Mexicos president: – Mot invasjoner, sensur og svartelister

0

Som et land som har blitt invadert tidligere, av USA i 1914, «kan vi ikke akseptere» flere invasjoner, sa Mexicos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) onsdag.

«Ikke fra Russland i Ukraina eller fra Kina i et annet land eller fra USA i noe annet land,» sa den meksikanske lederen. «Nei til invasjoner! Ja til respekt for suverenitet og til folkenes uavhengighet,» la han til.

López Obrador nektet også for å ha vært i kontakt med enten Vladimir Putin eller Volodymir Zelensky de siste dagene.

Han utelukket også muligheten for at Mexico innfører økonomiske sanksjoner mot Russland, i motsetning til de fleste vestlige land.

«Vi kommer ikke til å ta noen økonomisk gjengjeldelse fordi vi ønsker å opprettholde gode relasjoner med alle regjeringer i verden og vi ønsker å være i en posisjon til å kunne snakke med partene i konflikt,» forklarte AMLO.

Han la til at den beste måten å hjelpe på var gjennom «fremme av dialog» og ikke «å falle inn i [en] rolle som aktør … som ikke har noe å gjøre med moderasjon som bør råde i utenrikspolitikk.»

Også onsdag avviste López Obrador ideen om at brukere skal merkes på sosiale medier, avhengig av om de videreformidler informasjon som stammer fra russiske nyhetskanaler, noe som ryktene sier er i ferd med å skje.

«Det er derfor jeg i går uttalte meg mot sensur, mot alt dette som de prøver å gjøre på sosiale medier. Jeg vet ikke om det er sant at hvis noen uttrykker en mening til fordel for Ukraina eller til fordel for Russland eller for… at de setter et svart merke på dem,» understreket AMLO på sin vanlige morgenpressekonferanse.

«Det er fascisme. Det er i strid med friheter. Det er å ha svartelister, understreket det meksikanske statsoverhodet. «Det er forbudt å forby,» la López Obrador til.

Avstemninga i FNs hovedforsamling

I FNs hovedforsamling stemte 141 medlemsland for en resolusjon som tok avstand fra Russland invasjon i Ukraina. For å samle flest mulig stemmer var formuleringa i teksten dempet i det man «deplored» (beklaget) i stedet for «condemned» (fordømte) slik det sto i det opprinnelige utkastet.

Mexico var blant landene som stemte for resolusjonen, i og med at landet er imot enhver invasjon. Men som AMLO sier, ønsker man verken sensur eller isolering av Russland.

Det er også grunn til å merke seg at India, Bangladesh, Pakistan, Kina og Vietnam avsto fra å stemme. Det er land med over tre milliarder mennesker. I tillegg merker vi oss Irak og de tidligere sovjetrepublikkene Kirgisistan, Kazakhstan, Armenia og Tadsjikstan stemte avholdende. Det gjorde også viktige land i Afrika som Sør-Afrika, Sudan, Uganda, Angola, Algerie, Congo, Mosambik, Mali og Zimbamwe. Syria, Hviterussland, Nord-Korea og Eritrea stemte imot sammen med Russland.

Forrige artikkelDen meningsløse krigen kan stanses, men ikke med våpen!
Neste artikkelNoam Chomsky: – USAs militære eskalering mot Russland ville ikke ha noen seierherre