Amerikanske lovgivere fremmer lovforslag for å bekjempe Syria-normalisering

0

Lovforslaget vil forby USA å normalisere sitt forhold til Assad og utvide sanksjonene mot Syria til å ramme land som normaliserer sine forbindelser til landet.

Av Dave DeCamp

Anti-War, 11. mai 2023.

En tverrpolitisk gruppe lovgivere i Representantenes hus har fremmet et lovforslag som har som mål å bekjempe Syrias normalisering med land i regionen, loven vil utvide sanksjonene og forby USA å etablere diplomatiske bånd med regjeringen til Bashar al-Assad.

Lovforslaget ble introdusert av representantene Joe Wilson (R-SC), Michael McCaul (R-TX), Steve Cohen (D-TN) og flere andre medlemmer av huset. Lovgivningen kommer som et svar på at Syria blir gjenopptatt i Den arabiske liga, noe som har gjort amerikanske tjenestemenn rasende, de ønsker å holde Syria isolert.

«USA må bruke all vår innflytelse for å stoppe normaliseringen med Assad. Jeg er stolt over å bli med mine kolleger i å kreve ytterligere sanksjoner mot enhver form for investering i territorium under kontroll av Assad-regimet, mens vi fortsatt er forpliktet til å sikre at det syriske folket får rettferdighet», sier McCaul, leder av utenrikskomiteen i Representantenes hus, i en uttalelse om lovforslaget.

Lovforslaget søker å utvide Caesar Act, som USA anvendte for å pålegge lammende økonomiske sanksjoner mot Syria i 2020, som er utformet for å forhindre landets gjenoppbygging. Sanksjonene har hatt en ødeleggende innvirkning på Syrias sivilbefolkning, og Representantenes hus stemte nylig overveldende for å fortsette å håndheve dem etter et jordskjelv som drepte tusenvis av syrere.

Ifølge et sammendrag av lovforslaget vil lovgivningen «utvide Caesar Act ved å tette smutthull i det opprinnelige lovforslaget som gjorde det vanskelig å håndheve.» Lovforslaget vil «klargjøre bruken av nåværende sanksjoner mot det syriske regimets flyselskaper, og for transaksjoner av energi, å sende et klart tegn til land som normaliserer seg med Assad, som vurderer å tillate det syriske regimets flyselskaper å lande på sine flyplasser.»

Lovgivningen vil kreve «en årlig strategi i fem år for å motvirke normalisering med Assad-regimet, mot land som har tatt skritt for å normalisere seg med Assad-regimet». Det vil forby noen amerikanske føderale byråer fra å «anerkjenne eller normalisere med noen regjering i Syria ledet av Bashar al-Assad».

Til tross for Washingtons harde holdning mot normalisering, følger regionale land fortsatt opp med sine planer. Tirsdag sa Syria og Saudi-Arabia at de gjenopptar diplomatiske bånd for første gang på over 10 år. Dagen etter inviterte Saudi-Arabias kong Salman Assad til å delta på et toppmøte i Den arabiske liga i Jeddah senere denne måneden.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

US Lawmakers Introduce Bill to Combat Syria Normalization

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelViktige trekk på sjakkbrettet i Vest-Asia
Neste artikkelDet går mot omkamp i Tyrkia
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.