Xi Jinpings telefonsamtale med Zelenskij

0
Illustrasjon: Global Times

Kinas president engasjerer seg personlig med sikte på å få slutt på krigen i Ukraina.

Kinas president Xi Jinping og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij holdt onsdag en telefonsamtale på invitasjon fra sistnevnte, der de to lederne utvekslet synspunkter om forholdet mellom Kina og Ukraina og Ukraina-krisen.

Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

Kinesiske analytikere sa at Kina vil engasjere seg mer på den diplomatiske fronten for å bidra til en politisk løsning av Ukraina-krisen, og rollen som Kina kan spille har blitt hilst hjertelig velkommen av både Kiev og Moskva, til tross for noen stemmer fra Vesten, spesielt USA , som har forsøkt å forvrenge Kinas meklingsarbeid.

Xi sa i telefonsamtalen at Kina vil sende en spesiell representant fra den kinesiske regjeringa med ansvar for eurasiske anliggender for å besøke Ukraina og andre land for å gjennomføre dybdekommunikasjon med alle parter om den politiske løsninga av Ukraina-krisen, ifølge Xinhua News Agency .

Xi understreket at Kina, et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd og et ansvarlig stort land, ikke vil velge å være en tilskuer til Ukraina-krisen, eller «legge bensin på bålet», eller bruke krisen som en mulighet til å tjene penger.

«Når det gjelder Ukraina-krisen, står Kina alltid på fredens side, og Kinas kjerneposisjon er å fremme fred via samtaler,» sa Xi.

Alt Kina gjør skjer oppå bordet. Dialog og forhandlinger er den eneste farbare veien videre. Det er ingen vinner i atomkriger, sa den kinesiske presidenten.

Zelenskij gratulerte president Xi med gjenvalget og berømmet Kina for dets bemerkelsesverdige prestasjoner. Han uttrykte tillit til at Kina under president Xis ledelse vil lykkes med å takle ulike utfordringer og fortsette å bevege seg framover. Kina opprettholder formålene og prinsippene i FN-pakten i internasjonale anliggender og har betydelig innflytelse på den internasjonale scenen.

Kommentar

Her er det lederen for verden største økonomi og verdens største industri- og handelsstat som taler. Dette er lederen som lyktes i å normalisere forbindelsene mellom erkerivalene Iran og Saudi-Arabia og som i løpet av noe få uker har endret det politiske landskapet i Midtøsten enn det har blitt endret på de tjue foregående årene.

Xi er ikke kjent for å komme med tilfeldig small talk eller å drive utspillspolitikk.

Vestlige kommentatorer har så liten innsikt i kinesisk politikk og tenkemåte at de tror at en kinesisk leder tenker og handler som en europeisk eller amerikansk politiker. Men mens europeiske ledere stort sett ikke har større ambisjoner enn å klore seg til en taburett i neste valg, tenker en kinesisk leder femti eller hundre år framover.

Xi lanserte i 2013 The Belt and Road Initiative, også kalt silkeveibeltet. Det er et initiativ for fredelig samarbeid om handel, teknologi, trasport og infrastruktur som er større enn noe annet prosjekt verden har sett. Dette samarbeidet har nå nådd ut til mange titalls land på fire kontinenter, og det vokser ukentlig.

I dette perspektivet har Kina all interesse av å få stanset krigen i Ukraina og få inkludert landet i handelsveiene til Europa, og sannsynligvis også bidra til gjenoppbygging etter krigen.

Forsøkene på å splitte Russland og Kina har slått katastrofalt feil. Hvis man var i tvil om det bør man lese uttalelsene fra Xi Jinpings møter med Putin i Moskva nylig.

Og ingen bør tro at den fredsløsninga Kina tenker på ikke vil innebære at Ukraina må avstå land.

Les: Resultater av Kinas president Xis statsbesøk til Russland

Kinas president har for lengst signalisert at han ville snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, skrev The Wall Street Journal.

Rapporten indikerte at Xi ønsker å mekle mellom de to sidene og kommer etter at Beijing ga ut en 12-punkts fredsplan for konflikten i Ukraina, som konsentrerer seg om å kreve en pause i kampene og en gjenopptakelse av fredssamtaler.

Gjennom hele konflikten i Ukraina har Kina bedt om våpenhvile og forhandlinger.

Og nå engasjerer altså Kinas president seg personlig i et autoritativt forsøk på å få til en fredsløsning.

Dette demonstrerer at Kina virkelig prøver å få til fred og at resten av verden kan ikke se bort fra det.

Dette stiller også krigsfanatikerne i Vesten i skammekroken, inklusive Jens Stoltenberg som sier at fred bare kan vinnes ved hjelp av mer våpen og flertallet i partiet Rødt som har forkastet sin tradisjon som fredsparti og gått inn full rulle for å pøse mer våpen inn i Ukraina.

Og så ble Rødt et parti for krig mot Russland

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKina med tretrinnsplan for en fullt operativ base på Månen
Neste artikkelTucker Carlson prøvde å tjene to herrer