arven: CASU MARZU – Den kontroversielle sardinske osten med en vri.

Casu Marzu er en ost som både fanger oppmerksomheten og pirker nysgjerrigheten til de eventyrlystne gastronomene rundt om i verden. Casu Marzu, den særegne sardinske osten som inkluderer levende fluelarver som en del av tilberedningen, har lenge vært en integrert del av den sardinske kulturen og matarven.

Casu Marzu, som oversettes til «råtten ost», er et eksempel på hvordan mat kan være mer enn bare en næringskilde – det kan være en historieforteller, en refleksjon av tradisjoner og en utfordring for sansene. Denne osten, laget av fersk sauemelk, gjennomgår en unik fermenteringsprosess takket være tilstedeværelsen av spesielle fluer kjent som «Piophila casei».

Under produksjon legger disse fluene egg på osten. Når eggene klekkes, følger larvene naturlig en nedbrytningsprosess som myker osten og gir den en ekstraordinær smakprofil. For dem som våger seg på denne smakseventyren, kan ostens komplekse aroma og tekstur tilby en unik matopplevelse.

Casu Marzu har en betydelig kulturell betydning på Sardinia, der den er betraktet som mer enn bare en matrett – den er et symbol på samfunn, arv og stolthet. Til tross for sin historiske relevans og kulturelle dybde, har osten også utløst debatt rundt helse- og hygienekrav, noe som har ført til forbud i EU-land.

Mens den er forbudt for salg og konsum i de fleste europeiske land, eksisterer Casu Marzu fortsatt i det skjulte på noen steder på Sardinia, der noen modige smakere utforsker den kulinariske rikdommen og utfordrer konvensjonene.

Casu Marzu fremhever kompleksiteten i forholdet mellom mat, kultur og helse. Det illustrerer hvordan en enkel matvare kan gi innblikk i en regions sjel og samtidig utløse debatter om mattrygghet og etikk.

                                                           +++000+++

Ja, det stemmer; det er dårlig padlevær her på Vänern-innsjøen i dag, og jeg måtte finne på noe annet å gjøre!

Terje Sørensen

Pensjonert advokat og

Pasjonert kajakkpadler

Forrige artikkelKina produserer mesteparten av verdens solceller – ved hjelp av kull
Neste artikkelRussofobi som faktor i krigen/Refusert eller sensurert?