Ukraina og de seks krigene

0
Illustrasjonsbilde

I artikkelen Hvem startet egentlig krigene i Ukraina? som vi nylig publiserte på steigan.no analyserte Ted Snider krigen i Ukraina som «fire nært beslektede, men forskjellige, kriger som utkjempes i Ukraina». De fire krigene er etter hans mening:

  1. Den første er krigen i Ukraina.
  2. Den andre er krigen mellom Russland og Ukraina.
  3. Den tredje er stedfortrederkrigen mellom NATO og Russland.
  4. Og den fjerde er den direkte krigen mellom USA og Russland.

Han argumenterer også for at de ulike partene har ulikt ansvar for å ha startet disse krigene.

Dette kan være en nyttig måte å skaffe en oversikt over de ulike kreftene på, men da må vi føye til at det pågår minst to kriger til:

  • Klassekrigen fra internasjonal monopolkapital med hjelp av Zelensky-regimet mot arbeiderklassen og folket i Ukraina for å plyndre landet for naturressurser og frata arbeiderne mest mulig av deres rettigheter og rasere deres livsvilkår.
  • Krigen som USA fører mot sine europeiske «allierte», og ikke minst Tyskland, for å holde dem nede og stjele deres markeder og industri.

Zelensky legger Ukraina åpent for BlackRock

I desember 2022 fikk administrerende direktør Larry Fink i BlackRock de facto frie tøyler for å «koordinere investeringene i gjenoppbyggingen av Ukraina», som det het i kunngjøringa fra regjeringa i Kiev etter et videomøte mellom de to mennene.

Et referat fra den ukrainske presidentens offisielle nettsted sa at Zelensky og Fink hadde «blitt enige om å fokusere på kort sikt på å koordinere innsatsen til alle potensielle investorer og deltakere i gjenoppbyggingen av landet vårt, og kanalisere investeringer til de mest relevante og virkningsfulle sektorene i det ukrainske landets økonomi.»

BlackRock Financial Markets Advisory og det ukrainske økonomidepartementet signerte et memorandum of understanding i november, etter at Fink og Zelensky møttes i september for å diskutere hvordan offentlige og private investeringer i Ukraina kan brukes under gjenoppbygginga av landet etter krigen.

Krigen er en sjokkterapi som legger landet åpent for et historisk og storstilt plyndringstokt fra vestlig kapital for å raske med seg det de får med seg.

Vesten forbereder seg på å plyndre etterkrigstidas Ukraina med nyliberal sjokkterapi

Representanter for vestlige regjeringer og selskaper møttes i Sveits i juli 2022 for å planlegge en rekke harde nyliberalistiske politiske retningslinjer som skal påtvinges Ukraina etter krigen, og ber om å kutte arbeidslovgivningen, «åpne markeder», droppe tollsatser, deregulere industrier og «selge statseide bedrifter til private investorer.»

Den 4. og 5. juli 2022 møttes topptjenestemenn fra USA, EU, Storbritannia, Japan og Sør-Korea i Sveits for en såkalt «Ukraina Recovery Conference«. Der planla de Ukrainas gjenoppbygging etter krigen og kunngjorde ytelsesforpliktelser – mens de siklet over en bonanza av potensielle kontrakter.

I mars 2022 vedtok det ukrainske parlamentet en nødlovgivning som tillater arbeidsgivere å suspendere tariffavtaler. Så i mai vedtok parlamentet ei permanent reformpakke som effektivt fritok det store flertallet av ukrainske arbeidere (de i bedrifter med færre enn 200 ansatte) fra ukrainsk arbeidslov.

Dokumenter som ble lekket i 2021 viste at den britiske regjeringa veiledet ukrainske tjenestemenn i hvordan de kunne overbevise en motstridig offentlighet til å gi opp arbeidernes rettigheter og implementere antifagforeningspolitikk. Opplæringsmateriell beklaget at folkemeningen til de foreslåtte reformene var overveldende negativ, men ga meldingsstrategier for å villede ukrainere til å støtte dem.

Ukraina er konkurs, så kreditorene vil forsyne seg av ressursene

Svært mye av den «bistanden» som er gitt til Ukraina er gitt i form av lån, ulike former for finansiering og låne/leie-ordninger. Det betyr at landet har satt seg i gjeld til langt over pipa. Det finnes ingen måte Ukraina kan tilbakebetale denne gjelda på, så kreditorene vil kreve sitt pund kjøtt, som det heter i Kjøpmannen fra Venezia, i form realverdier, det vil si jord, gruver og andre ressurser.

Krigen har gjort at Ukrainas BNP vil falle med om lag 45% i 2022, skriver Verdensbanken.

BlackRock er den fremste representanten for vestlig multinasjonal kapital, og vil fungere som bobestyrer for det økonomiske etterspillet, eller auksjonen, som man kan kalle det. Tilbake vil det sitte et land som er plyndret til skinnet og kolonisert av de største kapitalgribbene i verden.

Zelenskijs økonomiske politikk er nyliberalisme av Pinochet-typen

Den ukrainske akademikeren Olga Baysha forklarer i et intervju med The Grayzone at den økonomiske politikken Vladimir Zelenskij står for i Ukraina er en ekstrem form for nyliberal politikk. Denne politikken er så upopulær blant vanlige folk i Ukraina at Zelenskij som ble båret inn på en populistisk bølge og 73 prosent av stemmene i 2019 rett før den russiske invasjonen hadde en oppslutning på bare 31 prosent.

Den ukrainske akademikeren Olga Baysha, forfatter av Democracy, Populism, and Neoliberalism in Ukraine: On the Fringes of the Virtual and the Real, har studert Zelenskijys oppgang til makten og hvordan han har utøvd den makten siden han ble president. I intervjuet med The Grayzone diskuterer Baysha Zelenskijs omfavnelse av nyliberalismen og økende autoritarisme, hvordan hans handlinger bidro til den nåværende krigen; hans kontraproduktive og selvopptatte lederskap gjennom hele krigen, ukrainernes komplekse kulturelle og politiske synspunkter og identiteter og partnerskapet mellom nyliberale og den radikale høyresiden under og etter Maidan.

USAs krig mot Tyskland

Det er sagt at NATO ble opprettet for å «holde USA inne, Russland ute og Tyskland nede».

Tyskland er fullstendig i lomma på USA. Landet er militært okkupert og tyske ledere styres av Washington som marionetter. Det var tydelig i Angela Merkels tid da hun underkastet seg en politikk fra USAs side som var åpenbart i strid med Tysklands egne interesser.

Men enda verre er reaksjonen til forbundskansler Olaf Scholz på sabotasjen mot Nord Stream. Han vet naturligvis at dette terrorangrepet ble gjennomført med USA som hovedskyldig. Men han tør ikke si noe og han godtar den katastrofale situasjonen som dette setter landet hans i.

Man må spørre seg: Hva er det USA har på Scholz? Det kan ikke være småtterier. Eller er det så enkelt som at Scholz vet hvor brutale og hensynsløse USA kan være?

Men at USA foreløpig gruser Tyskland, Italia og resten av Europa i denne krigen kan det ikke være tvil om.

Og norsk venstreside er så kunnskapsløse eller forblindet eller hva det er, at de heier på det naziinfiserte og gjennomkorrupte Zelensky-regimet som om det skulle være hjemmelaget deres i fotball. Kanskje vi skulle føye til enda en krig: Washingtons krig for å ødelegge all venstreopposisjon i Europa?

Forrige artikkelRussland og Bolivia bruker sine egne valutaer for internasjonal handel
Neste artikkelEn selvutslettende og narsissistisk woke-kultur vil endre Norge
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).