En selvutslettende og narsissistisk woke-kultur vil endre Norge

0

Noen bejubler at maleriet av “Leiv Eriksson oppdager Amerika” fjernes fra Nasjonalmuseet fordi det visstnok er kolonialsk og undertrykkende. Noen mener det er rett å endre Roald Dahls bøker til et mer sensitivt språk. Men de fleste av oss skjønner nok ikke greia. Mange har kanskje hørt om begrepet “woke” eller “wokeness”. Men hva er woke helt egentlig og hva vil det?

Av Truls Olufsen-Mehus.

Truls Olufsen-Mehus.


I følge Wikipedia er Woke “årvåkenhet og på vakt mot sexistisk, rasistisk og sosial diskriminering og annet som en mener er krenkende forskjellsbehandling, det vil si å være ekstra opptatt av identitetspolitikk og engasjert i kampen mot urettferdigheter i samfunnet.”

Sagt på en annen måte er at wokeness er en overivrig jakt etter å finne noen som er offer for noe som kan oppleves krenkende i alle situasjoner. Mens de som er woke for enhver kostnad unngår noen form for personlig ansvar. Samtidig som hele samfunnet og staten skal ta ansvar og kostnaden for radikale samfunnsendringer basert på et narsissistisk offerbilde (selvopptatthet, selvkjærlighet, red.).

Når wokeness dominerer får vi samfunnsnarsissisme. At alles følelser er alles sannhet, som alle må ta hensyn til, for alles beste.

Woke og narsissisme henger sammen

Problemet med det er at narsissisme er psykologisk usunt og fører med seg antisosial atferd som forårsaker lidelse. Samtidig som woke folk stadig stiller mer og mer urealistiske krav til samfunnet og staten for å imøtekomme deres opplevde behov for å tilrettelegge for seg selv og sine grupper og på den andre siden for å regulere “de andre”.

Wokeness og samfunns-narsissisme handler om “jeg og meg og min sannhet”. Vi er i ferd blitt til et land av narsissister. Vi ser det i media og sosiale medier at vi er blitt så fokusert på overfladisk individuell identitet at det gjør oss nesten besatt av etnisitet, kjønn, sex og politisk ideologi. 

Tatoveringer, kroppspynt, huller, arr og kirurgi har ikke vært nok til å tilfredsstille vår selvopptatthet i tillegg til en mengde merkelige eller minimale klesplagg og fargerike frisyrer. Det vises i selfier og eksponerende nærbilder av vår selvopptatthet for å søke bekreftelse hos andre, eller i ytterste konsekvens forsøke å tjene penger på å blottlegge alt. Det bor mang en potensiell pornostjerne i møblerte norske hjem. Enten i form av digital nettsex og avkledning ved nettsider som OnlyFans. Eller i form av å bytte nakenbilder eller sex mot tjenester, rusmidler, klær og sminke gjennom chattekanaler. 

Woke og dårlig selvtillit henger også sammen

Seniorprofessor i nevrovitenskap, William Klemm, ved Texas A&M University skriver på verdens største nettside for psykisk helse at “paradoksalt nok vokser fokuset på overfladiske sider ved identitet ofte ut av lav selvtillit.” Og akkurat det er verdt å understreke: Fokuset på overfladiske sider ved identitet vokser ut av lav selvtillit. 

Lav selvtillit er et stikkord vi bør fokusere på. Lav selvtillit gjør at man er mer sårbar for å oppleve krenkelse og kan bli lamslått av helt ordinære ytringer, som det at det finnes bare to kjønn.

Lav selvtillit er trolig medvirkende til at man ser politisk korrekte kommentarfeltkrigere som tar kampen for å “redde de sårbare”, de med lav selvtillit. Lav selvtillit er dermed en årsak til at det bedrives kanselleringskultur, omdømmedrap og inntektstap og boikott av meningsmotstandere. Det samme gjelder sensur av ordinære ytringer med nye lovendringsforslag fordi man tåler rett og slett ikke at noen sier noe som kan oppleves krenkende. De som bedriver wokisme slipper unna både mediekritikk og loven, fordi målet helliger middelet, det er tross alt en “rettighetskamp” som bedrives.
Lav selvtillit er hvorfor man jobber for et kjønnsnøytralt språk og det rulles ut LHBT-handlingsplaner med “trygt språk” i det ganske land for et “tryggere samfunn for skeive”. Fordi kulturen formidler at jo flere minioritets-identiteter du har, jo modigere er det å være deg selv, ref offermentaliteten. “Det er ikke trygt nok til at alle kan være seg selv” er mantraet fanebærerne bruker og argumenterer for etablering av “trygghetssoner”.  

Trygg – årets ord i 2023?

Samfunnet er ikke trygt enda – det er det våre barn lærer på skolen og det aktivister og interesseorganisasjoner forkynner i det offentlige ordskiftet. Ordet “trygg” er gjentatt i statlige og kommunale handlingsplaner til det kjedsommelige, og støtter opp under at det er lav selvtillit å spore basert på det overfladiske identitets-jaget som flere og flere bygger sine liv på. Det kalles “interseksjonalitet” om individer i tillegg har flere kryssende identiteter som man krever at samfunnet må hensynta i tiltak og handlingsplaner. 

Men noen må si at det faktisk ikke er modig å identifisere seg som en lesbisk transkvinne i rullestol på TV når man i virkeligheten er en heterofil mann med friske og sterke bein. Det er ikke å være modig, i beste fall er det en diagnose, i verste fall er det toppen av narsissisme. 

Verden trenger ikke mer selvsentrerthet. Vi kan endre kulturen dit der folk fokuserer og verdsetter takknemlighet, prestasjoner, moralske standarder, karakter og hjelpsomhet fremfor dyrking av egen identitet og fremvisning av offer-status.

Egoisme er blitt vår nye gud. Alle tilber seg selv og sin identitet og gjør samtidig krav på alle andres bekreftelse. Det er på tide å våkne opp, ta ansvar og bygge selvtillit med kunnskapen vi har om hvorfor vi i det hele tatt er her. I mellomtiden fortsetter den psykiske folkehelsen å falle fram til nok røster våger å stå opp for det som er sant og rett. 


Forrige artikkelUkraina og de seks krigene
Neste artikkelNorge – Russland, historiske forbindelser, del 1