Rapport: Vil arabiske nasjoner gjøre avtale om gjenoppbygging av Syria og normalisering?

0
Parlamentarikere fra sju arabiske land møtte Bashar al-Assad i Damaskus i slutten av februar 2023 / Foto: SANA

Arabiske land har tilbudt hjelp til gjenoppbyggingen av Syria og om å drive lobbyvirksomhet overfor USA, for å heve sanksjonene i bytte mot innrømmelser fra Assad.

Av Dave DeCamp, Anti-War 16. mars 2023

Dave DeCamp.

Wall Street Journal rapporterte torsdag at arabiske land tilbyr en avtale til Syrias president Bashar al-Assad som vil gjenopprette båndene mellom Damaskus og de fleste land i regionen.

Rapporten, som siterte ikke-navngitte arabiske og europeiske tjenestemenn, sa at i samtaler som opprinnelig ble ledet av Jordan, har de arabiske nasjonene foreslått milliarder dollar i bistand for å hjelpe landet med gjenoppbygging etter 12 års krig og for å drive lobbyvirksomhet overfor amerikanske og europeiske regjeringer for å heve sanksjonene.

I bytte ønsker de arabiske nasjonene at Assad skal engasjere seg med Syrias politiske opposisjon, tillate tropper fra andre arabiske stater inne i Syria for å beskytte hjemvendte flyktninger, slå ned på narkotikahandel og forhindre Iran i å utvide sin tilstedeværelse i Syria.

Rapporten sier at samtalene fortsatt er i en tidlig fase, og det er ikke klart om Assad er villig til å akseptere det første tilbudet. USA har heller ikke vist noen interesse for å heve sanksjonene mot Syria da Representantenes hus nylig stemte for å opprettholde dem etter det ødeleggende jordskjelvet som rammet Syria og Tyrkia den 6. februar.

De amerikanske sanksjonene mot Syria er spesielt utformet for å forhindre Syrias gjenoppbygging, og Biden-administrasjonen har sagt at den motsetter seg regionale land som oppgraderer eller normaliserer båndene til Damaskus, selv om det er relatert til å hjelpe landet med jordskjelvhjelp.

Journal-rapporten sa at det som er viktig med innsatsen er at Saudi-Arabia er om bord, ettersom Riyadh tidligere var sterkt imot skritt for å normalisere forholdet med Assad. Saudi-Arabia har ikke hatt formelle diplomatiske forbindelser med Syria siden 2012, men Saudi-Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan al-Saud ba nylig om dialog med Damaskus.

«I den arabiske verden er det en økende enighet om at status quo ikke er gjennomførbart. Vi har alle politikk, men vi har ingen strategi for å implementere den politikken», sa han i forrige måned.

Syrias re-integrering og støtte til gjenoppbyggingen forventes å være på agendaen på toppmøtet i Den arabiske liga senere i år. Damaskus ble ekskludert fra Den arabiske liga i 2011 da krigen brøt ut, og mange av medlemmene støttet det mislykkede forsøket på regimeskifte mot Assad.

Rapporten om en mulig avtale mellom Syria og nabolandene, kommer etter at Saudi-Arabia og Iran ble enige om å normalisere båndene i en avtale meglet frem av Kina.


Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Report: Arab Nations Look to Make Deal on Syria Reconstruction, Normalization

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Les også: Seier til Kina: Iran og Saudi-Arabia gjenopptar diplomatiske forbindelser

Forrige artikkelTyskland inngår allianse mot utfasing av forbrenningsmotorer innen 2035
Neste artikkelUSA er paranoid om toppmøtet mellom Russland og Kina
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.