Den hemmelige CIA-operasjonen «Timber Sycamore»

0

Da fredsprisvinner Barack Obama i 2013 godkjente at CIA kunne begynne å væpne opprørerne i Syria, så visste CIA allerede at de hadde en partner som sto klar til å betale for dette oppdraget. Det var den samme partneren CIA hadde stolt på i mange tiår når det gjaldt å skaffe penger til hemmelige oppdrag i konflikter langt unna, nemlig kongedømmet Saudi Arabia.

Det var New York Times som skrev dette 23. januar 2016. Og avisa fortsatte:

Since then, the CIA and its Saudi counterpart have maintained an unusual arrangement for the rebel-training mission, which the Americans have code-named Timber Sycamore. Under the deal, current and former administration officials said, the Saudis contribute weapons and large sums of money, and the CIA takes the lead in training the rebels on AK-47 assault rifles and tank-destroying missiles.

Det amerikanske kongressmedlemmet Tulsi Gabbard avslørte på CNN at CIA og USA støtter jihadistene i Syria med våpen. Hun pekte på at dette aldri hadde blitt godkjent av kongressen. USA har levert massive mengder med TOW antipanservåpen til den såkalte Army of Conquest, og disse har spilt en sentral rolle for jihadistenes krig mot syrisk panser. Våpnene havner regelmessig hos IS.

Den tidligere CIA-agenten Philip Geraldi ga i november 2015 et intervju med Maxime Chaix der han bekreftet at USA har gitt denne typen støtte.

Det pågår to separate kriger mot Syria. En av dem ledes av NATO og Joint Special Operations Command, altså Pentagon, og den omfatter Gulf-statene, inkludert Saudi Arabia. Mye av denne krigen føres åpent, den er ineffektiv og det er ingen enighet om målene. Den andre krigen styres av CIA og føres mot regimet til Bashar al-Assad, og det omfatter treningsleire i Kuwait og Jordan. Dette CIA-programmet er en seriøs trussel mot den syriske regjeringa. Men det at Russland har kommet inn på arenaen gjør at Assad kan overleve denne trusselen.

Giraldi sa også at verken Tyrkia eller Saudi Arabia er pålitelite allierte for USA i denne krigen.

Og hvis vi går tilbake til NYT, så skriver de videre:

From the moment the CIA operation was started, Saudi money supported it.

“They understand that they have to have us, and we understand that we have to have them,” said Mike Rogers, the former Republican congressman from Michigan who was chairman of the House Intelligence Committee when the CIA operation began. Rogers declined to discuss details of the classified program.

U.S. officials have not disclosed the amount of the Saudi contribution, which is by far the largest from another nation to the program to arm the rebels against President Bashar Assad’s military. But estimates have put the total cost of the arming and training effort at several billion dollars.

Dette forklarer jo enda en gang hvorfor USA så til de grader ser gjennom fingrene med et hver menneskerettsbrudd fra hodekapperne i Riyadh. Deler av den skitneste amerikanske utenrikspolitikken er simpelthen outsourcet til kongedømmet. Og så har da også Saudi Arabia overøst Obama med gaver.

Timber sycamore er det som på norsk kalles platanlønn. Hos oss er den svartelista, og det er vel på tide at også den militære navnebroren blir. Det er i hvert fall på tide at norske politikere innser hvor grundig deres amerikanske venner juger for dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.