Ukrainas propagandamaskin er viktig for Zelenskyj: Slik fungerer det

0
Grønnskjerm-Zelensky i studio

Denne artikkelen av Petr Lavrenin er utvilsomt prorussisk, og den må leses på bakgrunn av det. Ikke desto mindre setter den søkelys på en side ved Ukrainakrigen som er svært viktig for den måten Kiev-regjeringa fører krigen på, og der de har vist seg både svært effektive og ganske dyktige, nemlig bruken av propaganda. Antakelig burde det gjøres studier av propagandaens rolle i denne krigen når vi får den litt på avstand. Foreløpig får vi nøye oss med et partsinnlegg.

Red.


Av Petr Lavrenin.

Konflikten mellom Russland og Ukraina handler ikke bare om sammenstøt mellom væpnede styrker på slagmarken. Det har også blitt preget av enestående nivåer av konfrontasjon innen informasjons- og psykologi, kognisjon og semantikk.

Kiev har utvilsomt oppnådd mer suksess på informasjonsfronten enn på bakken. Der er «krigerne» ikke bare journalister og spesialister på informasjon og psykologisk krigføring, men innholdsskapere og PR-eksperter. Å påvirke vanlige folks psyke, tankesett og følelser har blitt en stor sak, da det er viktig for president Vladimir Zelenskyjs regime å forme den vestlige opinionen.

Symboler på krig

Alle som er kjent med reklame og PR vet at å knytte et produkt til et fargerikt, minneverdig symbol eller slagord vil øke populariteten, spesielt i vår tid med kort oppmerksomhetsspenning. I krigstid fungerer den samme strategien like godt på nyhetene som i reklame og valgkamp.

I den pågående konflikten har Ukraina blitt veldig flinke til å skape symboler. Mediene plukker umiddelbart opp alle populære symboler og bruker dem til å påvirke tankegangen til vanlige ukrainere.

Her er et ferskt eksempel. I mai var det ukrainske samfunnet slett ikke bekymret og hadde full tillit til AFUs evne til å opprettholde kontrollen over Artemovsk (Bakhmut), til tross for den svært vanskelige situasjonen til Ukrainas væpnede styrker (AFU) i byen, og uttalelser fra flere kommentatorer – spesielt tidligere Zelensky-rådgiver Aleksej Arestovitsj – om at hæren snart kunne trekke seg tilbake (som den til slutt gjorde).

Faktisk ble offentlige holdninger til kampen i stor grad formet av media. For eksempel, i begynnelsen av året, ga rockebandet «Antytila» («Antibodies») ut en video for sangen «Bakhmut Fortress». Noen måneder senere gikk det viralt. Ukrainere har siden lagt ut utallige selvlagde versjoner av videoen på sosiale nettverk, og bekreftet myten om Bakhmuts ugjennomtrengelige festning.

Slike symboler skapes ikke bare under pågående kamper, men også i kjølvannet av AFUs tilsynelatende feil. I slutten av februar annonserte for eksempel saltproduksjonsfirmaet Artemsol at før starten av aktiv kamp for Soledar (som endte i januar med den russiske hærens seier), ville den samle 20 tonn salt fra gruvene. Saltet var pakket i 100.000 pakker med den symbolske påskriften «Ukrainian Rock-Solid Strength». Hver pakke solgt for 500 hryvnia (ca $ 13,50). Ifølge arrangørene av innsamlingsaksjonen ble mesteparten av inntektene brukt på kamikaze-droner for AFU.

Ukrainsk saltpakke merket «Rock Solid»

Symbolske kampanjer som disse forekommer regelmessig i Ukraina og er designet for å oppmuntre befolkningen. I november i fjor, da russiske tropper trakk seg tilbake fra vestbredden av Kherson-regionen og AFU gikk inn i den selverklærte regionhovedstaden, oppfordret en nasjonal kampanje på sosiale medier brukere til å plassere bilder av vannmeloner (området dyrker dem) på profilbildene sine.

Kherson har vært kjent for mange ting i sin historie – for eksempel skipsbygging under det russiske imperiet og under Sovjetunionen. Men av en eller annen grunn bestemte Ukraina seg for å knytte det utelukkende til vannmeloner, og bildene ble godt mottatt av samfunnet. I en tilstand av seirende eufori glemte folk de vanlige strømbruddene og de pågående kampene i regionen.

Deteksjonshunden Patron ble et annet kjent ukrainsk symbol. Det hjalp Tsjernigov ingeniører til å rydde gruvenes territorier. I tillegg til medieeksponering fikk Patron til og med innvilget et møte med Zelenskyj. Plakater med et bilde av hunden forklarte hvordan man skal handle hvis en eksplosiv gjenstand oppdages, og fortsatt kan de ses rundt Kiev og andre byer. En leketøysversjon av Patron dukket til og med opp på hyllene i barnebutikker, sammen med miniatyrmodeller av [sovjetdesignede] Mriya-fly, [tyrkiske] Bayraktar-droner og [amerikanske] HIMARS-kjøretøy.

