Ukrainas motoffensiv kan bli en katastrofe for landet

0

Den pro-ukrainske tenketanken Institute for The Study of War (ISW) skriver 8. juni 2023 at motoffensiven til Ukraina er i gang. Dette skriver VG:

– Motoffensiven vil trolig ikke skje som én stor operasjon. Det vil trolig bestå av mange prosjekter på mange steder av varierende størrelse og intensitet over de kommende ukene, skriver tenketanken.

Deres analyse er at operasjonene i begynnelsen trolig vil være mest krevende og gå mest langsomt, da de innebærer å komme gjennom forberedte forsvarsposisjoner.

– Man må forvente motgang i begynnelsen, skriver de. Det er i denne fasen ukrainerne trolig vil oppleve flest tap, mener ISW.

Desperat sløsing med menneskeliv

Det har vært et økende press fra Kievs vestlige sponsorer om at nå må den ukrainske hæren begynne å vise resulater. Landet har fått nesten alt de har pekt på til en pris som har passert 100 millioner dollar. Da venter både Stoltenberg og Biden resultater på slagmarka.

Og Kiev fører ikke krig som militærstrateger,. Der er det PR-avdelinga som legger planene. Gode medieoppslag i vest er viktigere enn hva som tjener Ukraina på lang sikt.

Og slik later det også til at denne offensiven er lagt opp.

Det er i denne fasen ukrainerne trolig vil oppleve flest tap, mener ISW, og det skal være sikkert.

Det de tydeligvis gjør er å sende soldater, tanks og pansrede kjøretøyer inn mot de vel forberedte forsvarsposisjonene til Russland.

Bloggeren Big Serge har lagt ut dette kartet:

Her vil ukrainerne få lov til å bryte den ytre sonen, som ikke er særlig befestet. De slår seg inn noen hundre eller noen tusen meter. Og der havner de i ildregnet fra russisk artilleri. Dette skjer nå, og det ser forferdelig ut. Den russiske militærledelsen melder at den ukrainske sida mistet 1500 soldater i går, så får man ta tall fra partene med de klyper salt man måtte ønske. Men dette er helt etter læreboka – for hvordan man skal vinne en krig med størst mulig egne tap.

Og dette er lenge før ukrainske styrker er kommet fram til den første, vel forberedte forsvarslinja til russerne. Og dette gjør de uten flystøtte og med underlegenhet på artillerisida og i mangden ammunisjon. Vi har problemer med å skjønne hvordan noen kan tro at dette vil ende med noe annet enn en katastrofe. Det er også grunn til å reagere på at man kaster bort tusener og kanskje titusener av ukrainske soldaters liv på denne måten.

Og det har også vist seg at den hypede Leopard 2 tanksen ikke var noe Wunderwaffe. Her går en av dem opp i flammer.

Norge er blant landene som har donert leoparder til Ukraina.

M. K. Bhadrakumar siterer Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu:

Denne krigen er ikke i det ukrainske folkets interesser

Vi gleder oss ikke over de enorme ukrainske tapstallene. Vi synes de er forferdelige og tragiske. Dette slaktet kunne ha vært unngått. Krigen kunne ha vært unngått. Vi har advart mot den siden 2014, men i Norge er det få politikere om ønsker fred.

Krigshaukene i Vest med Washington og London i spissen, og med papegøyer her på berget, har villet det sånn. Det spiller ingen rolle for dem hvor mange ukrainere som blir drept bare ordrebøkene til krigsindustrien fylles og Russland kan bli påført skade.

Forrige artikkelVerken Lula eller Brasils utenriksminister gadd møte Tysklands utenriksminister
Neste artikkelZuckerberg: Vi sensurerte ting som viste seg å være sanne