EU prøver å dekke over den største korrupsjonsskandalen i sin historie

0
Eva Kaili hadde 100.000 euro i papirposer. Hun ble arrestert siktet for korrupsjon, men er nå løslatt igjen.

Korrupsjonsskandalen i EU-parlamentet feies under teppet, der de involverte går tilbake til sine parlamentariske oppgaver som om ingenting hadde skjedd, sier det polske parlamentsmedlemmet Jacek Saryusz-Wolski.

«Vi er vitne til en dekkoperasjon,» sa Jacek Saryusz-Wolski, som er parlamentsmedlem i EU-parlamentet fra Polens regjerende Parti for lov og rettferdighet (PiS). Han la til at «skandalen er ekte og bevisene svært håndgripelige.»

Dette skriver den bulgarske nettavisa obektivno-bg.

Jacek Saryusz-Wolski

Han avslørte også at de involverte kom tilbake for å jobbe i Europaparlamentet som om ingenting hadde skjedd, inkludert tidligere visepresident i Europaparlamentet Eva Kaili, som ble løslatt fra varetekt og returnerte til sin stilling som parlamentsmedlem.

Korrupsjonsskandalen brøt ut i desember 2022 med arrestasjon av Kaili. Hun er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser fra Qatar, og belgisk politi fant mer enn €100.000 stappet i papirposer og en koffert under et ransaking av leiligheten hennes. Det hevdes at det var bestikkelsespenger fra Qatar.

Kaili har hatt en overdådig livsstil, og etterforskere har stilt spørsmål ved hva slags penger hun brukte til å skaffe seg dyrere eiendom.

I tillegg er ytterligere to parlamentsmedlemmer – Mark Tarabella og Andrea Cozzolino – anklaget i skandalen. Immuniteten til begge ble opphevet under etterforskningen.

Det er allerede frykt for at på grunn av publisiteten om skandalen som involverer liberale parlamentsmedlemmer, vil ikke EU tillate etterforskningen å fortsette. Det hevdes at opptil 100 parlamentsmedlemmer kan være involvert  i Qatargate, noe som vil ha dype implikasjoner for Europas hovedpartier.

Den polske MEP Saryusz-Wolski kommenterte at «dette er et eksempel på den straffriheten for korrupsjonen som disse menneskene er involvert i.»

Skandalen er svært reell, men den er i virkeligheten mye mer omfattende

Vi har skrevet om denne skandalen her og her.

Vi ønsker ikke å bagatellisere den korrupte visepresident Eva Kaili og hennes medsammensvorne, men oppriktig talt: de er småfisk.

EU som sådan er korrupt, og ingen legemliggjør det bedre enn den korrupte EU-presidenten Ursula von der Leyen.

1,8 milliarder koronavaksinedoser

På vegne av EU-kommisjonen inngikk Ursula von der Leyen en milliardavtale med Pfizer.

I fjor vår gikk EU-kommisjonen med på å kjøpe 1,8 milliarder koronavaksinedoser av Pfizer. Det gjør legemiddelgiganten til Kommisjonens hovedleverandør. Gjennombruddet i forhandlingene skal ha kommet fra den direkte linja mellom kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Pfizer-sjef Albert Bourla. De to diskuterte kjøpet i detalj i samtaler og meldinger, rapporterte New York Times den gang.

Men den dag i dag vet publikum lite om virksomheten som nå gjør boostervaksinasjoner mulig over hele Europa. Som med kontrakter med andre produsenter, avslørte kommisjonen en foreløpig avtale og en kjøpsavtale med Pfizer, men sladdet klausulene om leveringspris og ansvar. EU-kommisjonen opptrer også på en ugjennomsiktig måte når avtalen kommer i stand. Den nekter å se på meldingene mellom Von der Leyen og Bourla.

Sahra Wagenknecht fra Die Linke i Tyskland skrev på Facebook:

Von der Leyen sto ikke på noen stemmeseddel ved valget til EU-parlamentet, men som forsvarsminister kastet hun bort hundrevis av millioner av skattepenger da hun tildelte oppdrag til eksterne konsulenter som McKinsey, KPMG og Accenture.

Det burde brenne et blått lys for von der Leyen også. Men når småfiskene slippes av kroken, sitter nok også von der Leyen trygt inntil videre

Forrige artikkelDet såkalte «grønne skiftet» – genteknologi lanseres som en god løsning
Neste artikkelUkrainas motoffensiv kjører seg fast og hæren har store tap