Hvor korrupt er Ukrainas president Volodymyr Zelensky?

0

I 2019 rapporterte det CIA-drevne Radio Free Europe om Ukrainas president Volodymyr Zelenskys forbindelse til Ihor Kholomoisky, en ukrainsk oligark som utenriksdepartementet forbød å komme inn i USA i mars 2021 på grunn av hans «betydelige korrupsjon». Se videoreportasje nedenfor.


Av Jeremy Kuzmarov (22. juli 2022 )

Opprinnelig publisert: CovertAction Magazine, gjengitt etter Monthly Review Online.


Denne rapporten er ironisk gitt at siden Ukrainas krig med Russland begynte for over fire måneder siden, har Radio Free Europe sammen med resten av vestlige medier fremstilt Zelensky som noe som tilsvarer en reinkarnasjon av Winston Churchill og Mother Teresa, som driver en kampanje for hans nominasjon til Nobels fredspris og inspirerende til en  flamboyant musikalsk hyllest  under Grammy-utdelingen i 2022.

Styring av en av de største Ponzi-ordningene i verdenshistorien

I mellomtiden, i januar 2022, inngav det amerikanske justisdepartementet en sivil inndragningsklage – den fjerde mot ham – som hevder at Kholomoisky og Gennadiy Bogolyubov, som eide PrivatBank, en av de største bankene i Ukraina, underslo og svindlet banken for 5,5 milliarder dollar. ble borte.

Zelensky gir en videotale ved Grammy-utdelingen i 2022 i april. [Kilde: jta.org ]

De to skal ha skaffet seg falske lån og kredittlinjer fra 2008 til 2016 og vasket deler av sitt kriminelle utbytte ved å bruke en rekke skallselskapers bankkontoer, først og fremst ved PrivatBanks filial på Kypros, før de overførte midlene til USA hvor de fortsatte å hvitvaske dem ulovlig gjennom en medarbeider som opererer fra kontorer i Miami .

Noen av de stjålne pengene var fra IMF-lån gitt til den ukrainske regjeringen etter Maidan-kuppet i 2014, som ble utbetalt av National Bank of Ukraine til Privatbank . [1]

I følge en profil i The American Spectator, hvitvasket Kholomoisky millioner i Cleveland, Ohio, og over Midtvesten, hvor han, som «en av [regionens] største eiendomseiere», «styrte en av de største Ponzi-ordningene i verdenshistorien.»

Får til og med oligarker til å blekne

Kholomoisky ble født i Sovjet-Ukraina i 1963, og var blant dem som kom til fordel etter den sovjetiske kollapsen på begynnelsen av 1990-tallet fra salg av tidligere statseide foretak som stålverk og gassbrønner til brannsalgspriser.

Ifølge The American Spectator hadde Kholomoisky to fordeler fremfor andre begynnende oligarker. For det første hadde han en bakgrunn innen metallurgi – i vitenskapen om å lage og støpe metaller og legeringer etterspurt. For det andre viste Kholomoisky «en hensynsløshet som fikk til og med andre oligarker, som ikke var fremmede for voldelig kriminalitet, til å bleke».

En skribent for magasinet Forbes rapporterte at han i ett tilfelle så «hundrevis av innleide bøller bevæpnet med baseballballtre, jernstenger, gass- og gummikulepistoler og motorsager tvangsoverta» et stålverk som Kholomoisky hadde kastet blikket sitt på.

For den fulle Bond-skurk-effekten satte Kholomoisky en haitank på kontoret sitt . Angivelig var han ikke motvillig til å dytte hodet til en besøkende i den som en påminnelse om aldri å krysse ham.

En jøde som finansierer nynazister

I følge Oleg Noginsky, presidenten for Suppliers Customs Union, etter Ukrainas Euro-Maidan-revolusjon i februar 2014, «hyret Kholomoisky gutta som utførte massakren i Odessa» – drapet på flere dusin støttespillere til den avsatte russisk-allierte presidenten Viktor Janukovitsj som hadde tatt tilflukt i en fagforeningsbygning.

