En AI-inspirert skapelsesberetning

0
Illustrasjon: Terje Sørensen

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Med tilskyndelse fra 1. Mosebok 1:27, egen lett blasfemisk fantasi, halvulovlig plagiat av bilder på Internett, egen bruk av AI-bildeskaperen «Stable Diffusion Online» og fullt tillatte Photoshop-justeringer forsøker jeg meg med et innlegg om et tema som nå viralt synes å fly i alle retninger.

Artikkelteksten er hentet fra internettportalen «Russia Today», som vel i denne sammenheng, ikke provoserer russofobe skapninger. Det hele er oversatt av meg, og arrangeringen av store fonter er òg mitt ansvar.

Terje S.

+++000+++

«Gudfaren til AI» utsteder advarsel og slutter hos Google

Geoffrey Hinton sier at ‘dårlige skuespillere’ kan utnytte kunstig intelligens til ‘dårlige ting’

Det amerikanske teknologiselskapet Google har lansert en testversjon av sin Bard chatbot i et forsøk på å ta igjen OpenAIs populære ChatGPT.

Den Turing-prisvinnende forskeren Geoffrey Hinton trakk seg fra Google i forrige måned, hvor han hadde tilbrakt mye av det siste tiåret med å utvikle generative programmer for kunstig intelligens (AI), og advarte om risikoen som hans livsverk kan innebære for menneskeheten.

Hinton er kreditert for å være en grunnleggende figur i utviklingen av kunstig intelligens (AI), men fortalte New York Times i et lengre intervju publisert på mandag at han tok beslutningen om å slutte midt i et de facto våpenkappløp i Silicon Valley mellom Google og Microsoft.

Den kontroversielle teknologien har dannet grunnlaget for generativ AI-programvare som ChatGPT og Google Bard, ettersom teknologigigantene dypper tærne i en ny vitenskapelig grense, en de forventer vil danne grunnlaget for selskapenes fremtid.

Hinton fortalte NYT at hans motivasjon for å forlate Google var slik at han kunne snakke uten tilsyn om teknologi som han nå ser på som en fare for menneskeheten. – Jeg trøster meg med den vanlige unnskyldningen: Hvis jeg ikke hadde gjort det, hadde noen andre gjort det, sier han til den amerikanske avisen.

Publikumsrettede chatbots som ChatGPT har gitt et innblikk i Hintons bekymring. Mens de blir sett på av noen som bare flere internettnyheter, har andre advart om de potensielle konsekvensene når de relaterer seg til spredningen av feilinformasjon på nettet, og om deres innvirkning på sysselsettingen.

Google-sjefen advarer om potensielle AI-farer

Den siste versjonen av ChatGPT, utgitt i mars av San Franciscos OpenAI, førte til publiseringen av et åpent brev signert av mer enn 1000 ledere i teknologisektoren – inkludert Elon Musk – for å markere de «dype risikoene for samfunnet og menneskeheten» som teknologien utgjør.

Og mens Hinton ikke la sin signatur til brevet, er hans holdning til potensielt misbruk av AI klar: «Det er vanskelig å se hvordan du kan forhindre at de dårlige skuespillerne bruker det til dårlige ting.»

Hinton hevder at Google har handlet «veldig ansvarlig» i sin forvaltning av kunstig intelligens, men til slutt, sier han, kan teknologiens eiere uunngåelig miste kontrollen. Dette kan føre til et scenario, sier han, der falsk informasjon, bilder og videoer er ubestemmelige fra ekte informasjon, og fører til at folk ikke vet «hva som er sant lenger.»

«Ideen om at disse tingene faktisk kunne bli smartere enn folk – trodde noen få mennesker på,» sa Hinton til NYT. – Men de fleste syntes det var langt unna. OG JEG TRODDE DET VAR LANGT UNNA. JEG TRODDE DET VAR 30 TIL 50 ÅR ELLER ENDA LENGER UNNA. DET TROR JEG SELVSAGT IKKE LENGER.

+++000+++

Forrige artikkelForsvarskommisjonen vil prioritere krig foran alt annet
Neste artikkelZelensky-regimets skjebne er beseglet