Utfordring for dollarens verdenshegemoni

0
CNOOC's Fujian LNG import terminal (Image: CNOOC Gas & Power)

Av Daniel Ducrocq.

Det franske selskapet Total Energies som er et av de fire største oljeselskapene i verden (med ExxonMobil, BP og Shell), har inngått en kontrakt med kinesiske myndigheter om levering av 65 000 tonn flyttende gass fra De forente arabiske emiratene. Kontrakten er en del av Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX).

Tidligere denne uken ble det offentliggjort at levering av gassen vil bli betalt i yuan, ikke i dollar, skrev det økonomiske nettstedet La Tribune 30 mars som omtaler nyheten som en premiere.

Daniel Ducrocq

TotalEnergies livre à la Chine du GNL payé en yuans, une première

CNOOC og TotalEnergies forseglet sin første kontrakt i yuan gjennom Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX)-plattformen, spesielt opprettet av Kina for å påtvinge sin valuta på hydrokarboneksporten og -importen.

TotalEnergies fullførte sin første LNG-transaksjon i yuan med den kinesiske hydrokarbongiganten CNOOC på tirsdag. Totalt eksporteres 65.000 tonn LNG fra De forente arabiske emirater til Kina under denne kontrakten, noe som bekreftes av TotalEnergies. Da selskapet ble kontaktet av La Tribune,  forklarte de ganske enkelt at denne enestående transaksjonen i yuan var «en forespørsel fra CNOOC » i et hydrokarbonmarked der kjøpene lenge har blitt gjort opp i dollar.

Å bryte seg løs fra dollaren innen energi og handel

Under et besøk i Riyadh i Saudi-Arabia i desember, ba president Xi Jinping Gulf-landene om å gå gjennom denne plattformen for å selge sine hydrokarboner i yuan til Kina. Mer generelt er Beijing fast bestemt på å utfordre dollarens hegemoni i internasjonal handel og tvinge fram bruken av sin egen valuta, i det minste i sine egne import-eksportoperasjoner.

Onsdag avduket Kina, Brasilias største økonomiske partner, og Brasil en avtale om at handel mellom de to landene utelukkende skal skje i yuan og reais, uten noen dollar. For å redusere sin  avhengighet av dollaren har Beijing allerede inngått lignende avtaler med land som Russland og Argentina.


Les mer på steigan.no om avdollarisering.

Forrige artikkelKlassekampen på krigsstien (refusert av Klassekampen)
Neste artikkelKina og Brasil inngår avtale for å droppe dollaren i samhandel