USAs trusler mot Mexico handler også om litium

0

Senator Lindsey Graham (R-SC) sa 6. mars 2023 at han var beredt til å innføre lovgivning for å «sette scenen» for amerikansk militærintervensjon i Mexico. Grahams kommentarer kom etter at fire amerikanere ble kidnappet i den meksikanske grensebyen Matamoros, et område som sies å være dominert av karteller, og to av dem ble funnet døde. Han ble spurt om hvordan han ville takle kidnappinger eller kartellene generelt, og svarte at han ville bli «tøff».

Graham sa at han var enig med tidligere justisminister Bill Barr, som ønsker å erklære kartellene som «utenlandske terrororganisasjoner». Barr skrev i The Wall Street Journal i forrige uke at USA burde gå til militær aksjon mot karteller.

Som vi har vist tidligere har CIA vært svært aktiv i å støtte narkokartellene i Mexico: Krigstruslene mot Mexico og USAs støtte til narkokartellene. Å skylde på narkokartellene for å begrunne en invasjon i Mexico er derfor mer enn vanlig hyklersk.

Dette handler om USAs ønske om å kontrollere Mexico.

I den forbindelsen handler det også om råvarer, og ikke minst litium, som er strategisk viktig for informasjonsteknologi og elektrifisering av samfunnet.

I februar kunngjorde Mexico utvidet nasjonalisering av sine enorme litiumforkomster.

Mekxicos president Andres Manuel Lopez Obrador, eller AMLO som han kalles, signerte et dekret som overlater ansvaret for litiumreserver til energidepartementet, etter å ha nasjonalisert litiumforekomster i april i fjor. Under et arrangement i Sonora signerte AMLO dekretet som beordrer energidepartementet «å ta de nødvendige tiltakene for å gjennomføre» nasjonaliseringsprosessen.

Under arrangementet sa AMLO: La oss gjøre vår nasjon til eier av dette strategiske mineralet.

AMLO sa at Mexico ville ha kontrollen enten det gjaldt konsesjonshavere fra USA, Russland eller Kina.

Studier tyder på at Mexico kan ha rundt 1,7 millioner tonn litium. Mens nesten et dusin utenlandske selskaper har aktive gruvekonsesjoner som tar sikte på å utvikle potensielle litiumforekomster, har Lopez Obrador sagt at alle vil bli «gransket», noe som har fått de utenlandske konsesjonshaverne til å reagere.

Det kanadiske selskapet Bacanora Lithium oppdaget i 2020 en enorm forekomst av litium i den nordøstlige meksikanske delstaten Sonora. Denne forekomsten er verdens største og inneholder betydelig mer enn nummer to på på lista, Thacker Pass i den amerikanske delstaten Nevada (178 millioner tonn) ). Dette hevdet Mexicos undersekretær for gruvedrift, Francisco Quiroga.

Bacanora Lithium eies nå av den kinesiske industrigiganten Ganfeng International etter at selskapet kjøpte det for 391 millioner dollar i 2021.

AMLO entregará reservas de litio a Secretaría de Energía.

Disse strategiske mineralressursene ønsker de multinasjonale selskapene i USA å få kontrollen over, og da kunne det passe med en intervensjon i nabolandet med narkokartellene som påskudd, særlig hvis man samtidig kan få slått beina under Kinas posisjon i Mexico.

Forrige artikkelStrømsalget av Norge
Neste artikkelDen arabiske verden feirer avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia