Verken Lula eller Brasils utenriksminister gadd møte Tysklands utenriksminister

0
Annalena Baerbock foreleser for brasilianerne.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock (av onde tunger kalt Annalena 360 etter at hun krevde at «Putin må endre seg 360 grader») har vært i Brasil. Som fremste diplomat for Europas største industri- og handelsnasjon ville vanlig protokoll tilsagt at hun hadde fått møte president Lula, eller i det minste sin likemann i Brasil, landets utenriksminister. Men ingen av dem fant tid til å møte henne. Hun ble avspist med viseutenriksministeren.

Det sier litt om Tysklands status i dagens Brasil og enda mer om hvor mye krigshisseren Annalena Baerbock har skandalisert seg sjøl. Lula visste tydeligvis hva han eventuelt hadde i vente, og kunne åpenbart styre sin entusiasme.

Og Baerbock innfridde da også dem som forventet et nytt lavmål i diplomatiets kunst.

I et land der 20 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa og har svært knapp tilgang til det daglige brød lekset hun opp hvor kritikkverdig det var at «mange folk her er mer opptatt av prisen på bønner og ris enn det som foregår i et land som er 1000 kilometer unna».

Det globale sør nekter å la USA herje med seg mer

Det globale sør tar ikke lenger regi fra USA og Vesten. Det at USA ser ut til å tape stedfortrederkrigen mot Russland i Ukraina har fått land som lenge har latt seg underkue av Vesten til å reise nakken. Brasil og India er to av verdens viktigste land og de har ikke tenkt å la seg herse med at en liten skuespiller bare fordi han har iført seg militærgrønn t-skjorte og later som om han er øverstkommanderende for Ukrainas militære styrker.

Indias Modi og Brasils Lula nekter å la seg dirigere av Zelensky

«Slutt å sende våpen til Ukraina»

Den brasilianske presidenten var nylig i Beijing og et av temaene han diskuterte der var hva Brasil og Kina kunne gjøre sammen for å oppnå fred i Ukraina. Han viste da til Kinas forslag om en fredsløsning: Den kinesiske fredsplanen for Ukraina. Men hvis noen håpet at Brasil skulle kunne brukes til å slå en kile mellom Russland og Kina, må de ha blitt skuffet. Sluttkommunikéet slår fast at de to landene vil arbeide aktivt for fred, og i intervjuer gikk Lula sterkt inn for at «USA og andre land må slutte å sende våpen til Ukraina.»

Newsweek: «De 500 årene med global euro-atlantisk dominans er over»

«Vi brøler, vi truer, vi presser, vi sanksjonerer, vi sender marinesoldatene, vi bomber,» sier Chas Freeman, en amerikansk veterandiplomat, «men vi bruker aldri kunsten med overtalelse.» Freeman var hovedtolk for president Richard Nixon under hans besøk i Kina i 1972. 

Nå sier han til Newsweek at Washingtons «øyeblikk av diplomatisk ære» for lengst er over. «Det som har skjedd er at den amerikanske evnen til tvang er i ferd med å svekkes», sier han. «Vi ser ut til å nærme oss verden som om vi fortsatt har en uimotsagt autoritet som vi forestilte oss at vi gjorde på slutten av den kalde krigen.»

Nøkkelnasjoner ønsker ikke å følge USA når det gjelder Russlands og Kinas politikk

Lekkede etterretningsdokumenter viser at viktige nasjoner, inkludert noen av de mest folkerike i verden, ikke ønsker å følge president Bidens politikk overfor Russland og Kina, rapporterte The Washington Post lørdag.

Rapporten siterte etterretningsvurderinger angivelig lekket av Jack Teixeira, som viser den private tenkningen til flere store land, inkludert India, Brasil, Pakistan og Egypt.

WEF Young Global Leaders – die Liste der Deutschen Teilnehmer *© wochenblick.at / Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0; Flickr, paolo.marraffa, CC BY-SA 4.0; Gewessler/Wikimedia, Manfred Werner (Tsui)/CC by-sa 4.0

Annalena Baerbock er en av oppdrettskaninene til Klaus Schwab. Hun ble i 2021 utpekt av Davos som Young Global Leader. Og hun gjør jo så godt hun kan for å være utnevnelsen verdig. Hun fremmer krigsindustriens og den globale finanskapitalens interesser etter beste evne.

Det er bare det at Det globale sør ikke gidder å høre på henne.

Forrige artikkelRiksrevisjonen kritiserer Norges milliardbistand til Syria
Neste artikkelUkrainas motoffensiv kan bli en katastrofe for landet