Kina med tretrinnsplan for en fullt operativ base på Månen

0
Skjematisk framstilling av den kommende månebasen.

Kinas måneambisjoner tar form av et veikart for bygging av en forskningsstasjon på vår nære drabant. Det langsiktige tre-trinns prosjektet tar sikte på å ha månebasen i full drift innen 2050, ifølge romfartsorganisasjonen. Prosjektet viser Kinas ansvar som en ‘verdens fremste romfartsmakt’, sier sjefen for måneutforskning.

Det er Beijingkorrespondenten til South China Morning Post, Ling Xin, som skriver dette.

Ling Xin.

Kina har avduket sin byggeplan for International Lunar Research Station (ILRS) med sine internasjonale partnere – et langsiktig tre-trinns prosjekt fra nå til 2050.

En «grunnversjon» av forskningsstasjonen forventes å være ferdigstilt innen 2028 i løpet av sju lanseringer – nemlig Kinas Chang’e 4, 6, 7 og 8 måneferder, samt tre internasjonale lanseringer, sa Wu Weiren, sjefdesigner. ansvarlig for landets måneutforskningsprogram.

Les: Kinas store framgang i verdensrommet stimulert av USAs sanksjoner

Kina og Russland skal undertegne avtale om å bygge felles månebase

Disse ferdene vil være fokusert på å utforske månemiljøet og dets ressurser, samt å teste teknologiske applikasjoner.

Ytterligere seks oppdrag, inkludert ILRS 1-5, vil bli utført mellom 2030 og 2040 for å bygge en «fullversjon» av stasjonen, fortalte Wu til den første internasjonale konferansen om utforskning av rommet i Hefei tirsdag.

Wu sa at ILRS 1 og 2-ferdene vil sette opp langsiktige energikilder på månen og utplassere forskjellige roboter for å samle steinprøver.

ILRS 3 vil bruke en jordpenetrerende radar for å undersøke månens undergrunnsstruktur. Den vil også samle steinprøvene innhentet av ILRS 1 og 2 og returnere dem til jorda.

Under ILRS 4-oppdraget vil det bli satt opp store atomkraftverk på månens overflate for å støtte eksperimenter og grunnforskning innen fysikk og biovitenskap. ILRS 5 vil primært fokusere på å bygge månebasert forskningsinfrastruktur for astronomisk observasjon.

«Ved å bygge en storstilt, langsiktig plattform utover Jorden for å utforske månen og universet, vil vi formidle kunnskapen til romingeniører og forskere fra hele verden, i stor grad forbedre vår forståelse av månemiljøet og vår evne til å bruke månens ressurser, og støtte menneskehetens drøm om en dag å reise til Mars og utover», sa Wu.


Fra andre kilder vet vi at Russland og Kina er blitt enige om at de to landene skal samarbeide nært om disse planene. Se China, Russia enter MoU on international lunar research station.

Og her: Chine et Russie vers la Lune

Forrige artikkelHvem tjener på en evig krig i Ukraina?
Neste artikkelXi Jinpings telefonsamtale med Zelenskij