Frimerker – utstedt av Ukrposhta, Ukrainas statlige posttjeneste, – har blitt et annet verktøy. Mens Zelenskyj hevder at Ukraina ikke var involvert i forrige måneds droneangrep mot Kreml, bestemte Ukraina seg for å trykke et frimerke som viser akkurat dette angrepet. Lederen av Ukrposhta, Igor Smelyansky, kommenterte at nye frimerker ofte er en forløper for «positive hendelser».

I mer enn et år med fiendtligheter har Kievs bruk av symboler og memer for å heve eller opprettholde moralen, og for å bidra til å kontrollere fortellingen, blitt strømlinjeformet i en overraskende grad. Googles rangering av de beste ukrainske søkene i 2022 er mer bevis. I kategorien «person», for eksempel, googlet ukrainere oftest «Alexey Arestovich» og viste interesse for «spøkelset fra Kiev», en legende om en antatt heltepilot som The Wall Street Journal innrømmet var falsk militær propaganda ment å øke moralen. I kategorien «årets kjøp» var frimerket «Russian Ship» blant de mest populære søkene. Dette var et frimerke utstedt til ære for soldatene på Slangeøya som ifølge den falske historien reagerte på tilbudet fra mannskapet på et russisk skip om å overgi seg, på fornærmende språk, og kjempet til døden. Disse grensevaktene ble «posthumously» tildelt den heroiske dekorasjonen av Ukraina, men senere ble det avslørt at alle frivillig hadde overgitt seg og var i live.

Disse symbolenes triumf, som har vedvart lenge etter at de ble bekreftet som falske, er et resultat av informasjonsboblen det ukrainske samfunnet og store deler av Vesten har befunnet seg i. I det siste halvannet året siden opposisjonsmedier ble blokkert, er regjeringskontrollerte medier ofte den eneste informasjonskilden for ukrainere.

Den usynlige fronten

«I dag er informasjonskrigføring kjernen i alle kriger. Det er veldig viktig å ha innflytelse over et samfunn som er involvert i kamp. I tillegg er det viktig å overbevise det internasjonale samfunnet om at våre tiltak er riktige for å kunne motta ytterligere støtte. Ikke bare autoriserte personer kan delta i denne informasjonskrigen, men også vanlige borgere som «kjemper» etter eget forgodtbefinnende», sa Ukrainas viseforsvarsminister Anna Maliar i februar.

Informasjons- og psykologiske operasjoner (IPsO) er ment å hjernevaske folk og forme opinionen, og de er blant Kievs nøkkelstrategier i konflikten med Russland. I kampforhold er disse operasjonene primært rettet mot å demoralisere og desorganisere fiendens forside og bakside, og skape en håpløs, dømt atmosfære. Vanligvis er deres hovedoppgave å diskreditere den militære og politiske kommandoen og å understreke nederlag og fiasko.

I desember 2019 ble et nettverk av IPsO-sentre med tilgang til interne og eksterne massemedier og internettressurser distribuert i Ukraina. I AFU faller informasjon og psykologiske operasjoner under jurisdiksjonen til spesialstyrkene. Dette betyr at deres arbeid og ansatte holdes hemmelig. Imidlertid har noen opplysninger nylig blitt avslørt.

På statsnivå utføres koordinering og generell styring av cybersikkerhets- og informasjonsaktiviteter av Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd (NSDC). National Cybersecurity Coordination Centre of Ukraine ble etablert i juni 2016 som et arbeidsorgan for NSDC. Teamet inkluderer lederne for ti departementer, som Ukrainas sikkerhetstjeneste, Ukrainas forsvarsdepartement og Hoveddirektoratet for etterretning.

Cyberoperasjoner og informasjonskampanjer utføres direkte av de spesielle IPsO-sentrene som er en del av AFUs spesialstyrker. For tiden er det fire slike sentre: det 16. senteret (militærenhet A1182, Guiva, Zhytomyr-regionen), det 72. senteret (militærenhet A4398, Brovary, Kiev-regionen), det 74. senteret (militærenhet A1277, Lviv) og det 83. senteret (militærenhet A2455, Odessa).

I tillegg til kontraspionasjeaktiviteter organiserer de propagandakampanjer på Internett og TV, oppretter og publiserer falsk informasjon og, sammen med SBU, koordinerer aktivitetene til hackergrupper, frivillige informasjonssamfunn og andre Internett-ressurser. Før aktive fiendtligheter ble sentrene anslått å ansette rundt 500-550 personer, mens noen kilder hevder å ha over 1000. 

Disse enhetene opptrer uavhengig og samarbeider med tilsvarende utenlandske enheter. Utenlandske sentre og informasjonstropper gir dem tilgang til store kommersielle ressurser. Aktivister og kjendiser er også involvert i prosessen. – «Siden 24. februar har vi alle blitt soldater på informasjonsfronten», sier Vadim Miskyi, programdirektør i Detector Media.

Den ukrainske cyberalliansen har også operert i landet siden 2016. Dette er et fellesskap av cyberaktivister fra forskjellige ukrainske byer og fra utlandet. Samfunnet utfører cyberangrep og hacker nettsider og e-post.

