Storbritannia støtter Guaidó som Venezuelas president og ranet av gull til en verdi av 1 milliard dollar

0
Bank of England ranet av Venezuelas gullbeholdning.

Det gjelder 15 % av Venezuelas utenlandske valutareserver.

Av Marc Jones. Anti-Empire.

Den britiske regjeringen gjentar på mandag at de anerkjenner opposisjons-figuren Juan Guaidó som Venezuelas president.

Dette er et trekk for å omgjøre et krav fra Nicolas Maduros venezuelanske sentralbank for å få hente inn gull for nesten 1 milliard som er lagret i London.

Nicolás Maduro – Wikipedia
Landets lovlig valgte president Nicolas Maduro

Juridiske team som representerer Maduro og Guaidó vil være representert i Storbritannias høyesterett på mandag  i en siste omgang i en langvarig tautrekking om retten til 15 % av Venezuelas utenlandske valutareserver. 

Advokater som representerer Venezuelas sentralbank sier de vil selge gullet for å finansiere tiltak mot koronapandemien og styrke et helsevesen som har blitt fullstendig ødelagt av mer en seks års økonomisk krise.

The Bank of England, der Venezuelas gull har blitt oppbevart, har nektet å levere det ut etter at den britiske regjeringen i 2019 sluttet seg til er dusin andre land som støtter Guaidó.  Årsaken skal være Maduros seier i presidentvalget året før, som de mener var manipulert.

«Storbritannias regjering gjør det klart at Juan Guaidó har blitt anerkjent av Hennes Majestets regjering som Venezuelas eneste lovlige president siden februar 2019», sier det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse, etter å blitt invitert av Høyesterett til å klargjøre sitt syn før mandagens rettssak.

«Han (Guaidó) er den eneste personen vi kan godkjenne som har autoritet til å handle på vegne av Venezuela som landets statsoverhode», la en talsmann for utenriksdepartementet til, og sa at det sør-amerikanske landet trenger «en fredelig overgang til demokrati».

Disputten om gullet begynte i mai 2018 da Maduro sikret seg seier i et valg som koalisjonen av de viktigste opposisjonspartiene  boikottet, og kalte en skam.

Etterpå sa Boris Johnson, den gang britisk utenriksminister, «Vi må nok stramme til den økonomiske skruen overfor Venezuela».

Når det gjaldt de økende sanksjonene mot Maduros regjering, henvendte Venezuelas sentralbank (BCV) til Bank of England (BoE) og ønsket å hente hjem 14 tonn gull som de hadde lagret der.

Mot slutten av 2018 reiste Calixto Ortega, president i BCV til London for å diskutere saken med ansatte i BoE, ifølge Sarosh Zaiwalla, en London-basert advokat som representerte BCV. Men de fortalte Ortega at det var problemer med hans autoritet.

Følgende februar sluttet Storbritannia seg til et dusin andre land som støttet Guaidós krav på å være Venezuelas lovlige president.

I april innførte USAs finansdepartement sanksjoner mot BCV. De påsto at Maduro brukte sin stilling til å «plyndre»  Venezuelas eiendommer «for å gjøre hans styre mer korrupt».

Før sanksjonene ble innført hadde Venezuelas BCV  året før betalt av gjelden de hadde til Deutsche Bank, sier folk som har kjennskap til avtalen.

Det resulterte i at 17 tonn gull i BoEs velv gikk tilbake til BCVs kontroll, og økte Venezuelas gullreserver til 31 tonn. Dette utgjorde da rundt en firedel av Venezuelas gullreserver.

Avtalen mellom BCV og Deutche Bank og som økte Venezuelas gullreserver, mener Guaidó og hans team tilfaller han, ifølge kronologien med sanksjonene.

Guaidós team spør rettssystemet i Storbritannia hvem som hadde autoritet til å representere BCV og til å få tak i dette gullet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Originalens tittel: UK Reaffirms Backing for Guaido Who as Venezuela President Ahead of $1bn Gold Heist Case

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.