Det globale sør: Gullstøttede valutaer for å erstatte den amerikanske dollaren

0

Innføringen av råvarestøttede valutaer i det globale sør kan oppheve den amerikanske dollarens dominans og utjevne konkurransevilkårene i internasjonal handel

Av Pepe Escobar – 19. januar 2023

La oss starte med tre sammenkoblede multipolardrevne fakta.

For det første: En av de viktigste tingene fra World Economic Forums årlige festlighet i Davos, Sveits, er da Saudi-Arabias finansminister Mohammed al-Jadaan i et panel om «Saudi-Arabias transformasjon» gjorde det klart at Riyadh «vil vurdere handel med andre valutaer enn amerikanske dollar».

Så er petroyuan endelig for hånden? Muligens, men Al-Jadaan valgte klokt nok å være unnvikende: «Vi nyter et veldig strategisk forhold til Kina og vi nyter det samme strategiske forholdet til andre nasjoner inkludert USA, og vi ønsker å utvikle det med Europa og andre land.»

For det andre: Sentralbankene i Iran og Russland studerer innføringen av en «stabil myntenhet» for utenrikshandel til å erstatte amerikanske dollar, rubel og rial. Kryptofolket vurderer fordeler og ulemper med en gullstøttet digital sentralbankvaluta (CBDC) for handel som faktisk vil være upåvirket av en militarisert amerikansk dollar.

En gullstøttet digital valuta

Det virkelig attraktive aspektet her er at denne gullstøttede digitale valutaen vil være spesielt effektiv i den spesielle økonomiske sonen (SEZ) i Astrakhan i Det Kaspiske hav.

Astrakhan er den viktigste russiske havnen som deltar i International North South Transportation Corridor (INTSC), hvor Russland styrer last som reiser forbi Iran i handelsskip hele veien til Vest-Asia, Afrika, Det indiske hav og Sør-Asia.

Suksessen til INSTC – gradvis knyttet til en gullstøttet CBDC – vil i stor grad avhenge av om mange asiatiske, vestasiatiske og afrikanske nasjoner nekter å følge USA-dikterte sanksjoner mot både Russland og Iran.

Som det er nå, er eksporten for det meste energi- og landbruksprodukter; iranske selskaper er den tredje største importøren av russisk korn. Neste vil være turbiner, polymerer, medisinsk utstyr og bildeler. Bare Russland-Iran-delen av INSTC representerer en virksomhet på 25 milliarder dollar.

Og så er det den avgjørende energidelen til INSTC – hvis hovedaktører er Russland-Iran-India-triaden.

Indias kjøp av russisk råolje har økt år for år med hele 33 ganger. India er verdens tredje største importør av olje; i desember mottok landet 1,2 millioner fat fra Russland, som i flere måneder har satt det foran Irak og Saudi-Arabia som Delhis toppleverandør.

«Et mer rettferdig betalingssystem»

For det tredje: Sør-Afrika innehar årets roterende presidentskap for BRICS. Og dette året vil markere starten på BRICS+ -utvidelsen, med kandidater som spenner fra Algerie, Iran og Argentina til Tyrkia, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor har nettopp bekreftet at BRICS ønsker å finne en måte å omgå den amerikanske dollaren og dermed skape «et mer rettferdig betalingssystem som ikke er innrettet mot rikere land».

I årevis har Yaroslav Lissovolik, leder av den analytiske avdelingen for russiske Sberbanks bedrifts- og investeringsvirksomhet vært en talsmann for tettere BRICS-integrasjon og innføring av en BRICS-reservevaluta.

Lissovolik minner oss om at det første forslaget «om å opprette en ny reservevaluta basert på et knippe valutaer fra BRICS-land ble formulert av Valdai Club tilbake i 2018».

Er du klar for R5?

Den opprinnelige ideen dreide seg om en valutakurv som ligner på modellen for Special Drawing Rights (SDR), sammensatt av de nasjonale valutaene til BRICS-medlemmene – og senere andre valutaer i den utvidede BRICS+ -sfæren.

Lissovolik forklarer at å velge nasjonale BRICS-valutaer var fornuftig fordi «disse var blant de mest likvide valutaene på tvers av fremvoksende markeder. Navnet på den nye reservevalutaen – R5 eller R5+ – var basert på de første bokstavene i BRICS-valutaene som alle begynner med bokstaven R» (real, rubel, rupi, renminbi, rand).