Som guvernør i  Dnipropetrovsk Oblast  fra 2014 til 2016, bankrullerte Kholomoisky anti-russiske enheter som opererte med den ukrainske hæren i Donetsk og Luhansk – som stemte for å løsrive seg etter at regjeringen etter Maidan prøvde å påtvinge dem det ukrainske språket.

Disse enhetene inkluderte den nynazistiske Azov-bataljonen som terroriserte befolkningen i det østlige Ukraina, sammen med Dnipro- og Aidar-bataljonene, som noen ganger ble utplassert som personlige kjeltringskvadroner for å beskytte Kholomoiskys økonomiske interesser.

Burisma og CIA

New York Post rapporterte at Kholomoisky hadde en «kontrollerende eierandel» i Burisma Holdings – det ukrainske energiselskapet som ansatte Hunter Biden som styremedlem for 50.000 dollar per måned. Russiske medier, sitert i  e-poster fra utenriksdepartementet , omtalte Burisma som «en del av Kholomoiskys finansielle imperium».

Daværende guvernør Kholomoisky med Yuriy Bereza, sjef for Dnipro-bataljonen i mars 2014. [Kilde: kyivpost.com ]

Seks måneder etter at Hunter Biden gikk av, utnevnte Burisma Cofer Black til styret – en stilling han opprettholder. Black var en karriere CIA-offiser som fungerte som direktør for CIAs Counterterrorism Center etter 11. september-angrepene.

Denne utnevnelsen reiser spørsmål om Burisma fungerte som en CIA-frontoperasjon som var designet for å hjelpe til med å finansiere anti-russiske militser i det østlige Ukraina.

Ihor og Volodymyr sitter i et tre…

Kholomoiskys forhold til Zelensky går tilbake til rundt 2012, da Zelensky og hans partnere i et TV-produksjonsselskap, Kvartal 95, begynte å lage vanlig innhold for TV-stasjoner som eies av Kholomoisky.

Som en komiker og skuespiller som hadde vært berømt siden 2000-tallet, begynte Zelensky sin politiske fremgang noen år etter å ha påtatt seg en hovedrolle i den politiske satiren «Servant of the People», som begynte å sendes på Kholomoiskys nettverk i 2015.

Showet spilte Zelensky i hovedrollen som en ydmyk historielærer hvis anti-korrupsjonsbekjempelse i klassen er filmet av en student, går viralt på nettet og vinner ham nasjonal berømmelse og presidentembete.

I et tilfelle av liv som imiterte kunst, endte Zelensky opp med å vinne det virkelige ukrainske presidentskapet bare tre og et halvt år etter showets lansering, med mer enn 73 % av stemmene.

Zelensky om «Folkets tjener». [Kilde: slate.com ]

Zelensky utnyttet utbredt offentlig sinne over korrupsjon, men kampanjen hans i 2019 ble forfulgt av tvil om hans egentlige holdning til korrupsjon gitt hans tilknytning til Kholomoisky.

I kampanjens hete publiserte en alliert av den sittende Petro Poroshenko, Volodymyr Ariev, et diagram på Facebook som påstår å vise at Zelensky og TV-produksjonspartnerne hans var begunstigede av et nett av offshore-firmaer, som de hadde satt opp fra 2012, som angivelig mottok 41 millioner dollar i midler fra Kholomoiskys Privatbank .

Ariev ga ikke bevis for noen rykende pistol, selv om Pandora Papers – 11,9 millioner lekkede dokumenter publisert av et konsortium av undersøkende journalister i oktober 2021 – viser at i det minste noen av detaljene i dette påståtte opplegget samsvarer med virkeligheten.

Nærmere bestemt avslører Pandora Papers informasjon om ti selskaper i nettverket som samsvarer med strukturer som er beskrevet i Arievs diagram, og viser at Zelensky og partnerne hans brukte selskaper basert på De britiske jomfruøyene (BVI), Belize og Kypros .

