Ukrainas motoffensiv kjører seg fast og hæren har store tap

0
Ifølge kilder i Kiev skal hele 12 Leopard-tanks være ødelagt i løpet av offensivens tre første dager.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa tirsdag at Ukraina gjør fremskritt i sin motoffensiv mot de russiske styrkene, skriver Dagsavisen. The New York Times skriver at i så fall «dreier det seg om meter eller høyst en kilometer».

Framgangen måles i yards, eller på det meste en mil (1600 meter, o.a.) eller så, de ukrainske gevinstene har involvert bittesmå bondelandsbyer, og det har så langt ikke vært tegn til et betydelig brudd i de russiske okkupantenes tette nettverk av forsvar.

Den svenske militæranalytikeren Mikael Valtersson skriver på Twitter:

Nyhetsoppdatering om Vremivka-skråningen 13. juni

Generelt ser begge sider ut til å si det samme om situasjonen. Hovedforskjellen handler om hvem som kontrollerer Makarivka. Den mest detaljerte rapporten er fra russiske Yuri Podolyaka på Telegram. Ifølge ham startet UkrAF i går fra den røde linjen og avanserte lengst til den blå linjen, og deretter tok den russiske motoffensiven tilbake områder opp til den hvite linjen. Jeg har tegnet de tre fargede linjene, for enklere forståelse.

Ifølge ham kontrollerer UkrAF fortsatt en stor del av den øvre skråningen i nord og noe åpent terreng øst for Makarivka. Området som ble tapt og senere tatt igjen av RuAF er høydene vest for Storozheve, Makarivka-bosetningen og høydene øst for Urozheine og elvedalen.

Den like pålitelige prorussiske Rybar, nøytrale SuriyakiMaps og proukrainske DeepStateUA har tre forskjellige beskrivelser av situasjonen på Makarivka. Ifølge Rybar er det i russernes hender, ifølge SuriyakiMaps er det omstridt og ifølge DeepStateUA er det i ukrainske hender, så vi ser at det er vanskelig å si hva som er sannheten. Men siden det ikke er noen bekreftende informasjon, setter vi Makarivka som omstridt.

Det samme gjelder Novodarivka og Levadne. De fleste kilder sier at de er omstridt, og jeg er enig. I går sa jeg at Levadne var i russiske hender igjen, men det ser ut til å bare ha vært et midlertidig besøk av en russisk patrulje, som sjekket om ukrainerne virkelig var borte.

Vestlige medier innrømmer tap

Vestlige medier har begynt å innrømme de ukrainske styrkenes tap. CNN skriver for eksempel at Ukraina har tapt 16 pansrede kjøretøyer.

Vladimir Putin hevdet i en TV-tale at de ukrainske tapene er ti ganger så store som de russiske. Han kaller hele motoffensiven en «katastrofal feil».

Vi tar ikke stilling til tapstallene, de er notorisk tendensiøse i krig. Men det er neppe noen tvil om at Ukrainas desperate motoffensiv går dårlig.

Scott Ritter – The Truth Behind Blown Dams and Military Offensives

Forrige artikkelEU prøver å dekke over den største korrupsjonsskandalen i sin historie
Neste artikkelEn gjeldskatastrofe utvikler seg
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).