Gjør Jevgenij Prigosjin forsøk på statskupp i Russland?

0

Det har vakt oppsikt at sjefen for den private militære Wagnergruppa, Jevgenij Prigosjin, har kommet med så mange negative kommentarer om Russland i det siste. Hans siste utspill var at han anklaget forsvarsminister Sergeij Sjoigu og forsvarssjef og general Valerij Gerasimov for alvorlige forbrytelser.

I morgentimene 24. juni 2023 hevdes det fra Moskva at Prigosjin har bedt soldater som er lojale mot ham om å bevege seg mot den russiske byen Rostov ved elva Don, andre meldinger sier at de allerede har inntatt byen.

Denne teksten er publisert klokka 6.40 norsk tid.

Vi har foreløpig ingen uavhengige kilder som kan bekrefte eller avkrefte hva som skjer. Vi gjengir her hva den svenske militæranalytikeren Mikael Valtersson har fått ut av den offisielle russiske versjonen.

Vi tar alle mulige forbehold, siden vi ikke kan kontrollere disse utsagnene. Vi gjengir lista her i maskinoversettelse til lesernes informasjon og intet mer:

NYHETOPPDATERING Prigozhin OFFISIELL RUSSISK VERSJON TIDLIG MORGEN 24. JUNI Hvis du lurer på hva som har skjedd sent på kvelden og natten, etter at Prigozhins påstander om at RuAF angrep en Wagner-leir, ifølge offisielle russiske kilder. Her er en liste.

Hva er nå kjent om forsøket på å organisere et væpnet opprør, Prigozhins uttalelse og reaksjonen på den. Kronologi:

 • Forsvarsdepartementet rapporterte fredag ​​kveld at informasjonen på vegne av Prigozhin om det påståtte angrepet på Wagners bakleire er en løgn og en provokasjon.
 • NAC sa at FSB åpnet en sak om det faktum å oppfordre til et væpnet opprør. Påtalemyndighetens kontor klargjorde at saken mot Prigozhin ble åpnet i henhold til artikkel 279.
 • FSB Public Relations Center rapporterte at Prigozhins ord – oppfordringer til en væpnet sivil konflikt i den russiske føderasjonen – er et «stikk i ryggen» til russiske tjenestemenn.
 • CSO til FSB oppfordret PMC-krigere til ikke å gjøre feil, ikke å utføre de kriminelle og forræderske ordrene fra Prigozhin og til å iverksette tiltak for å arrestere ham.
 • Hærens general Surovikin oppfordret kommandantene og soldatene i Wagner-gruppen til å adlyde viljen til presidenten i Den russiske føderasjonen og løse problemet fredelig.
 • En annen general – Alekseev – oppfordret «Wagner» til å tenke om igjen og sa at det var umulig å komme med et større slag mot bildet av Russland, RF Armed Forces, en slik provokasjon kunne bare gjøres av fiendene av den russiske føderasjonen.
 • Forsvarsdepartementet rapporterte at etter provokasjonen av Prigozhin, konsentrerer de væpnede styrkene i Ukraina styrkene i Bakhmutov-retningen for en offensiv, angrep blir utført på fienden.
 • Prigozhin sa at Wagner-konvoien beveger seg mot Rostov.
 • På Channel One ble videoen om det angivelige angrepet på leiren til Wagner-gruppen kalt en forfalskning.
 • Peskov sa at forsvarsdepartementet, FSB, innenriksdepartementet, den russiske garde rapporterer til Putin døgnet rundt om tiltak. Han la til at statsadvokat Krasnov rapporterte til Putin om straffesaken mot Prigozhin.
 • Myndighetene i Moskva, Krasnodar-territoriet og Rostov-regionen rapporterte om natten at situasjonen i regionene er rolig.
 • Regjeringen i Voronezh-regionen uttalte at en konvoi med militært utstyr beveger seg langs M-4 «Don»-veien, situasjonen er under kontroll.
 • Guvernøren i Rostov-regionen oppfordret til å avstå fra å reise til sentrum av Rostov-on-Don og om mulig ikke å forlate hjemmene sine.

CNN: Russia accuses Wagner chief of urging «armed rebellion»

Dette er åpenbart en stor nyhetssak under utvikling. Vi kommer tilbake med flere nyheter og analyse etter hvert.

Forrige artikkelSvekker Norges Bank den norske krona med vilje?
Neste artikkelDet større Asia-prosjektet: bygge bruer og bryte barrierer