Mesteparten av propagandaen ser ikke slik ut

0
Utenriksminister Colin Powell løy i FNs Sikkerhetsråd om Iraks ikke-eksisterende "masseødeleggelsesvåpen".

Når de fleste i den engelsktalende verden hører ordet «propaganda», har de en tendens til å tenke på noe som er utført av fremmede nasjoner som har regjeringer som er så totalitære at de ikke en gang vil la folk få vite hva som er sant eller tenke selv.

Av Caitlin Johnstone – 8. januar 2023.

Andre forstår at propaganda er noe som skjer i deres egen nasjon, men tror det bare skjer med andre mennesker i andre politiske partier. Hvis de tenker på seg selv som venstreorienterte, ser de på dem til høyre for seg som påvirket av propaganda fra høyreorienterte medier, og hvis de tenker på seg selv som høyreorienterte, ser de på dem til venstre for seg som påvirket av propaganda fra venstreorienterte medier.

Noen få forstår at propaganda blir utført i deres egen nasjon av deres egne medier, og forstår at det utføres på tvers av partiskiller, men de tenker på det i form av virkelig grove løgner som masseødeleggelsesvåpen i Irak eller babyer som blir tatt fra kuvøser i Kuwait.

I virkeligheten er alt dette unøyaktige forståelser av hva propaganda er og hvordan den fungerer i det vestlige samfunnet. Propaganda utføres i vestlige nasjoner, av vestlige nasjoner, på tvers av det politiske spekteret – og de virkelig åpenbare og velkjente eksemplene på dens eksistens utgjør bare en liten del av den propagandaen som vår sivilisasjon kontinuerlig marineres i.

De vanligste propagandaartiklene – og de med klart størst konsekvenser – er ikke de grelle, minneverdige tilfellene som lever i vanære blant de kritisk tenkende. De er de dagligdagse meldingene, forvrengningene og løgnene gjennom unnlatelse som folk mates med dag ut og dag inn for å normalisere status quo og legge grunnlaget for mer propaganda som skal utføres i framtida.

En av formene dette tar er måten den vestlige politiske/medieklassen manipulerer Overton-vinduet for akseptabel politisk mening.

Har du noen gang lagt merke til hvordan når du ser på en vanlig avis, kringkasting eller nyhetsnettsted, ser du aldri synspunkter fra de som motsetter seg eksistensen av det USA-sentraliserte imperiet? Eller de som ønsker å stenge alle utenlandske amerikanske militærbaser? Eller de som ønsker å avvikle kapitalismen? Eller de som ønsker en grundig tilbakerulling av den snikende autoritarismen vår sivilisasjon blir utsatt for? Du vil kanskje se noen krangle om forskjellige aspekter av imperiet, noen debatt om hvorvidt vi bør deeskalere mot Russland slik at vi bedre kan eskalere mot Kina, men du vil aldri se noen som ber om fullstendig slutt på imperiet og alle dets overgrep.

Det er propaganda. Det er propaganda på flere måter: det utelukker stemmer som er kritiske til den etablerte status quo fra å bli hørt og påvirke folk, det forsterker stemmer (hvorav mange har sagflis der de burde hatt hjerner) som støtter status quo, og, viktigst av alt, det skaper illusjonen om at det spekteret av politiske meninger som presenteres er de eneste rimelige politiske meningene å ha.

Opprettelsen av den illusjonen er propaganda. Det er ikke noe håndfast som du lett kan peke på fordi det består av en utelatelse av noe i stedet for en konkret ting, men det forvrenger folks perspektiver på måter som har enormt vidtrekkende konsekvenser. Det er noe som ikke skiller seg for skarpt ut mot bakgrunnen, men fordi folk blir utsatt for det kontinuerlig dag ut og dag inn, spiller det en stor rolle i å forme deres verdensbilde.

En annen beslektet metode er manipulasjon for å sette en agenda – måten pressen former offentlig tenkning ved å vektlegge noen emner og ikke andre. Ved å legge vekt på noen saker fremfor andre ganske enkelt ved å gi uforholdsmessig dekning til dem, gir massemediene (som er propagandister først og først deretter nyhetsreportere) det feilaktige inntrykk av at disse temaene er viktigere og de mindre vektlagte temaene. Som statsviter Bernard Cohen berømt observerte helt tilbake i 1963, er det kanskje ikke pressen som lykkes mye av tiden med å fortelle folk hva de skal tenke, men den er forbløffende vellykket med å fortelle leserne hva de skal tenke på. Verden vil se annerledes ut for forskjellige mennesker avhengig av kartet som er tegnet for dem av forfattere, redaktører og utgivere av avisen de leser.»

