«Målet er å fundamentalt omforme det globale matsystemet»

0

Mosa Meat skriver den 9. mai at de er ganske stolte over å kunngjøre at de åpnet sitt nye 2760 kvadratmeter store oppskaleringsanlegg i Maastricht i går. Dette fjerde anlegget fullfører deres nye Mosa CAMPUS eller senter for avansert kjøttproduksjon.

Av Romy Rohmann.

De skriver videre:

Ettersom produksjonen starter i vårt oppskaleringsanlegg i løpet av de neste ukene, vil vi ha kapasitet til å lage titusenvis av dyrkede hamburgere per år. Anlegget er designet for å vokse etter hvert som etterspørselen øker med regulatoriske godkjenninger og regionale markedsinnganger, opptil hundretusenvis av dyrkede hamburgere per år. Og i kombinasjon med vår kontraktsprodusent i Singapore, enda mye mer.

Det var en storslagen åpning som inkluderte en sløyfeklippeseremoni med ordføreren i Maastricht Annemarie Penn-te Strake, guvernøren i Limburg Emile Roemer, og en demonstrasjon av «burgermatlaging» av kokk Hans van Wolde og omvisninger i det nye anlegget.

De påstår at dette er en banebrytende, renere og snillere måte å lage storfekjøtt på, og vil hjelpe alle med å ta en bit av en bedre fremtid – og starter med verdens snilleste biffburger.

(bilde fra: https://mosameat.com/blog/opening-our-scale-up-facility-and-working-with-two-michelin-starred-chef-hans-van-wolde)

Vi har skrevet mange artikler om bondeprotestene i Nederland, etter at den nederlandske regjeringa ved statsminister Mark Rutte kunngjorde sine «grønne planer» om utslippskutt av nitrogenoksyd og ammoniakk juni 2022.

Dette skreiv vi 29. august:

Bondeprotestene i Nederland – et opprør mot en omlegging av våre globale matsystemer.

I dag er Nederland Europas største eksportør av kjøtt og den nest største landbrukseksportøren i verden, rett bak USA.

Den nederlandske regjeringen fortsetter sin plan med å tvangsavvikle gårder for å nå sine «grønne» mål, nå planlegger regjeringen å kjøpe 3000 av det de kaller «toppforurensende» gårder. De har satt av et fond på 24,3 milliarder euro (25,6 milliarder dollar) til dette.

Mosa Meat skriver også på sine hjemmesider:

Nåværende kjøttforbruk forårsaker ødeleggende skade på planeten vår.

Å produsere kjøtt tar opp 80 % av alt jordbruksareal, og bidrar til rundt en femtedel av alle menneskeskapte klimagasser.

Dette er løgn og propaganda for å legitimere omforminga av matsystemet, noe de sjøl skriver er deres oppdrag.

Som vi skrev på steigan.no 25.mai

Labkjøtt er inntil 25 ganger verre for miljøet enn vanlig kjøtt

Laboratoriedyrket kjøtt blir promotert som framtidas bølge – den «grønne, bærekraftige» måten å spise på. Ingen dyrelidelser, ingen klimagassutslipp, bare kjøttlignende proteiner som vil smake som burgere og biffene du er vant til. Synd at det hele er løgn. Lab-dyrket kjøtt handler ikke om helsen din eller miljøets; det promoteres som et «grønt alternativ» for å fase ut bønder og kjøttprodusenter og erstatte dem med et ultrabehandlet produkt kontrollert av patenter.

På tross av dette kjører politikerne på med sitt «grønne skifte». Landbruk og husdyrproduksjon på tradisjonelt vis blir avvikla i stor stil i mange land, også i Norge. De underliggende årsakene til dette er sjølsagt å presse småbønder ut av markedet, slik at de kan kjøpes opp av landbruksgiganter.

Det vi har sett i Nederland er en del av et mye større spill som søker å omforme det internasjonale matsystemet. Liknende tiltak blir for tida innført eller vurdert i flere andre europeiske land, inkludert Belgia, Tyskland, Irland og Storbritannia (hvor regjeringen oppfordrer tradisjonelle bønder til å forlate bransjen for å frigjøre land til nye «bærekraftige» bønder). Løsninga, blir vi fortalt, er «bærekraftig landbruk» – et av FNs 17 bærekraftsmål (SDG), som danner deres «Agenda 2030».

Både landbrukspolitikken og nye kostholdsråd vi får pressa på oss er stikk i strid med sunn fornuft (og bondevett 😊) og det som egentlig er Bærekraftig og Miljøvennlig,

Kritikken mot arbeidet med de Nordiske kostholdsrådene har gang på gang påpekt dette, det er et gjennomgående negativt fokus på husdyrproduksjon i de fem bærekraftsartiklene og i rådene som nå er på høring.

Assisterende generalsekretær Vilde Haarsaker, skriver bla dette i NBS sitt høringsinnspill til oppdaterte nordiske ernæringsanbefalinger (NNR).

– Det er ikke bare aktører i jordbruket som peker på dette, (det negative fokuset på husdyrproduksjon) men også miljø- og solidaritetsorganisasjoner. Først var budskapet fra NNR-komiteen at bærekraft skulle integreres i kostrådene. Nå presiserer de at de kun ser på miljømessig bærekraft, og da særlig klimagassutslipp. Det blir for snevert, sier Haarsaker.

I rapporten som nå er på høring skrives det at hovedsporet for å redusere kostholdets totale miljøavtrykk er å redusere forbruket av animalske produkter og øke forbruket av vegetabilske produkter.

– Dette bekrefter at det er klimagassutslipp som i all hovedsak er vektlagt i vurderingene, ettersom animalske produkter generelt har høyere utslipp enn vegetabilske, men ofte kommer bedre ut når det gjelder bl.a. bruk av plantevernmidler og bidrag til biologisk mangfold, forteller Haarsaker.

https://www.smabrukarlaget.no/aktuelt/nyheter/uryddig-prosess-mot-nye-kostraad/

Det er nok ikke for ingenting at «Bill Gates is the largest farmer in the US»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMesteparten av propagandaen ser ikke slik ut
Neste artikkelEconomist: – Talepolitiet marsjerer – de sosiale mediene er i skuddlinja