Imponerende massemønstring i Mexico mot truslene fra USA

0
Fra massemønstringa i Mexico Citu 18. mars 2023. Også sidegatene var fylt med folk som ikke kunne komme inn på plassen.

Mexicos venstreorienterte president AMLO holdt et MASSIVT møte i hjertet av Mexico City 18. mars 2023 for å hedre 85-årsjubileet for statens ekspropriasjon av oljereservene.

President Andrés Manuel López Obrador nyter en enorm popularitet i hjemlandet og han har i den seinere tida markert seg tydelig mot USAs utenrikspolitikk.

I talen fordømte han amerikanske politikere som ønsker å invadere, og understreket at Mexico er suverent og aldri vil tillate det.

Senator Lindsey Graham (R-SC) sa 7. mars at han var beredt til å innføre lovgivning for å «sette scenen» for amerikansk militærintervensjon i Mexico.

«Jeg ville advare Mexico,» sa den krigerske senatoren til Fox News-verten Jesse Waters«Hvis dere fortsetter å gi trygg havn til narkotikahandlere, så er du en fiende av USA.»

Andre republikanere har oppfordret til militærintervensjon i Mexico, noe som ville være en dramatisk eskalering av USAs flere tiår gamle krig mot narkotika. «Vi bør strategisk slå til og ta ut de meksikanske kartellene, ikke den meksikanske regjeringen eller deres folk, men de meksikanske kartellene som kontrollerer dem alle,» skrev representant Marjorie Taylor Greene (R-GA) på Twitter på mandag.

President AMLO: «Mexico er uavhengig og fritt, ikke en amerikansk koloni eller protektorat!» «Vi vil aldri, aldri la dem krenke vår suverenitet eller tråkke på vår verdighet!»

Som vi har vist tidligere har CIA vært svært aktiv i å støtte narkokartellene i Mexico: Krigstruslene mot Mexico og USAs støtte til narkokartellene. Å skylde på narkokartellene for å begrunne en invasjon i Mexico er derfor mer enn vanlig hyklersk.

Dette handler om USAs ønske om å kontrollere Mexico.

I den forbindelsen handler det også om råvarer, og ikke minst litium, som er strategisk viktig for informasjonsteknologi og elektrifisering av samfunnet.

I februar kunngjorde Mexico utvidet nasjonalisering av sine enorme litiumforkomster.

USAs trusler mot Mexico handler også om litium

Mekxicos president Andres Manuel Lopez Obrador, eller AMLO som han kalles, signerte et dekret som overlater ansvaret for litiumreserver til energidepartementet, etter å ha nasjonalisert litiumforekomster i april i fjor. Under et arrangement i Sonora signerte AMLO dekretet som beordrer energidepartementet «å ta de nødvendige tiltakene for å gjennomføre» nasjonaliseringsprosessen.

Under arrangementet sa AMLOLa oss gjøre vår nasjon til eier av dette strategiske mineralet.

Massemøtet i Mexico City ble arrangert til minne om Mexicos ekspropriering av oljeindustrien i 1938, men handlet først og fremst om dagens situasjon. AMLO brukte en del av talen sin på å prise den tidligere amerikanske presidenten Franklin Delano Roosevelt, som ikke aktivt motarbeidet oljeeksproprieringen i 1938 til tross for at mange av de firmaene som ble ekspropriert var amerikanske.

«Det beste eksemplet på autentisiteten til hans ‘Gode nabo’-politikk var hans respekt for vår nasjons suverenitet,» sa López Obrador om Roosevelt.

Sammen med de andre venstreorienterte lederne i Latin-Amerika har Andres Manuel Lopez Obrador nektet å stille seg bak Vestens krig mot Russland i Ukraina. Han tok avstand fra Russlands invasjon, men har nektet å være med på sanksjoner mot Russland eller å sende våpen til Ukraina. Han har derimot tilbudt hjelp fra Mexico for å få i stand fredsforhandlinger.

Latin-Amerika nekter å sende Ukraina våpen, til tross for vestlig press

Mexicos president: – Mot invasjoner, sensur og svartelister

Forrige artikkelPå tide å tenke på trærne igjen?
Neste artikkelHvordan Covid-nedstenginger startet den nåværende finanskrisa