Det går mot omkamp i Tyrkia

0

Det har vært knyttet stor spenning til utfallet av det tyrkiske valget. 14. mai skulle tyrkerne velge både president og parlament, og opposisjonen mot Recep Tayyip Erdoğan hadde håp om å vinne over ham. På grunn av krigen i Ukraina og de skiftende alliansene i Midtøsten hadde valget også en stor geopolitisk betydning.

Erdogan ledet lenge under opptellingene og så ut til å få over 50% av stemmene, men klokka 4.00 europeisk tid 15. mai så det ut til at han bikker under 50% og da går det mot omvalg. Det er sannsynlig at et eventuelt omvalg vil finne sted 28. mai. Valgdeltakelsen har vært på imponerende 93%.

Den fremste utfordreren til Erdogan er Det republikanske folkepartiets Kemal Kilicdaroglu. Han representerer ikke bare sitt parti CHP, men også det som er kalt bordet til de seks.

Underhånden er det ingen tvil om at han er Vestens kandidat i dette valget. Men Kilicdaroglu sjøl benekter at han er pro-vestlig. I intervjuer har han tvert i mot understreket at han har ambisjoner om å gjøre Tyrkia til et viktig land på den nye silkeveien.

I parlamentsvalget har Erdogans parti AKP antakelig sikret seg flertall.

Her er en foreløpig fordeling av resultatet etter provins:

Forrige artikkelAmerikanske lovgivere fremmer lovforslag for å bekjempe Syria-normalisering
Neste artikkelIran og Egypt diskuterer normalisering