Så BRICS har allerede en plattform for sine dyptgående overveielser i 2023. Som Lissovolik bemerker, «på lengre sikt kan R5 BRICS-valutaen begynne å utføre oppgjør / betalinger samt være lager for verdier / reserver for sentralbanker i fremvoksende markedsøkonomier».

Det er praktisk talt sikkert at den kinesiske yuanen vil være fremtredende helt fra starten, og dra nytte av dens «allerede avanserte reservestatus».

Potensielle kandidater som kan bli en del av R5+ valutakurven inkluderer Singapore-dollar og UAEs dirham.

Nokså diplomatisk hevder Lissovolik at «R5-prosjektet dermed kan bli et av de viktigste bidragene fra fremvoksende markeder til å bygge et sikrere internasjonalt finanssystem».

R5, eller R5+ -prosjektet overlapper med det som blir utformet ved Eurasia Economic Union (EAEU), ledet av ministeren for makroøkonomi ved Eurasia Economic Commission, Sergey Glazyev.

En ny gullstandard

I Golden Ruble 3.0, hans seneste avhandling, refererer Glazyev direkte til to nå beryktede rapporter av Credit Suisse-strategen Zoltan Pozsar, tidligere fra IMF, US Department of Treasury og New York Federal Reserve: War and Commodity Encumbrance (27. desember) og War and Currency Statecraft (29. desember).

Pozsar er en trofast tilhenger av en Bretton Woods III – en idé som har fått enormt gjennomslag blant skeptikere til Federal Reserve.

Det som er ganske spennende er at amerikaneren Pozsar nå direkte siterer Russlands Glazyev og omvendt, hvilket antyder et fascinerende sammenfall av deres ideer.

La oss starte med Glazyevs vektlegging av viktigheten av gull. Han viser til den nåværende akkumuleringen av multimilliard-dollar -kontantbeholdninger på kontoene til russiske eksportører i ‘myke’ valutaer i bankene til Russlands viktigste utenlandske økonomiske partnere: EAEU-nasjonene, Kina, India, Iran, Tyrkia og UAE.

Deretter fortsetter han med å forklare hvordan gull kan være et unikt verktøy for å bekjempe vestlige sanksjoner hvis prisene på olje og gass, mat og gjødsel, metaller og faste mineraler beregnes på nytt:

«Å fastsette prisen på olje i gull på nivået 2 fat per 1g vil gi en ny økning i prisen på gull i dollar, har Credit Suisse -strateg Zoltan Pozsar beregnet. Dette ville være et adekvat svar på «pristakene» som ble introdusert av Vesten – et slags «gulv» og solid fundament. Og India og Kina kan ta plassen til globale råvarehandlere i stedet for Glencore eller Trafigura.»

Så her ser vi altså Glazyev og Pozsar møtes. Ganske mange store aktører i New York vil bli overrasket.

Glazyev plotter deretter veien mot Gold Ruble 3.0. Den første gullstandarden ble drevet fram via lobbyvirksomhet av Rothschilds på 1800-tallet, som «ga dem muligheten til å underordne det kontinentale Europa til det britiske finanssystemet gjennom gullån». Golden Ruble 1.0, skriver Glazyev, «muliggjorde prosessen med kapitalistisk akkumulering».

Golden Ruble 2.0, etter Bretton Woods, «sikret en rask økonomisk bedring etter krigen». Men så kansellerte «reformatoren Khrusjtsjov koblingen av rubelen til gull, og gjennomførte monetære reformer i 1961 med den faktiske devalueringen av rubelen med 2,5 ganger, og med det skapte grunnlaget for den påfølgende transformasjonen av landet [Russland] til et «råstoff-vedheng til det vestlige finanssystemet».

Det Glazyev foreslår nå er at Russland øker gullutvinningen til så mye som 3 prosent av BNP: grunnlaget for rask vekst i hele råvaresektoren (30 prosent av russisk BNP). Med landet i ferd med å bli verdensledende innen gullproduksjon, får det «en sterk rubel, et sterkt budsjett og en sterk økonomi».

