Svekker Norges Bank den norske krona med vilje?

0

«Den norske kronen styrket seg etter rentehevingen torsdag, men under et døgn senere var oppgangen fullstendig forduftet og vel så det,» skriver DN.

– Det var mye som gikk imot kronen i går, og alt var drevet av renteforventninger, sier rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets, og utdyper:

– Det er litt ironisk, men gårsdagens rentebeslutning kombinert med renteheving i Storbritannia, Sveits og signalene fra Fed-sjef Jerome Powell har ledet til et generelt løft i de globale renteforventninger. Samme løft ledet også til et fall i risikoappetiten, noe som er positivt for de store valutaene som dollaren, men ikke kronen.

Dette må man vite i Norges Bank. Det er jobben deres å vite dette.

En euro koster nå mer enn den gjorde før Norges Bank varslet sitt doble rentehopp.

Man kan ikke tro at stadige oppjusteringer av rentenivået skal kunne forsvare den norske krona. Det blir et kappløp mot avgrunnen, der vi er dømt til å tape. Norske lønnstakere og pensjonister med stor gjeld får svi til de grader. Finanskapitalen styrker seg og argumentene til dem som vil avskaffe krona og innføre euro bygges opp.

Norges Bank kunne ha skapt en sterk og stabil krone

Norges Bank forvalter verdens største suverene investeringsfond, fondet med det misvisende navnet Statens pensjonsfond utland, misvisende fordi det aldri vil bli brukt til å styrke norske pensjoner.

Banken kunne instruert fondet om å selge dollarpapirer for la oss si 100 milliarder kroner og kjøpe gull for dem. Da ville krona med ett slag blitt en sterk og troverdig valuta. Men det får ikke banken lov til å gjøre av sine herrer i Wall Street, fordi det ville ha vært nok et slag mot det vaklende fundamentet til dollaren.

Norge kunne også ha frigjort seg fra dollarimperiet på andre måter og knyttet seg nærmere til Det globale sør, men det får man jo ikke engang den svært vestorienterte «venstresida» med på.

Og da går det som det går. Krona blir søppelvaluta, men kom ikke å si at det er en naturlov. Dette er politisk styrt av interesser som ikke vil det norske folket vel.

Forrige artikkelNATO vil styre tankene våre
Neste artikkelGjør Jevgenij Prigosjin forsøk på statskupp i Russland?