Har noen gang lagt merke til hvordan det faktum at våre regjeringer i økende grad flørter med atomkrig virker som om det burde være en forsidesak stort sett hver dag i uka, men i stedet er nyhetene fulle av ting som USAs presidentkappløp og folk som krangler om hva produkter Target bør selge i løpet av Pride-måneden? Det er dagsordensettende.

Pressen kunne lett ha brukt hele Trump-administrasjonen på å skrike om de farlige aggresjonene Trump fremmet mot Russland i stedet for å kalle ham en Putin-marionett, og mainstream-liberale kunne ha fiksert på Trumps krigshemmende galskap i stedet for å kalle ham Putins kukhylster. Men det ville ikke ha tjent interessene til imperiet, som hadde planlagt å øke aggresjonene mot Russland i årevis. De satte dagsorden, og publikum falt inn på rekke.

En annen av de dagligdagse, nesten usynlige måtene offentligheten bearbeides med propaganda på fra dag til dag er beskrevet i en nylig video av Second Thought med tittelen «You’re Not Immune To Propaganda». Vi mates kontinuerlig av meldinger fra den kapitalistiske maskinen om at vi må jobbe hardt for arbeidsgivere og akseptere alle standarder og kompensasjoner de finner passende å tilby, og hvis vi har problemer med å trives i dette urettferdige systemet, ligger feilen hos oss og ikke hos systemet. Dårlig? Det er din feil. Elendig? Din feil. Arbeidsledig? Din feil. Overarbeidet? Din feil.

Den kontinuerlige beskjeden vi mates med hver dag er at det ikke er noe å gjøre opprør mot og ingenting å motsette seg, fordi alle problemer vi oppfatter er vår egen feil og ikke feilen til et misbrukende, utnyttende system som er bygget for å hente ut profitt fra arbeiderklassen og økosystemet på bekostning av begge. Systemet kan ikke være en feil, det kan bare feile.

Så er det det ideologiske sauekveet vi diskuterte nylig, som samler befolkningen inn i to mainstream-fraksjoner av lik størrelse som både hindrer all meningsfull endring og tjener de mektiges interesser. Alle som ikke kan bli drevet inn i noen av disse mainstream-fraksjonene, blir i stedet drevet inn i falske «populistiske» fraksjoner, som til slutt samler dem tilbake til mainstream-fraksjonene. De få politisk engasjerte menneskene som ikke kan gjetes mot noen av disse gruppene er så små i antall at de ganske enkelt kan marginaliseres og nektes enhver betydelig plattform å spre ideene sine fra, og «demokratiet» gjør resten fordi flertallet støtter status quo.

Kanskje den mest konsekvente av alle de verdslige, rutinemessige måtene vi ble bearbeidet av propaganda på er måten massemediene produserer illusjonen av normalitet i en dystopi som er så urovekkende at vi alle ville skrike lungene våre ut på oss hvis vi kunne se det med friske øyne. Måten forståsegpåere, politikere og journalister vil snakke om Biden-administrasjonen som omgir Kina med krigsmaskineri uten også å snakke om hvor forferdelig og grusomt det er at vi ser på en raskt eskalering mellom kjernefysiske stormakter. Slik amerikanske byer er fulle av hjemløse mennesker, og det blir bare behandlet som en normal og akseptabel ting å bare la dem forbli hjemløse og skyve dem ut hvor enn de prøver å være. Måten ingenting endres på uansett hvem vi stemmer på, men vi blir fortsatt drevet inn i stemmeboksene og bedt om å stemme bedre.

Som en karakter i filmen Waking Life uttrykker det: «Vi vet alle at medienes funksjon aldri har vært å eliminere verdens ondskap, nei! Jobben deres er å overtale oss til å akseptere disse ondskapene og bli vant til å leve med dem. Maktene vil at vi skal være passive observatører. Og de har ikke gitt oss noen andre alternativer utenom den sporadiske rent symbolske handlingen med å stemme — vil du ha dukken til høyre eller dukken til venstre?»