Forbes magazine anslår for tiden Zelenskys nettoformue til mellom 20 og 30 millioner dollar – totalt sett kunne han ikke ha opptjent dem bare som TV-artist og komiker.

Zelensky eier angivelig overdådige eiendommer sentralt i London, Italia og Miami Beach – som han kan trekke seg tilbake til hvis han blir tvunget til å flykte fra Ukraina.

To av Zelenskys medarbeidere i offshore-nettverket, som også var en del av TV-produksjonsselskapet hans, har hatt mektige stillinger i regjeringen hans. Serhiy Shefir er Zelenskys øverste presidentassistent, mens Ivan Bakanov inntil nylig ledet den fryktede sikkerhetstjenesten i Ukraina (SBU), som er Europas største sikkerhetsbyrå og nesten like stor som FBI til tross for at Ukraina er 16 ganger mindre enn USA .

Du klør meg på ryggen, jeg klør deg

I tillegg til å gi økonomisk støtte under Ukrainas valg i 2019, forsynte Kholomoisky Zelensky med en bil og lånte ut sin personlige advokat til ham for å være kampanjerådgiver og promoterte hans kandidatur i forskjellige medier som han eide.

De nære båndene mellom de to var tydelige i 2018 da Zelensky reiste til Genève, Sveits, for Kholomoiskys bursdag , og deretter tilbake til Genève ytterligere ti ganger .

Da Kholomoisky flyttet til Tel Aviv, Israel, reiste Zelensky dit for å besøke ham tre ganger, ifølge Radio Free Europe .

Zelensky hevdet at forholdet hans til Kholomoisky ikke var politisk; snarere hadde han reist til ham på grunn av TV-arbeid.

Zelensky sørget imidlertid for å belønne ham da han ble president. Han fjernet Kholomoiskys motstandere, statsadvokaten, guvernøren for National Bank of Ukraine og sin egen statsminister, som forsøkte å regulere Kholomoiskys kontroll over et statseid elektrisitetsselskap.

Ukrainas parlament vedtok også et tiltak som forhindret Kholomoisky fra å måtte betale høyere skatter på gruvedriften hans .

Ingen løve av en leder

Zelenskys langvarige bånd til Kholomoisky motsier det uberørte offentlige bildet av en mann hyllet av amerikanske politikere som en «løve av en leder» (August Pfluger R-TX) og person med » utrolig tapperhet» (Adam Schiff, D-CA).

En nyliberalist som fremmet et omfattende privatiseringsinitiativ, Zelensky har forbudt elleve opposisjonspartier og utført et terrorregime mot politiske motstandere .

Ofrene inkluderer den tidligere lederen for de ukrainske venstrestyrkene, Vasily Volga, og Kononovich-brødrene, ledere av Ukrainas Unge Kommunistiske Liga som ble anklaget for å være pro-russiske.

Til tross for kampanje på en fredsplattform, provoserte Zelensky krig med Russland ved å a) vedta en større troppeoppbygging i det østlige Ukraina i februar; b) økende beskytning av Øst-Ukraina i strid med våpenhvileavtaler ; og c) å kreve tilbaketaking fra Russland av Krim og byen Sevastopol , som huser den russiske marinens Svartehavsflåte.

Siden kampene begynte, har Zelensky unngått forhandlinger og i stedet tryglet Vesten om flere og flere våpen mens han inviterte utenlandske leiesoldater inn i Ukraina.

Den sveitsiske journalisten Guy Mettan har skrevet at Zelensky til slutt vil bli holdt ansvarlig for Ukrainas ødeleggelser i krigen, da han «foretrakk ruineringen av landet sitt fremfor et kompromiss i tide.»

Denne vurderingen er i strid med den nåværende mediehagiografien til Zelensky, som også skjuler hans bånd til Kholomoisky som CIA selv har erkjent.


Jeremy Kuzmarov (https://jeremykuzmarov.com) er sjefredaktør for CovertAction Magazine og forfatter avThe Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJoe Bidens woke-imperialisme
Neste artikkelNorsk energi- og klimapolitikk – uten logikk og fornuft
Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine. Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama's Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).