Alle eggene til det globale sør i én kurv

I kjernen av EAEU-diskusjonene ser det ut til at Glazyev nå designer en ny valuta, ikke bare basert på gull, men delvis basert på olje- og naturgassreservene til deltakende land.

Pozsar ser ut til å vurdere dette som potensielt inflasjonsdrivende hvis det resulterer i noen utskeielser som er sannsynlig med tanke på at den nye valutaen vil være knyttet til en så stor base.

Uoffisielt innrømmer bankkilder i New York at den amerikanske dollaren ville bli «utslettet dersom Sergey Glazyev knytter den nye valutaen til gull, siden den er en verdiløs fiat-valuta. Årsaken er at Bretton Woods-systemet ikke lenger har en gullbase og ingen egenverdi, lik FTX-kryptovalutaen. Sergeys plan som også knytter valutaen til olje og naturgass ser ut til å være en vinner».

Så faktisk lager Glazyev kanskje hele valutastrukturen for det Pozsar litt spøkefullt kalte «Østens G7»: de nåværende 5 BRICS pluss de neste 2 som vil være de første nye medlemmene av BRICS+.

Både Glazyev og Pozsar vet bedre enn noen andre at da Bretton Woods ble opprettet, hadde USA mesteparten av sentralbankens gull og kontrollerte halvparten av verdens BNP. Dette var grunnlaget for at USA tok over hele det globale finansielle systemet.

Nå følger store deler av den ikke-vestlige verden nøye med på Glazyev og driften mot en ny ikke-amerikansk dollarvaluta, komplett med en ny gullstandard som med tiden vil erstatte den amerikanske dollaren fullstendig.

Pozsar forsto helt hvordan Glazyev jobber mot en formel som inneholder en kurv med valutaer (som Lissovolik foreslo), like mye som han forsto det banebrytende arbeidet for petroyuanen. Han beskriver de industrielle konsekvensene slik:

«Siden som vi nettopp har sagt at Russland, Iran og Venezuela står for rundt 40 prosent av verdens påviste oljereserver, og hver av dem for tiden selger olje til Kina for renminbi med stor rabatt, finner vi BASFs beslutning om å permanent redusere sin drift ved hovedanlegget i Ludwigshafen og i stedet flytte deres kjemiske virksomhet til Kina, var motivert av det faktum at Kina sikrer energi til rabatt og ikke påslag som Europa.»

Kappløpet om å erstatte dollaren

En viktig faktor er at energiintensive store industrier kommer til å flytte til Kina. Beijing har blitt en stor eksportør av russisk flytende naturgass (LNG) til Europa, mens India har blitt en stor eksportør av russisk olje og raffinerte produkter som diesel – også til Europa. Både Kina og India – BRICS-medlemmer – kjøper under markedspris fra andre BRICS-medlemmer som Russland og selger videre til Europa med stor fortjeneste. Sanksjoner? Hvilke sanksjoner?

I mellomtiden jobbes det hardt for å sette opp den nye valutakurven for en ny pengeenhet. Denne langdistansedialogen mellom Glazyev og Pozsar vil bli enda mer fascinerende ettersom Glazyev vil prøve å finne en løsning på det Pozsar har uttalt: Utnytting av naturressurser for å skape den nye valutaen kan være inflasjonsgivende hvis pengemengden økes for raskt.

Alt dette skjer mens Ukraina – en enorm kløft i et kritisk kryss av den nye silkeveien som blokkerer Europa fra Russland / Kina – sakte men sikkert forsvinner inn i et svart hull. Imperiet kan ha slukt Europa foreløpig, men det som virkelig betyr noe geoøkonomisk, er hvordan det absolutte flertallet av det globale sør bestemmer seg for å forplikte seg til den Russland / Kina -ledede blokken.

Økonomisk dominans av BRICS+ er kanskje ikke mer enn 7 år unna – uansett hvilke giftige planer den store, dysfunksjonelle kjernefysiske røverstaten på den andre siden av Atlanterhavet finner på. Men la oss først sette i gang den nye valutaen.


Originalens tittel:

Global South: Gold-backed currencies to replace the US dollar

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Forrige artikkelSusanne Heart brakte trollene frem i dagslyset – del 2
Neste artikkelHva er viktigst, fred eller at Ukraina vinner krigen?
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.