Retten reverserer Frankfurt-forbudet mot Roger Waters-konsert

0
Roger Waters på et møte for å få løslatt Julian Assange utenfor det amerikanske justisdepartementet i Washington i august 2022. (CN Live!)

Kjennelsen i favør av Pink Floyd-grunnleggeren blir hyllet som en seier for kunstnerisk frihet og, som en palestinsk rettighetsaktivist uttrykte det, «en episk fiasko for Israel-lobbyen».

Av Brett Wilkins
Common Dreams, 26. April, 2023

En tysk domstol besluttet mandag at byen Frankfurt ikke kan avlyse en kommende Roger Waters-konsert etter anklager om antisemittisme som stammer fra Pink Floyd-grunnleggerens frittalende kritikk av israelsk apartheid og andre forbrytelser mot palestinere.

Deutsche Welle rapporterer at en administrativ domstol i Frankfurt avgjorde at konsertarrangøren Mess Frankfurt, delstaten Hessen og byen er forpliktet til «å gjøre det mulig for Waters å arrangere konserten», en del av den 79 år gamle engelske rockerens «This Is Not a Drill!»turné den 29. mai, som kontraktsmessig avtalt. Byen og staten hadde beordret Mess Frankfurt til å avlyse showet, og kalte Waters en av «verdens mest innflytelsesrike antisemitter».

[Realted: WATERS CONCERT: The World As It Is]

«Politikere har ikke rett til å skremme artister og deres fans ved å forby forestillinger», sa Waters før saken. «Jeg kjemper for alle av våre menneskerettigheter, inkludert retten til ytringsfrihet.»

«Jeg vil for ordens skyld og en gang for alle si at jeg ikke er og aldri har vært antisemittisk, og ingenting som noen kan si eller publisere vil endre det,» skrev Waters i forrige måned. «Mine godt publiserte synspunkter er helt knyttet til politikken og handlingene til den israelske staten, og ikke til Israels folk.»

Mens Josef Schuster, president for sentralrådet for jøder i Tyskland, sa at han var «forbløffet» over rettens kjennelse, hyllet Waters’ tilhengere det menneskerettighetsforkjemperen Steven Donziger kalte «en seier for kunstnerisk frihet».

Skjermbilder som akkompagnerer låten «Us and Them» under en Roger Waters-konsert i 2022. (Joe Lauria)

Den palestinske rettighetsaktivisten Sarah Wilkinson sier avgjørelsen representerer «en episk fiasko for Israel-lobbyen».

I søksmålet for å stoppe Frankfurt-konserten siterte statlige og kommunale tjenestemenn kunstnerens støtte til den ikke-voldelige Boikott-, De-invester- og Sanksjonsbevegelsen (BDS) for palestinske menneskerettigheter, hvorav mange fremtredende medlemmer er jødiske, samt hans visning av en griseformet ballong merket med en Davidsstjerne under hans show og hans sammenligninger av Israel med apartheid-tidens Sør-Afrika, som begrunnelse for å kansellere forestillingen.

Roger Waters på konsert i Raleigh, N.C., 2022. (Joe Lauria)

Høytstående sørafrikanske tjenestemenn har fordømt israelsk apartheid, som blir erkjent av et økende antall menneskerettighetsgrupper rundt om i verden, inkludert i Israel.

Mens retten fant at det kan være i «spesielt dårlig smak» å la Waters opptre på Frankfurt Festhalle, der 3000 jøder ble fengslet før de ble sendt til konsentrasjonsleirer under Holocaust, sa tribunalet at konserten «ikke ville være skadelig for disse menneskenes menneskeverd».

Retten sa også at selv om Waters konserter inneholder «symbolikk åpenbart basert på det nasjonalsosialistiske regimet», kan showene «betraktes som et kunstverk» som «ikke glorifiserte eller relativiserte nazistenes forbrytelser, eller identifiserte seg med nazistisk rasistisk ideologi».

Det er strenge lover i Tyskland som forbyr visning av nazistiske bilder og memorabilia.

I en kronikk publisert i forrige måned av Common Dreams, skrev Vijay Prashad og Katie Halper, som lanserte en underskriftskampanje til støtte for Waters, signert av mer enn 36.000 mennesker, at «i en mer sivilisert verden» ville Frankfurt «gi den velkjente musikeren en pris for hans mot, og ikke prøve å bringe ham til taushet med statlig sensur for hans kritikk av israelsk apartheid.»


Brett Wilkins er skribent for Common Dreams.

Denne artikkelen er fra Common Dreams.

Court Reverses Frankfurt Ban on Roger Waters Concert

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelDen nye Jalta
Neste artikkelStorbritannia: 92 % av covid-dødsfallene var blant dem som hadde tre eller flere vaksiner!
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.