Kina: Droneangrepet krysser den stilltiende røde linja mellom Russland og Ukraina

0
Skjermdump fra video av droneangrepet på Kreml.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver i sin redaksjonelle kommentar at angrepet fører til at spenningen vil øke ytterligere og føre til betydelige endringer i karakteren av hele den militære konflikten. Artikkelen er så nær en offisiell kinesisk reaksjon som en foreløpig kan komme. Derfor velger vi å gjengi den i sin helhet som kildemateriale for leserne. Kina har investert tungt i å få til en fredsløsning i Ukraina også i form av Xi Jinpings personlige engasjement. Kanskje ser Kina at rommet for fredsforhandlinger er i ferd med å krympe. Det kinesiske utenriksdepartementet «oppfordrer partene til å unngå eskalering».

Red.


Droneangrepet krysser den stilltiende røde linja mellom Russland og Ukraina

Av Global Times.

Den russiske presidentadministrasjonen kunngjorde onsdag at Ukraina forsøkte et droneangrep mot residensen til den russiske føderasjonens president i Kreml. Sergej Nikiforov, talsmannen for den ukrainske presidenten, benektet Ukrainas involvering i det påståtte angrepet. 

Karakteren til det påståtte droneangrepet er svært alvorlig. Siden utbruddet av Russland-Ukraina-konflikten har det aldri vært noe offentlig angrep på Kreml eller et drapsforsøk på Vladimir Putin. Hovedmålene for tidligere angrep var militære anlegg og viktig infrastruktur. «Denne gangen krysset det påståtte angrepet den stilltiende røde linjen som er satt av begge parter,» sa Zhang Hong, en stipendiat ved Institute of Russian, Eastern European and Central Asian Studies ved Kinas akademi for samfunnsvitenskap.

Etter droneangrepet har spørsmålet om hvem som gjorde det og om Russland vil angripe Ukrainas presidentpalass som gjengjeldelse blitt det største spenningsmomentet. Tross alt fløy dronene langt og klarte å nå Kreml, enten de ble skutt opp inne i Ukraina eller innenfor russisk territorium. Denne handlingen er både et sjokk og en advarsel. Analytikere mener dens formål er å true Russland til å trekke troppene sine fra Ukraina og slå et slag mot Russlands selvtillit.

Som svar ser Russland på det som et planlagt terrorangrep og forbeholder seg retten til å iverksette mottiltak hvor og når det måtte finne det hensiktsmessig. Song Zhongping, en kinesisk militærekspert og TV-kommentator, sa til Global Times at Russland sannsynligvis vil ta to mottiltak. For det første vil Russland sannsynligvis gjennomføre effektive angrep mot mer betydelige mål i Ukraina. Enda mer voldsomme angrep kan bli satt i gang i vårens offensiver, noe som vil forårsake større tap for den ukrainske hæren og redusere dens evne til å angripe Russland.

«For en annen kan ikke gjengjeldelse mot Zelensky selv utelukkes. Muligheten for gjengjeldelsesangrep på anlegg, inkludert presidentpalasset og Ukrainas forsvarsdepartement, kan heller ikke utelukkes,» sa Song.

Dette vil uunngåelig føre til en ytterligere eskalering av Russland-Ukraina-konflikten. Konflikten involverer både konfrontasjoner på slagmarken og asymmetrisk krigføring, som fjernangrep eller angrep på viktige russiske mål innenfor landets egne grenser, inkludert Kreml, for å forårsake noe skade. De siste dagene brøt det ut en massiv brann ved et oljedepot på Krim etter at det ble truffet av to av Ukrainas droner. En eksplosjon sporet også av et godstog for andre dag på rad i en russisk region som grenser til Ukraina, og sendte både lokomotivet og noen vogner av sporet. 

Disse hendelsene indikerer at ukrainsk etterretning og visse væpnede grupper støttet av Ukraina kontinuerlig bruker ulike asymmetriske metoder for å skape større problemer for Russland for å tvinge Russland til å trekke sine tropper tilbake.

Når det gjelder dronehendelsen, sa pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus at USA ikke kunne bekrefte ektheten av rapportene fra Kreml, og at USA absolutt ikke oppmuntrer til eller legger til rette for at Ukraina kan angripe utenfor sine grenser. Men senere anklaget Dmitrij Peskov, som er russisk presidenttalsmann, USA for å være hjernen bak det påståtte angrepet på Kreml.

Overfor det påståtte angrepet på Putin var USAs reaksjon å uttale at de ikke kunne bekrefte ektheten av det. Derimot, hvis det hadde vært Zelensky som ble angrepet, ville USA utvilsomt ha fordømt det på det skarpeste. Dette viser at USA ikke inntar noen relativt rasjonell og nøytral holdning, og det er den største snublesteinen når det gjelder å oppfordre til fred og fremme dialog, bemerket Zhang. Nylig sendte Biden-administrasjonen en ny militærhjelpspakke på 300 millioner dollar til Ukraina mens landet forbereder seg på en ventet vårmotoffensiv mot Russland.

Det spiller ingen rolle i hvilken form denne militære konflikten føres inn på russisk territorium. Nå som dronehendelsen har blitt Rashomon (viser til en japansk spillefilm av Akira Kurosawa, på norsk Demonenes port, o.a.) er det ikke lenger så viktig å diskutere hvem som utførte den. Moskva har virkelig fått en «overraskelse», og vil garantert svare.

Russlands utpeking av disse handlingene som et planlagt terrorangrep vil føre til betydelige endringer i karakteren av hele den militære konflikten, som uunngåelig vil føre til ytterligere spenninger på slagmarka. Det vil bety at krigen går inn i en mer uregjerlig fase, den blir bitrere og tapene på begge sider vil øke.


Denne redaksjonelle kommentaren i Global Times ble publisert her: Drone attack crosses tacit red line between Russia, Ukraine, further escalating tensions.

Den ble etterfulgt av en offisiell appell fra det kinesiske utenriksdepartementet: China calls for avoiding escalation in Ukraine crisis after Kremlin drone attack.

Vi for vår del har helt siden det CIA-organiserte statskuppet i Ukraina i februar 2014 advart om at konflikten i Ukraina svært fort kan føre til verdenskrig. Vi har derfor gang på gang prøvd å påvirke norsk opinion og norske politikere til ikke å gjøre noe som kan føre til mer krig.

Red.

Forrige artikkelUSA har 40% av globale militærutgifter, 10x Russland, 3x Kina
Neste artikkelDen indre fienden
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.