Boligprisene stiger, eller gjør de det?

0

Av Jan Terje Voilaas.

Jeg oppdaget nettopp at boligprisene steg kraftig i mai, og Krogsveen kan fortelle at snittprisen per. kvm i Kristiansand har steget fra 30,998 til 41,605 (+34,46%) de siste 5 årene. Hva ingen forteller er at vi i Norge har 3 typer lovlige betalingsmidler; NOK, gull og sølv. 

Krogsveen har rett når det gjelder NOK, men målt i gull og sølv, så har boligprisene i Kristiansand i realiteten falt med -38,7% og -41,7% respektive i samme periode. Gull og sølv er nøyaktig hva det var for 5 eller 5,000 år siden, så det er kronen som har sviktet og tapt rundt -55% av sin 2018-kjøpekraft, rundt -33% bare de siste 2 årene. 

Målt i kjøpekraft så er boligmarkedet i Kristiansand (og det meste av Norge) i realiteten i en lydløs, ustoppelig og for de aller fleste uoppdaget kollaps; den samme kollapsen som pågår for pensjoner, aksjer, aksjeutbytter, obligasjoner, hytter, båter, bobiler, lønninger, bankinnskudd, gjeld, kontanter, leieinntekter og alt annet som er nominert i NOK. 

Dette brygger opp mot historiens største «knock-out» billigsalg for de få som har skjønt forskjellen på kroner og kjøpekraft, og tragedie for resten, som til slutt «will own nothing, and be very unhappy».

Noe å reflektere over på en ganske normal onsdag

Jan Terje Voilaas

Forrige artikkelVestlige hauker møter en usannsynlig motstand
Neste artikkelUkraina går Kamikaze