Nye bevis for at USA var involvert i kuppforsøket i Venezuela

0
Noe av utstyret til kommandosoldatene. Foto: Venezuelas hær.

Avisa Miami Herald har fått tak i dokumenter som viser at USA var langt mer involvert i kuppforsøket i Venezuela enn administrasjonen har forsøkt å gi inntrykk av.

Det var leiesoldatfirmaet Silvercorp, som organiserte kommandoraidet mot Venezuela, hadde en kontrakt med opposisjonen verdt 213 millioner dollar. Washington Post la fram et dokument på 42 sider som utgjør den formelle avtalen (bak betalingsmur, men er omtalt her).

Det hersker ingen tvil om at hensikten med operasjonen var å kidnappe Venezuelas president Nicolás Maduro, for det er skrevet i klartekst i avtalen (pdf):

“Service Provider Advisors will advise and assist Partner Group in planning and executing an operation to capture/detain/remove Nicolas Maduro (heretoafter ‘Primary Objective’), remove the current Regime, and install the recognised Venezuelan [self-proclaimed] President Juan Guaido”.

Nå er dette også bekreftet av den dokumentasjonen Miami Herald har skaffet. De viser hvordan lederen for Silvercorp, Jordan Goudreau, hadde diverse forberedelsesmøter, blant annet i et par Trump-hoteller. Der ble detaljene i kupplanen diskutert. Det nye dokumentet er kommet fram gjennom en rettsak som er anlagt ac Goudreau.

I søksmålet sier han at han hadde sett et konkurrerende tilbud om hjelp til Guaidó-administrasjonen angivelig fra Erik Prince, bror til utdanningssekretær Betsy DeVos og eier av sikkerhetsfirmaet Frontier Services Group. Dette benektes av Prince, som er nevnt i søksmål.

Goudreaus søksmål identifiserte to Trump-administrasjonstjenestemenn som han sa hadde forkunnskap om planene. De to er Andrew “Drew” Horn, den gang assistent for visepresident Mike Pence, og Jason Beardsley, en tidligere soldat som er rådgiver ved Department of Veterans Affairs.

En talsmann for Mike Pence sier at visepresidenten «hadde absolutt ingen kunnskaper om kupprforsøket i Venezuela», og det er det vel jobben hans å si.

Avtalen mellom kuppmakerne og Silvercorp hadde en prislapp på 212,9 millioner dollar.

Pressekontoret til Guiadó benektet enhver forbindelse med kuppforsøket og USAs utenriksminister Mike Pompeo sa at USA ikke hadde vært «direkte» innblandet. Da han ble spurt om hvem som hadde finansiert kuppforsøet nektet han å gi videre informasjon. Rendón har innrømt at han overførte 50.000 dollar som forskuddsbetaling til Silvercorp.

Men U.S. Drug Enforcement Agency informerte Department of Homeland Security om at Silvercorp overførte våpen til treningsleire i Colombia, skriver Associated Press.

Vi skrev om dette kuppforsøket 7. mai 2020.

Ei gruppe tungt bevæpnede personer gjorde et landstigningsforsøk i Venezuela 3. mai ved havnebyen Guaira i delstaten Vargas. De var antakelig desertører fra den venezuelanske hæren som kom fra den paramilitære treningsleiren Guajira i Colombia. Kommandosoldatene ble nedkjempet av de venezuelanske grensevaktene. Venezuelanske myndigheter hevder at gruppa hadde til hensikt å kidnappe president Maduro.

To av kommandosoldatene var fra USA, og Venezuelas regjering har beskyldt USAs regjering for å stå bak militæraksjonen. De to var den 34 år gamle Luke Denman og den 41 år gamle Airan Berry. Etter at de ble tatt til fange sa Denman i et TV-opptak at de «kom for å hjelpe venezuelanerne med å ta landet sitt tilbake». Denman er tidligere spesialsoldat fra USA og ble rekruttert av veteranen Jordan Goudreau som leder leiesoldatfirmaet Silvercorp USA. Denman sa i opptaket at Silvercorp hadde en kontrakt med kuppmaker Juan Guaidò om å avsette president Maduro, noe Guaidò på det kraftigste benektet. TelesurTV hevder at Colombias president Iván Duque var kjent med og delaktig i kommandoaksjonen.

Dick Emanuelsson skrev også om kuppforsøket i artikkelen Venezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats.

Jordan Goudreau i Silvercorp har innrømt overfor AP at han ledet kuppforsøket.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKraftige protester mot lockdown i mange spanske byer
Neste artikkelGlenn Greenwald langer ut mot sensur i The Intercept