USA har 40% av globale militærutgifter, 10x Russland, 3x Kina

0

USA brukte 877 milliarder dollar på militæret i 2022, nesten 40% av den globale totalen, 10 ganger mer enn Russland (86,4 milliarder dollar), og tre ganger mer enn Kina (292 milliarder dollar). Det amerikanske militærbudsjettet er større enn de neste 10 største landene på lista til sammen.

Av Ben Norton.

Ben Norton.

Dette betyr at Pentagon brukte mer enn Kina, Russland, India, Saudi-Arabia, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Sør-Korea, Japan og Ukraina til sammen.

Dette er ifølge data publisert i april av det Sverige-baserte Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

SIPRI beregnet at planetens totale militære utgifter var 2,24 billioner dollar i 2022.

USA, med 877 milliarder dollar, utgjorde dermed 39,2 % av de totale globale militærutgiftene.

Den USA-ledede NATO-alliansen brukte totalt 1,23 billioner dollar, noe som betyr at den var ansvarlig for litt over halvparten (55 %) av de globale militærutgiftene.

SIPRI rapporterte at reelle militærutgifter i Europa, justert for inflasjon, er på de høyeste nivåene siden 1989, mot slutten av den første kalde krigen.

Europa er regionen med de raskest voksende militærutgiftene, viser studien.

verdens militære utgiftsregionsgraf 2022

Business Insider bemerket at den amerikanske føderale regjeringen bare øremerket 76,4 milliarder dollar i skjønnsmessige utgifter til utdanning i 2022, noe som betyr at de brukte over 10 ganger så mye på militæret.

Joe Biden-administrasjonen har bedt om kun 90 milliarder dollar for utdanning i 2024, sammenlignet med 842 milliarder dollar for militæret, påpekte Business Insider.

Dessuten kan alle disse tallene vise seg å være svært konservative, gitt at det amerikanske forsvarsdepartementet er notorisk ugjennomsiktig i sitt regnskap.

Bloomberg rapporterte at Pentagon gjorde 35 billioner dollar i «regnskapsjusteringer» i 2019, samt 30,7 billioner dollar i justeringer i 2018.

Disse uregelmessighetene i Pentagons regnskap er større enn hele den amerikanske økonomien.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har feilet hver eneste revisjon det noen gang har prøvd.


Denne artikkelen ble først publisert i GeoPoliticalEconomy.


Kommentar:

Sett disse tallene i sammenheng med at den regjeringsoppnevnte Forsvarskommisjonen vil mer enn doble militærutgiftene i Norge fra 2030. NATO bruker 14 ganger så mye på det militære som Russland, altså må vi doble(!)

Forrige artikkelNarrativene: ekspertene og msm kan si hva som helst
Neste artikkelKina: Droneangrepet krysser den stilltiende røde linja mellom Russland og Ukraina
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.