I februar 2020 ble spesialkommandoen for kommunikasjons- og cybersikkerhetsstyrkene dannet som en del av den pågående reformen og strukturelle omorganiseringen av AFU for å matche NATO-standarder. Planen var å opprette avdelinger identiske med NATOs cybersentre. Spesialiserte sentre, som State Cyber Protection Center, er også lokalisert i andre ukrainske statlige avdelinger, inkludert sikkerhetstjenesten i Ukraina og i innenriksdepartementet.

Som en del av Ukrainas integrering i NATO-strukturer, er instruktørene til spesialenhetene fra USA og andre vestlige land involvert i trening av IPsO-senterpersonell. Spesielt er disse spesialistene fra US Army’s 4th Psychological Operations Group (tidligere kalt 4th Military Information Support Group) og fra Storbritannias 77. brigade – en spesialenhet for informasjon, psykologiske og cyberoperasjoner i Storbritannias væpnede styrker. IPsO-spesialister gjennomgår også regelmessig opplæring på militærbaser i USA.

Desinformasjon og propaganda

I tillegg til offisielle medier, er Ukrainas informasjons- og psykologiske operasjonssenter avhengig av flere tusen Internett-ressurser, inkludert informasjons- og nyhetssider, sosiale nettverk og koordinerte grupper på sosiale medier.

Selv før Russlands militære kampanje begynte, ble noen ukrainske frivillige Internett-informasjonsressurser kontrollert av IPsO-sentre. Dette inkluderte de frivillige gruppene InformNapalm, (informnapalm.org), Peacemaker (psb4ukr.org), Information Resistance (sprotyv.info), samt kommersielle nettsteder (seebreeze.org.uapetrimazepa.compodvodka.infometelyk.orgmfaua.orgburkonews.infoeuromaidanpress.compeopleproject.com og andre) som brukes til informasjonskampanjer og testing av teknologier for «sosial manipulering». Spesielt ble det bemerket at IPsO-tjenestemenn ofte jobbet under dekke av «frivillige» og pseudobloggere.

Ukrainske offiserer, soldater og frivillige lærer kunsten å informere og utføre psykologiske operasjoner basert på ledende verdensstandarder. I et intervju siterte Arestovich lærebøker fra USA om informasjonskrigføring. «Vet du hvordan informasjon og psykologisk kamp fungerer? På første side i den amerikanske læreboken om informasjon og psykologisk krigføring, første kapittel, står det – og jeg siterer: Hovedoppgaven til informasjon og psykologiske operasjoner er å overta agendaen. Det er det, etter det kan du bare slappe av og ikke gjøre noe.»

Ukraina bruker ulike verktøy – inkludert nettsteder, sosiale nettverk og bots (dataprogrammer) – for å spre desinformasjon. I april avslørte hackere fra RaHDIt og andre grupper ukrainske Telegram-kanaler som angivelig overvåkes av SBU, og utga seg for å være pro-russiske. Et helt nettverk av slike kanaler, med et publikum på 5-6 millioner mennesker, ble oppdaget under undersøkelsen. Listen inneholder kanaler Operation Z, Novorossiya 2.0 og mange andre.

Hackere bemerker at de fleste av disse kanalene hadde radikalt forskjellig innhold før de ble overtatt. De arrangerte også falske innsamlingsaksjoner for behovene til de russiske væpnede styrkene. De fleste administratorene var ukrainske statsborgere, og en av nøkkelspillerne var Luka Ilchuk, som er ansvarlig for mange av de falske kanalene.

Hvordan fungerte disse kanalene? Bare slik: de pseudo-patriotiske kanalene publiserte vanlige nyhetsinnlegg, ble gradvis forfremmet for å nå et større publikum, og deretter satte ukrainerne inn sin egen historie mellom linjene. For eksempel var det en historie om en etterforskning av PMC Wagner-krigere, som angivelig skjøt et stort antall sivile i Artyomovsk (Bakhmut). Kanalene ble med andre ord designet for å skape panikk, skape raseri og spre desinformasjon.

***

Eksperten på psykologisk krigføring, Paul Linebargerhevdet at krig alltid begynner lenge før kampstart, og at den fortsetter en stund etter at den er slutt. I motsetning til tradisjonell krigføring, hvor kampen er mellom to hærer, føres psykologisk krigføring mot millioner av sivile som har liten evne til å kjempe tilbake.

I dag er informasjonskrigen absolutt en av de viktigste faktorene som påvirker den generelle konflikten og situasjonen på frontlinjen. Moderne kamper vinnes ikke bare med våpen, men med offentlig støtte. Kiev forstår dette godt. Tross alt avhenger mye av hvordan denne konflikten oppfattes i og utenfor Ukraina.


Av Petr Lavrenin, politisk journalist som er født i Odessa og er ekspert på Ukraina og det tidligere Sovjetunionen.

Oversatt av Bertil Carlman.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrigsdagbok del 61 – 4. til 11. mai 2023
Neste artikkelZuckerberg må forklare «det pedofile nettverket på Instagram»
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.