New York Times saksøker EU for å få frigitt von der Leyens Pfizer-tekster

0
EUs kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Pfizers toppsjef Albert Bourla granskes for mulig korrupsjon

Meldingene kan kaste lys over avtaler om å kjøpe covid-19-vaksiner verdt milliarder av euro.

Det er avisa Politico som skriver dette.

New York Times tar EU-kommisjonen for retten på grunn av at kommisjonen ikke har frigitt tekstmeldinger mellom president Ursula von der Leyen og Pfizer-sjef Albert Bourla.

Avisa vil møte EUs advokater i unionens høyeste domstol, og hevde at kommisjonen står overfor en juridisk forpliktelse til å frigi meldingene, som kan inneholde informasjon om EUs avtaler om å kjøpe covid-19-doser verdt milliarder av euro.

Saka ble anlagt 25. januar og offentliggjort i EU-domstolens offentlige register mandag, men ingen detaljert informasjon er ennå tilgjengelig på nett. To personer kjent med saken bekreftet detaljene i saka overfor POLITICO.

New York Times nektet å kommentere saken. En uttalelse fra publikasjonen sa:

«The Times sender inn mange forespørsler om informasjonsfrihet og opprettholder en aktiv dokumentasjon. Vi kan ikke kommentere emnet for denne rettssaka på nåværende tidspunkt.»

EU-kommisjonen svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.

Ursula von der Leyen: Gigantavtale med Pfizer, men nekter å utlevere sms-ene sine

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har møtt en flodbølge av kritikk. Hun inngikk en avtale med vaksinegiganten Pfizer til en verdi av 35 milliarder euro, men de sms-ene hun utvekslet med Pfizer-boss Albert Bourla forut for avtalen holder hun hemmelig.

Det handler om en avtale verdt milliarder som skulle framskynde slutten på pandemien: I fjor vår gikk EU-kommisjonen med på å kjøpe 1,8 milliarder koronavaksinedoser av Pfizer. Det gjør legemiddelgiganten til Kommisjonens hovedleverandør. Gjennombruddet i forhandlingene skal ha kommet fra den direkte linja mellom kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Pfizer-sjef Albert Bourla. De to diskuterte kjøpet i detalj i samtaler og meldinger, rapporterte New York Times den gang.

Men den dag i dag vet publikum lite om virksomheten som nå gjør boostervaksinasjoner mulig over hele Europa. Som med kontrakter med andre produsenter, avslørte kommisjonen en foreløpig avtale og en kjøpsavtale med Pfizer, men sladdet klausulene om leveringspris og ansvar. EU-kommisjonen opptrer også på en ugjennomsiktig måte når avtalen kommer i stand. Den nekter å se på meldingene mellom Von der Leyen og Bourla.

EU-kommisjonen «kan ikke finne» von der Leyens meldinger til Pfizers toppsjef

Den europeiske ombudsmannen har krevd utlevering av de meldingene som ble sendt mellom EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Pfizers toppsjef Albert Bourla.

Men kommisjonen sier at den «ikke kan finne» disse tekstene – og at det ikke gjør noe. «På grunn av deres kortvarige og flyktige natur» inneholder tekstmeldinger «generelt ikke viktig informasjon knyttet til politikk, aktiviteter og avgjørelser fra kommisjonen.» Dette sier kommisjonens visepresident Věra Jourová Berlaymont i et svar til ombudsman Emily O’Reilly.

Det var Politico som skrev dette.

Hvorfor reiser ikke en av de store mediebedriftene i Norge sak mot regjeringa for å få utlevert fakta om Norges vaksineavtaler?

Forrige artikkelNoen Covid-restriksjoner var «idioti» sier Tysklands lockdownsjef
Neste artikkelsteigan.no har over 145.000 brukere i måneden