Hvilke våpen til hvilken krig?

0
Boye Ullmann (Rødt) argumenterer for å sende våpen til Ukraina i Debatten på NRK.

Om Rødt ved  Lars Borgersrud, Terje  Kollbotn og Boye Ullmann

Av Eva Thomassen, leserinnlegg.

Lars Borgersrud, Terje  Kollbotn og Boye Ullmann i Rødt  kommer med våpenforslag som de mener vil virke i krigen i Ukraina . Samtidig som man ikke må blande våpen med NATO. Fra å være i mot å sende våpen til land i krig i februar  i fjor til å vise muskler og våpenkunnskap  et år senere, har Rødt gått ned i spagaten eller skyttergraven om man vil. For uansett hva disse tre herrene fra Rødt mener, er det NATO som driver denne krigen.

Det er NATO som bestemmer eskaleringen av krigen. Det er NATO som styrer våpenbidragene og det er NATO som betjener våpnene, etterretning etc. I Ukraina. Som Ukrainas forsvarsminister sa her om dagen. Dette er NATOs krig. Vi står for blod og NATO står for våpen. Det underslås at over 120 000 ukrainske soldater er drept. Nå har Norge og andre NATO-land satt i gang trening av ukrainsk ungdom uten tidligere militær trening. Ukraina mangler soldater. Disse ungdommene skal altså betjene de våpensystemene Rødt vil gi dem. Våpen det normalt tar måneder og år å klare å bruke, skal i løpet av noen ukers trening betjenes av ungdommer hvor sjansen for å dø er mye større enn å treffe fienden.

I går sa Tysklands utenriksminister Baerbock at Europa er i krig med Russland. Altså en krigserklæring. Bakgrunnen for uttalelsen var om Tyskland burde sende Leopard 2. Om, man skulle la andre NATO-land få lov av Tyskland å sende våpen til Ukraina som Tyskland hadde klausulert. Videre sa hun at vi må ikke lage uenighet innad i Europa. Det er Russland vi er i krig med. Våpentilførselen til Ukraina har en snøballeffekt. Kiev henvender seg til et land og legger inn en bestilling på våpen. Så sier det landet at vi leverer det om de andre NATO-landene leverer det samme.

Les: Tysklands utenriksminister: «Vi fører krig mot Russland»

Sånn ruller snøballen. Dette er tilfellet med de siste stridsvognene. Sa Tyskland ja til å sende Leopard 2, sa USA ja til å sende Abrams. Så kom Norge på banen og sa ja til å sende fordi Tyskland sa ja. Men, som forsvarsminister Gram sa på Dagsnytt 18 25. januar at dette måtte samkjøres med de andre NATO-landene. NATO består av alle «de andre NATO-landene». Febrilsk gjorde imidlertid generalsekretær Jens Stoltenberg og Tysklands forbundskansler Scholtz det klart at NATO ikke var del av konflikten. Begrunnelsen var at NATO ikke hadde sent fly eller egne soldater til Ukraina. Sånn har Stoltenberg holdt på siden februar i fjor. NATO er ikke del av konflikten. Da må man spørre seg blir NATO del av konflikten når NATO sender fly og NATO-soldater inn i Ukraina? Er det først da NATO er i krig med Russland? Eller er allerede NATO i krig med Russland nå? Alle skjønner at dette er retorikk. De tre musketerene fra Rødt mener våpnene de foretrekker skal brukes defensivt. Ikke inne i Russland for da er de angrepsvåpen. Siden Rødt ikke vil samarbeide med NATO, hvem skal forsikre Rødt om at våpnene ikke brukes mot Russland?

Vi nærmer oss en tredje verdenskrig. Må Rødt bli med på den ferden? Eller kan Rødt la være med å hoppe på og heller si stopp? For å symbolsk sett senere kunne si at ved å si nei til våpen til denne krigen sa vi nei til en mye større krig. En krig hvor våpentyper ikke er et forhandlingskort. En krig ingen vinner. Heller ikke Ukraina.

Ukraina ber EU land arrestere og utlevere menn i stridbar alder. Det betyr at Ukraina er i desperat behov for soldater. Dersom Rødt er opptatt av den ukrainske befolkningen er vel fred det beste våpenet?

En del av Ukrainas opplegg for tvangsrekruttering av barn og ungdom.


Dette er et leserinnlegg. Lars Borgersrud, Terje  Kollbotn og Boye Ullmann ønskes velkommen til å bruke sin tilsvarsrett.

Red.

Forrige artikkelNå er det en industrikrig
Neste artikkelVestens B3W-initiativ for å konkurrere med Kinas BRI er dødfødt