En av EUs visepresidenter og tre andre siktet for korrupsjon i Qatar-skandalen

0
Eva Kaili forteller EU-parlamentet at Qatar er et forbilde når det gjelder arbeiderrettigheter

Belgiske påtalemyndigheter anklaget Europaparlamentets visepresident Eva Kaili og tre andre for korrupsjon søndag i en større etterforskning av en angivelig ulovlig påvirkningskampanje fra Qatar. Dette skriver Politico.

Kaili, som representerer Hellas, ble arrestert på fredag ​​som en del av korrupsjonsundersøkelsen fra belgiske myndigheters side. Hun er mistenkt for ulovlig lobbyvirksomhet for Qatar.

«Det er mistanke om at tredjeparter i politiske og/eller strategiske posisjoner i EU-parlamentet har fått utbetalt store pengesummer eller tilbudt betydelige gaver for å påvirke parlamentets avgjørelser,» sa den belgiske føderale påtalemyndigheten i en uttalelse søndag.

Aktor, uten å navngi noen enkeltpersoner, sa at fire av seks personer som ble varetektsfengslet fredag, er siktet for «deltakelse i en kriminell organisasjon, hvitvasking av penger og korrupsjon». De to andre er løslatt, heter det.

Den belgiske avisa L’Echo og andre medier  rapporterte  at de siktede personene inkluderer Kaili.

Også blant de fire siktede er Kailis partner, Francesco Giorgi, rapporterte Le Soir. Giorgi er parlamentarisk assistent for en annen EU-parlamentariker og grunnlegger av NGOen Fight Impunity.

Presidenten for Fight Impunity, tidligere italiensk MEP Pier Antonio Panzeri, ble også siktet i saken, ifølge Le Soir. En ikke navngitt lobbyist ble også siktet, heter det. De fire forblir i varetekt.

Kailis far, som også ble varetektsfengslet i etterforskningen, ble løslatt, det samme var fagforeningsleder Luca Visentini, ifølge rapportene.

Kaili ble suspendert fra rollen som visepresident i Europaparlamentet etter at hun ble arrestert i etterforskningen, sa en talsperson for parlamentspresident Roberta Metsola lørdag.

Etter arrestasjonen på fredag ​​ble Kaili suspendert fra S&D-gruppa i parlamentet. Hun ble også  ekskludert  fra sentrum-venstre-partiet Pasok i Hellas.

Panzeri var også medlem av S&D-gruppen i Europaparlamentet, hvor han tjenestegjorde til 2019. Gruppen har blitt  kritisert  for sin myke holdning til Qatar i oppkjøringen til verdensmesterskapet. Panzeris kone og datter ble arrestert av italiensk politi fredag ​​i etterforskningen,  ifølge den italienske avisa Corriere della Sera.

Kaili vakte oppsikt da hun fra talerstolen i Europaparlamentet roste Qatars politikk for arbeideres rettigheter.

Dette er småfisk – når blir det Ursula von der Leyens tur?

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møter en flodbølge av kritikk. Hun inngikk en avtale med vaksinegiganten Pfizer til en verdi av 35 milliarder euro, men de sms-ene hun utvekslet med Pfizer-boss Albert Bourla forut for avtalen holder hun hemmelig. Det har fått EUs ombudsman til å reagere. Von der Leyen hevder at sms-ene var «kortvarige» og derfor ikke faller under kravet om transparens. Dette godtar ikke Emily O’Reilly, som har i oppdrag å kontrollere forvaltninga i EU.

Nettavisa netzpolitik.org har forlangt sms-ene utlevert, men har foreløpig møtt en kald skulder fra EU-kommisjonen.

De skriver:

1,8 milliarder koronavaksinedoser

Det handler om en avtale verdt milliarder som skulle fremskynde slutten på pandemien: I fjor vår gikk EU-kommisjonen med på å kjøpe 1,8 milliarder koronavaksinedoser av Pfizer. Det gjør legemiddelgiganten til Kommisjonens hovedleverandør. Gjennombruddet i forhandlingene skal ha kommet fra den direkte linja mellom kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Pfizer-sjef Albert Bourla. De to diskuterte kjøpet i detalj i samtaler og meldinger, rapporterte New York Times den gang.

Men den dag i dag vet publikum lite om virksomheten som nå gjør boostervaksinasjoner mulig over hele Europa. Som med kontrakter med andre produsenter, avslørte kommisjonen en foreløpig avtale og en kjøpsavtale med Pfizer, men sladdet klausulene om leveringspris og ansvar. EU-kommisjonen opptrer også på en ugjennomsiktig måte når avtalen kommer i stand. Den nekter å se på meldingene mellom Von der Leyen og Bourla.

Forrige artikkelDet største antiterrorraidet i nyere tysk historie
Neste artikkelDemoner kryper opp fra Europas kjellere