Gradvis – og så plutselig!

0

«Hvordan gikk du konkurs?» – På to måter. Gradvis, og så plutselig. – Ernest Hemingway «Og sola går sin gang»

Nettstedet The Burning Platform mener at denne klassiske perlen er en god beskrivelse på situasjonen i USAs økonomi. Hans ideologiske ståsted er annerledes enn vårt, men hans observasjoner er presise:

Mens vi skynder oss mot vårt møte med skjebnen i form av 3. verdenskrig, hjulpet og støttet av politikere satt til makten av globalistiske milliardærer som er ivrige etter å ødelegge vår livsstil, så de eier alt og du eier ingenting, kan jeg ikke la være å tenke på hvem har skylden og kunne vi ha unngått dette dystopiske utfallet.

USA har gått konkurs gradvis de siste femti årene, både økonomisk, intellektuelt og moralsk. Nixon lukket gullvinduet i 1971 og åpnet gjeldsdøra for moralsk bankerotte bankfolk og politikere, satte i gang en nedadgående spiral som akselererte med hyperfart mens vi snakker. Det amerikanske imperiet ble født i ruinene av andre verdenskrig med Bretton Woods-avtalen, som innsatte US dollar som den dominerende valutaen i verdenshandelen, nærmere bestemt som oppgjørsvaluta for alle oljetransaksjoner.

Imperiet har blitt opprettholdt av valutaoverlegenhet, militær makt, og fram til 1980, produksjonsoverlegenhet. En gang var vi den høyest utdannede nasjonen på planeten, men gjennom flere tiår med senket nivå, mindre enn middelmådige lærere og erstattet utdanning med indoktrinering, skapt generasjoner av uvitende zombier som ikke er i stand til og uinteressert i kritisk tenkning.

Veien til konkurs var veldig gradvis i begynnelsen av imperiet, med den nasjonale gjelda på 269 milliarder dollar, 119 % av BNP, i 1946. I 1960 hadde den bare vokst til 286 milliarder dollar, men hadde falt til 54 % av BNP. Å gjenoppbygge verden og være den dominerende økonomiske makta ga store utbytter. Etter et tiår med våpen, smør og velferdsprogrammer, vokste gjelda til 398 milliarder dollar, men fortsatte å synke som en prosentandel av BNP til 35 % i 1971. Etter frikoplinga fra gull steg statsgjelda til 908 milliarder dollar i 1980, inflasjonen steg kraftig, til 15 %, og Volcker måtte heve renten til 20 % for å avverge katastrofe. Det som skjedde i løpet av de neste førti årene var tankevekkende i sin hensynsløshet, kortsynthet og samtykke til Wall Street-kabalen. Disse økningene tiår for tiår var uanstendige:

1980               $908B            32% of GDP

1990               $3.2T              54% of GDP

2000               $5.7T              52% of GDP

2010               $13.6T            90% of GDP

2020               $27.8T            129% of GDP

2022            $30.3T            130% of GDP

T = trillion, altså norsk billion, eller 1000 milliarder

Rogoff og Reinhart postulerte i 2010 at når et land passerer 90 % av BNP, avtar den økonomiske veksten dramatisk, og sjansene for finanskrise øker eksponentielt. Med en årlig BNP-vekst på rundt 2 % siden 2010, har teorien deres vist seg å være nøyaktig. Nå nærmer vi oss den eksistensielle finanskrisa som kan sette i gang «å plutselig gå konkurs»-fasen av vårt gjeldsimperium. Larry Kotlikoff, Harvard, og Wharton utdannet økonomisk professor ved Boston University, anslår at de ufinansierte velferdsforpliktelsene til USA overstiger 210 billioner dollar. Vi er et stykke unna da våre grunnleggere ga oss en republikk.

Det er ingen tenkelig måte denne gjelda noen gang kan tilbakebetales, derfor vil den ikke bli det. Det er bare ren matematikk, som den gjennomsnittlige fordummede amerikaneren velger å ikke stille spørsmål ved eller bestride. I sitt eget liv må de tjene nok til å betale boliglån og betaling av billån. Det er det samme for regjeringa. Den eneste måten gjeldsforpliktelser kan oppfylles på er at skatteinntektene overstiger utgiftene. Å låne for å foreta gjeld og rentebetalinger er uholdbart, hensynsløst og et eksempel på imperiets arroganse. Det eneste ukjente nå er om gjelden er misligholdt, den er hyperoppblåst bort, eller et slags gjeldsjubileum og valutakollaps nuller den ut.

Uansett løsning vil folket bære hovedtyngden av smerten og den drastiske reduksjonen av deres levestandard. De som har kontroll vil posisjonere seg til å dra nytte av hvilken som helst ordning som implementeres for å eliminere gjelda. Den nåværende trenden med å kjøre billioner i underskudd per år er uholdbar og resulterer allerede i rasende inflasjon, synkende BNP og presser verden mot en global depresjon.

Kommentar: Hemingway-øyeblikket er nå

«Plutselig» begynte i august 2019 da verdens finanselite på forslag fra BlackRock foreslo å gjennomføre den største finanssvindelen i historien. Den som seinere ble dekket over av den såkalte «pandemien» og som nå dekkes over av krigen i Ukraina. Imperiet kjører på isfjellet mens vi snakker.

I 2019 la BlackRock fram planen for den kommende krisa: – En finansiell operasjon uten sidestykke

Forrige artikkelFred var aldri planen – dokumenter viser at store mengder våpen er blitt eksportert til Ukraina i årevis
Neste artikkelNew Zealand – trippelvaksinerte utvikler immunsvikt