Enda en minister i Støres regjering inhabil – denne gangen Ola Borten Moe

0
Ola Borten Moe inhabil.

Sp-nestleder og utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmet fredag overfor E24 at han har brutt regjeringens habilitetsregler, etter aksjekjøp i våpenselskapet Kongsberg Gruppen.

Han har beklaget habilitetsbruddet, men sagt til E24 at han ønsker å fortsette som statsråd.

Men det gikk som det måtte gå: Ola Borten Moe trakk seg i går både som statsråd og som nestleder i Senterpartiet.

Dette er det sentrale i saka

  • Ola Borten Moe kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen for 415.000 tusen kroner i januar i år, en uke før regjeringa annonserte en milliardkontrakt med ammunisjonsprodusenten Nammo, som er 25 prosent eid av Kongsberg Gruppen.
  • Dagen før kontrakten ble annonsert, deltok han i et regjeringsmøte der avtalen ble delvis vedtatt. Overfor E24 innrømmer han at han brøt habilitetsreglene ved å være tilstede på dette møtet.
  • Siden april 2022 har Borten Moe flere ganger kjøpt aksjer i tre store selskaper på Oslo Børs. Han sier han nå ser på det som «uhåndterbart» for en statsråd.
  • Borten Moe innrømmer også at han denne uka brøt regjeringens retningslinjer for aksjehandel ved å selge aksjer han kjøpte i våpenprodusenten i juli, som er mindre enn tre måneder etter at han kjøpte dem. Han sier han gjorde dette for å rette opp feilen raskt.

De største norske forsvarsprodusentene har merket et enormt trykk fra Nato-landene og Ukraina for å få opp produksjonen av våpen og ammunisjon.

Borten Moe er den tredje statsråden på kort tid som har brutt habilitetsreglene.

De forrige var kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og Tonje Brenna (Ap).

For Trettebergstuen handlet det blant annet om å utnevne venner i politiske verv.

– Hun har gjort flere svært alvorlige feil knyttet til habilitet, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.

Det samme gjorde det for kunnskapsminister Tonje Brenna.

Ola Borten Moe håper å kunne fortsette, men burde ha tatt sin hatt og gått for lengst. Nå overlater han til statsministeren eller eventuelt sin egen partileder å gi ham fyken.

Organisasjonskulturen er alltid ledelsens ansvar

Når Jonas Gahr Støre har fått tre inhabilitetssaker i fanget på så kort tid vil han prøve å late som om sakene er helt uten sammenheng med hverandre og bare de enkelte ministrenes ansvar.

Men all organisasjonslære tilsier at kulturen i en organisasjon alltid er ledelsens ansvar, og da må man spørre: Hva er det med organisasjonskulturen i regjeringa og ikke minst i Arbeiderpartiet som fremmer den typen politikere og den typen handlinger vi har sett i sommer?

Og da kommer man ikke unna det vi skrev tidligere:

Støre er ansvarlig for den kameraderikulturen som Trettebergstuen er en del av

Trettebergstuen og Brenna står for en korrupt kameraderikultur som Støre er den øverste sjefen for – og den fremste utøveren av. Og Borten Moes holdning til habilitet er av samme merke.

Mens Trettebergstuen og Brenna driver med kameraderi i det små, driver Støre den i stor, grandios stil.

Det var ingen demokratisk saksbehandling da Støre ga 3,6 millioner kroner til den korrupte Clinton Foundation i 2015.

Nettavisa ABC Nyheter skriver:

En kjapp telefon til sin norske utenriksministerkollega Jonas Gahr Støre (Ap) ga på få dager Hillary Clinton 3,6 millioner kroner i støtte til et nyopprettet fond. Nå refses hun for å ha misbrukt offentlig tjenestemann, i strid med lovverket, for å oppnå privat gevinst. …

Samtalen med daværende utenriksministrer Støre fant sted høsten 2010 – kort tid før den årlige konferansen Clinton Global Initiativ (CGI). Den arrangeres av den private stiftelsen The Clinton Foundation, som det tidligere presidentparet Bill og Hillary etablerte etter at han sluttet i embetet som verdens mektigste mann i 2001.

Hillary Clinton og mannen Bill er kjent for å hente millioner i støtte til sin private Clinton Foundation.

Dagbladet skrev med støtte i Finansavisen at Norge har gitt 441 millioner kroner til Clinton Foundation, som angivelig skulle gå til bistand. I følge avisa er bare 10% gått til bistand, mens svært mye er gått til «administrasjon, reiser, lønninger og bonuser».

Norge og Saudi Arabia var i spissen med å øse gigantsummer til Clinton Foundation. (Og Høyre var like ille som Arbeiderpartiet, så bare det er sagt.)

Clinton Foundation fikk millioner etter en telefon til Støre

Støre ga bort det norske arvesølvet til «kjære Ursula»

Det var heller ingen demokratisk saksbehandling i Norge den 20. mai 2022 sendte statsminister Jonas Gahr Støre et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen der han lovte at Norge skal bygge ut vindkraft til havs i en størrelsesorden av 30 Gigawatt, og at mesteparten av dette vil være tilgjengelig for eksport til EU.

På vegne av Norge har altså Jonas Gahr Støre lovt EU å bygge ut vindkraft som nesten er like stor som den samlede kraftproduksjonen i Norge. Dermed gjør han med et pennestrøk Norge til en energikoloni under EU med vindtrekkende og uoverskuelige konsekvenser for Norge og framtidige generasjoner her til lands.

Se hele brevet fra Støre her.

I EU granskes Ursula von der Leyen for korrupte forbindelser med Pfizer-sjef Albert Bourla.

Støre, våpenindustrien og Europas mest korrupte land

Og mye verre enn alt dette: Jonas Gahr Støre har stått i spissen for å skyfle mange titalls milliarder skattekroner over til den mest korrupte industrien i verden, nemlig våpenindustrien, og det mest korrupte regimet i Europa, nemlig oligarkenes Ukraina.

Dette har han også fått med seg hele det politiske etablissementet i Norge på, inklusive Rødt, tragisk nok. Og dette er verre enn solbriller og venneutnevnelser og aksjekjøp.

Her dreier det seg om en svindel mot dagens og framtidas Norge, en svindel med uante konsekvenser.

For det er ingen i Norge som vil være i stand til å finne ut hvor mesteparten av disse milliardene havner. At en god del av dem vil havne i skatteparadiser hos den såkalte Monaco-brigaden, som Zelensky er en del av, sier seg sjøl. Noe vil havne hos nazistiske stormtropper, noe vil bare gå ut på det kølsvarte kriminelle markedet. Og mesteparten havner hos en våpenindustri som er berømt og beryktet for å smøre politikere for å få det som de vil.

Og dette skjer samtidig som flertallet av Norges befolkning blir fattigere for hver måned som går.

Dette er det store bildet som Støre burde vært stilt til ansvar for. Det vil ikke de store mediene gjøre, for denne svindelen er sånt de sjøl støtter. Dette er de med på, og det gjelder også den såkalte opposisjonen på Stortinget.

Men det vil rakne og en dag vil også dagens politikere bli stilt til ansvar for det de holder på med. Det fallerte Vesten, som til nå har gitt dem beskyttelse og ryggdekning revner i sømmene, og elendigheten vil komme til overflaten.

Les. Hvor korrupt er Ukrainas president Volodymyr Zelensky?

Forrige artikkelNår begynte venstresida å blindt følge herskerklassens agenda?
Neste artikkelStormskyer samler seg i Svartehavet