De forteller oss ikke bare hva vi skal tro om verden, de forteller oss hva vi skal tro om oss selv. De gir oss rammene som vi legger ambisjonene våre på og evaluerer suksessen vår på, og vi bygger psykologiske identiteter ut fra disse konstruksjonene. Jeg er en forretningsmann. Jeg er arbeidsløs. Livet mitt handler om å tjene penger. Livet mitt handler om å skuffe folk. Jeg er en suksess. Jeg er en fiasko. De finner opp testen av vår tilstrekkelighet, og de finner opp systemet som vi blir gradert etter på den testen.

Om og om igjen og om igjen, dag etter dag, mates vi tilsynelatende med små meldinger som legger seg over tid. Meldinger som:

 Verden fungerer mer eller mindre slik vi ble undervist på skolen.

 Media har noen problemer, men forteller i utgangspunktet sannheten.

 Status quo fungerer i grunnen bra.

 Demokrati er reelt og stemmegivning er effektivt.

 Dette er den eneste måten ting kan være på.

 Vår regjering kan ha sine problemer, men den er i grunnen bra.

 Du kan skaffe deg lykke ved å jobbe hardere.

 Du kan konsumere deg inn i lykke med mer forbruk.

 Hvis du tror systemet er dysfunksjonelt, er du den dysfunksjonelle.

 De som motsetter seg status quo er rare og upålitelige.

 Ting kan bli bedre etter neste valgsyklus.

 Ethvert forsøk på å endre ting er dumt og bortkastet tid.

Ved å mate oss alle disse enkle, grunnleggende løgnene dag etter dag, år etter år fra vi er veldig unge, legger de grunnlaget for de mer komplekse, spesifikke løgnene vi vil bli fortalt senere. Løgner som «Russland/Kina/Iran/osv er et reelt problem og dets regjering må stoppes» eller «Folk sliter økonomisk akkurat nå, men det er bare fordi tidene er vanskelige og det kan ikke hjelpes».

Alle de verdslige løgnene fungerer som en forberedelse for løgnene vi vil bli fortalt senere, for når verdensbildet vårt har blitt formet av dem, vil våre grunnleggende menneskelige kognitive fordommer og disposisjon for å avvise informasjon som er i konflikt med vårt verdensbilde sikre at vi godtar den informasjonen som bekrefter våre skjevheter og avviser bevis mot det. De konstruerer verdensbildene våre for oss, og lar deretter våre normale kognitive forsvarssystem beskytte det.

Budskapene deres trenger ikke engang å være godt bevist eller godt argumentert for, de trenger bare å gjentas ofte på grunn av en feil i menneskelig erkjennelse kjent som den illusoriske sannhetseffekten som får oss til å ta feil av følelsen av å ha hørt noe før med følelsen av at noe er sant.

Legg til alt dette den siste utviklingen av ting som Silicon Valley-algoritmemanipulasjon, og kortstokken blir stablet mot sannheten enda mer, fordi noens sjanser for å snuble over informasjon som er i konflikt med propagandaen de har blitt matet med går dramatisk ned. Selv om de aktivt søker etter informasjon som er i konflikt med det vanlige verdensbildet, gjør algoritmer fra Google og Google-eide YouTube det ofte nesten umulig å finne.

Så det er det vi møter. Det er en unnlatelse av å forstå hvor omfattende og kraftig imperiets propagandamaskin er, selv blant de som er svært kritiske til imperiet, fordi propaganda i samfunnet vårt er som vann for fisk – vi svømmer i det hele tiden, så vi kan ikke se det. Du må gå langt tilbake og begynne å undersøke situasjonen vår fra dens mest grunnleggende fundamenter for å få et perspektiv på hvor altomfattende den egentlig er.

Å finne veien ut av propagandamatrisen krever mye flittig arbeid, tonnevis av nysgjerrighet, ydmykhet for å innrømme at du har tatt helt feil om alt, og mer enn litt ren dum flaks. Men hvis du fortsetter å hacke løs på det, kommer du dit, og da kan du hjelpe andre å komme dit også. Det er et hardt slit, men hvis kjedene våre er psykologiske betyr det at de til syvende og sist bare er laget av drømmesaker. Alt som må skje er at nok av oss våkner.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Caitlin Johnstone:

Most Propaganda Looks Nothing Like This

Forrige artikkelDen økonomiske krigens ondskap
Neste artikkel«Målet er å fundamentalt omforme det globale matsystemet»
Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."