Syrias utenriksminister på epokegjørende besøk i Saudi-Arabia

0
Syrian Foreign Minister Faisal Mekdad and his counterpart Prince Faisal bin Farhan Al-Saud (Photo Credit: Saudi Press Agency)

Syrias utenriksminister avlegger et skjelsettende besøk i Saudi-Arabia. Det nærmer seg slutten på den regionale isolasjonen av Syria mer enn ti år etter at Obama innledet stedfortrederkrigen mot landet.

Av News desk, The Cradle – 12. april 2023

Syrias utenriksminister Faisal Mekdad ankom Saudi-Arabia onsdag 12. april 2023, et viktig signal om at Syrias tiår lange regionale isolasjon nærmer seg slutten, rapporterte Reuters. 

Mekdad og hans delegasjon landet i byen Jeddah ved Rødehavet etter en invitasjon fra hans saudiske motpart, prins Faisal bin Farhan Al-Saud, for å diskutere bilaterale relasjoner og spørsmål av felles interesse, ifølge det syriske statsmediet SANA .

Mekdads besøk er det første av en senior syrisk diplomat i Saudi-Arabia siden starten av den USA-støttede krigen mot Syria som startet i 2011. Saudi-Arabia spilte en nøkkelrolle i den skjulte krigen etter ordre fra Washington, som brukte milliarder som del av CIAs operasjon Timber Sycamore for å styrte den syriske regjeringen.

Riyadh har imidlertid nylig markert avstand fra Washington og kommet til en avtale med Damaskus om å gjenopprette bånd og gjenåpne ambassadene deres.

«(De to ministrene) vil holde en sesjon med samtaler om forsøk på å nå en politisk løsning på den syriske krisen som bevarer enheten, sikkerheten og stabiliteten i Syria, heter det i en uttalelse fra det saudiske utenriksdepartementet.

Tilrettelegging for retur av syriske flyktninger og humanitær tilgang vil også bli diskutert av Mekdad og bin Farhan.

Mekdads besøk kom to dager før Saudi-Arabia er vertskap for nok et møte med regionale utenriksministre som skal diskutere Syrias tilbakevending til Den arabiske liga.

Utenriksministre fra Irak, Jordan, Egypt, Saudi-Arabia, UAE, Bahrain, Oman, Qatar og Kuwait møtes også fredag ​​i Jeddah.

Saudi-Arabia har også invitert Syrias president Bashar al-Assad til Arab League-toppmøtet i Riyadh som er planlagt til 19. mai.

Syria og Tunisia ble også enige om å gjenåpne sine respektive ambassader, sa de to landene onsdag.

Den arabiske verdens innsats for å gjenopprette forholdet til Syria følger det landemerket av en avtale som Kina har forhandlet fram mellom de historiske rivalene Iran og Saudi-Arabia. Avtalen avslutter et sju år lang brudd og gjenoppretter diplomatiske bånd – i en kraftig demonstrasjon av Beijings økende innflytelse i Vest-Asia.


Les: Den hemmelige CIA-operasjonen «Timber Sycamore»

Er Timber Sycamore CIAs største fiasko?

Forrige artikkelHandel med fienden
Neste artikkelDet hvite hus: «Ikke skriv om Pentagonlekkasjer»