Må feminismen definere seg på nytt?

0

I 2019 deltok Kellie-Jay Keen-Minshull aka Posie Parker på Mot Dag-konferansen i Oslo. Hun er grunnlegger av Standing For Women, en global kampanjegruppe for kvinners rettigheter, og initiativtaker til aksjonen Women Stand Up!

Parker solgte t-skjorter og klistremerker for å samle inn nok penger til å kjøpe plass på en reklametavle der det sto «Woman, substantiv, Adult Human Female». Posteren ble fjernet av reklameselskapet da den ble anklaget for å være uttrykk for «hatfulle ytringer og støtende».

Det har gått lenger enn som så. Tradisjonelle feminister er også blitt banket opp og truet på livet fordi de ikke aksepterer transideologien. Det er neppe noen overdrivelse å hevde at den tradisjonelle kampen for kvinnefrigjøring har kommet på defensiven og at andre krefter med andre agendaer har tatt over scenen.

Grunnleggeren av 8. mars som Den internasjonale kvinnedagen, Clara Zetkin, skrev:

«Derfor kan ikke frigjøringskampen til arbeiderkvinnene føres på samme måte som den kampen kvinnene i borgerskapet fører mot mennene i sin klasse. Tvert om må arbeiderkvinnene føre en felles kamp med mennene i sin egen klasse mot den samlede kapitalistklassen.»

Dette er et perspektiv som nesten har forsvunnet fordi borgerskapet har lykkes i å ta over og kontrollere kvinnekampen og styrt den inn i baner der den er ufarlig for, eller til og med en ressurs for kapitalistklassen.

Det later til at det er et behov blant en god del kvinner for definere feminismen på nytt, og det er kanskje et tegn i tida at vi nettopp i tilknytning til 8. mars fikk tre innspill fra kvinner som hver på sin måte tar opp ting som opptar dem, og som de tydeligvis ikke finner rom for i dag.

En kvinnelig leser skriver til oss:

Vi kvinner trenger å vise mer raushet og ikke bare tenke på våre egne egoistiske behov. La oss med hjerte inkludere menn den 8 mars! Vi trenger en endring og vi kvinner kan hjelpe til. Vi trenger å vise nestekjærlighet og medmenneskelighet. Vi kan inkludere menn om vi ønsker det. Jeg synes det er rettferdig å løfte frem begge kjønn. Vi er likestilte og likeverdige. Det finnes ingen perfekte mennesker, men vi skal tro det beste om hverandre først. Vi kan tenke nytt og skape en endring der gutter og menn kan føle seg enda mer inkludert. Der det er vilje er alt mulig. Jeg håper dere er med! ❤️ 

Kan vi starte en ny diskusjon om likestilling for kvinner og menn 8 mars?

Vi er ei avis og ingen politisk bevegelse. Det er ikke vår oppgave å lage noe program for noen. Men vi inviterer gjerne til en debatt om feminismen og dens utfordringer i dag.

I dag publiserer vi to artikler om ulike sider av moderne kvinners liv i Norge, en av Guro Skjelderup og en av Julie Foss. Dersom de kan gi støtet til videre diskusjoner, ville det være utmerket. Det skal i hvert fall ikke stå på oss. Og vi ikke bare oppmuntrer til uenighet, vi setter pris på den.

Forrige artikkelUSA bruker stedfortredermedia for å skylde på stedfortrederen Ukraina
Neste artikkelKvinnedagen: Vi må snakke om morskapet!