Nøkkelnasjoner ønsker ikke å følge USA når det gjelder Russlands og Kinas politikk

0
Brasils president Lula i møte med Kinas Xi Jinping.

Lekkede etterretningsvurderinger beskriver i detalj hvordan Brasil, Pakistan, India og andre land ikke ønsker å følge Biden.

Av Dave DeCamp, 30. april 2023

Lekkede etterretningsdokumenter viser at viktige nasjoner, inkludert noen av de mest folkerike i verden, ikke ønsker å følge president Bidens politikk overfor Russland og Kina, rapporterte The Washington Post lørdag.

Rapporten siterte etterretningsvurderinger angivelig lekket av Jack Teixeira, som viser den private tenkningen til flere store land, inkludert India, Brasil, Pakistan og Egypt.

Mens USA og India har økt militære bånd de siste årene for å samarbeide mot Kina, har New Delhi opprettholdt et godt forhold til Russland og har blitt en stor kjøper av russisk olje.

Ifølge et av de lekkede dokumentene syntes India å unngå å ta parti mellom USA og Russland under en samtale den 22. februar, mellom Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Ajit Kumar Doval og hans russiske motpart Nikolaj Patrusjev.

Under samtalen forsikret Doval Patrusjev om at India støtter russisk deltakelse på internasjonale arenaer. Doval sa at India ville sørge for at krigen i Ukraina ikke kom opp under et møte mellom G20-utenriksministrene New Delhi som ble arrangert i begynnelsen av mars.

Noen av dokumentene beskriver de private bekymringene til pakistanske tjenestemenn, inkludert et notat sirkulert av Hina Rabbani Khar, Pakistans utenriksminister. I notatet sa Khar at Islamabad «ikke lenger kunne prøve å opprettholde en middelvei mellom Kina og USA».

Khar syntes å argumentere for at Islamabad skulle favorisere sterkere bånd med Beijing over Washington. Hun sa at å bevare forholdet til USA kan påvirke fordelene ved Pakistans «virkelige strategiske» partnerskap med Kina.

De lekkede dokumentene inneholder informasjon om Brasils president Luiz Inacio Lula da Silvas planer om å danne en koalisjon av nøytrale land som søker fredssamtaler mellom Russland og Ukraina, som han senere diskuterte med Kinas president Xi Jinping. Ifølge Post viser lekkasjene at tjenestemenn i det russiske utenriksdepartementet støtter Lulas plan.

Biden-administrasjonen har vært rasende over Lulas kommentarer om krigen. Han har sagt at USA «oppmuntrer» konflikten ved å pøse våpen inn i Ukraina, en observasjon Det hvite hus avfeide som russisk og kinesisk propaganda.

Lula provoserte også USA ved å la iranske krigsskip legge til kai i Brasil i mars. Ifølge et av de lekkede dokumentene vurderte Pentagon at Lula «sannsynligvis godkjente havneanløpet for å styrke sitt rykte som en global megler og forsterke Brasils image som en nøytral makt». Pentagon trodde ikke besøket betydde at Brasil og Iran ville styrke de militære båndene.

President Biden og hans administrasjon har understreket at alliansebygging og samarbeid med andre land er nøkkelen til å nå deres utenrikspolitiske mål. Men etter hvert som spenningen har eskalert, er mange land utenfor Europa motvillige til å velge USA fremfor Russland eller Kina. Innen Europa er det motstand mot USAs Kina-politikk, der den franske presidenten Emmanuel Macron nylig sa at Europa ikke burde følge Washington inn i en konfrontasjon med Beijing over Taiwan.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

Key Nations Don’t Want to Follow the US on Russia, China Policies

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelAvdollariseringen går i høygir
Neste artikkel– Forretningsmodellen til BigPharma er å gi folk så mye medisiner som mulig
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.