Afghanistan signerer avtale om oljeutvinning med kinesisk selskap

0
Fra Twitterkontoen til Zabihullah Mujahid

Kontrakten er den første store utenlandske investeringsavtalen siden Taliban tok makten i Kabul i 2021. Dette skriver Al Jazeera.

Afghanistans Talibanledede administrasjon har signert en kontrakt med et kinesisk selskap om å utvinne olje fra Amu Darya-bassenget og utvikle en oljereserve i landets nordlige Sar-e Pul-provins.

Kontrakten ble signert torsdag av fungerende gruve- og oljeminister Sheikh Shahabuddin Delawar og en tjenestemann i Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC) i en seremoni holdt i hovedstaden Kabul.

Det var den første store offentlige råvareutvinningsavtalen Taliban-administrasjonen har signert med et utenlandsk selskap siden de tok makten i 2021.

I henhold til kontrakten vil CAPEIC investere 150 millioner dollar i Afghanistan som følge av kontrakten, sa talspersonen for den Taliban-styrte administrasjonen, Zabihullah Mujahid, på Twitter.

Kina og Turkmenistan inngår et omfattende strategisk partnerskap

Kinas president Xi Jinping holdt samtaler med den turkmenske presidenten Serdar Berdimuhamedov i Beijing fredag, hvor de to statsoverhodene kunngjorde etablering av et omfattende strategisk partnerskap og understreket viktige aspekter for ytterligere utvidelse av samarbeidet. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

Kursendring

Gjennom å inngå en strategisk oljeavtale med Kabul har Beijing kommet ned fra gjerdet. Ventetida er over og Taliban regnes som en pålitelig samarbeidspartner. Når så også nabolandet Turkmenistan nå knyttes til silkeveibeltet er det grønt lys for en kinesisk satsing i hele Sentral-Asia.

Afghanistan er fra naturens side et meget rikt land, men er blitt holdt nede i fattigdom og elendighet gjennom NATOs 20-årige krig, som Norge har deltatt aktivt i. USA har også forsøk å sulte landet til underkastelse gjennom å stjele landets utenlandsreserver. Nå ser det ut til at det kinesiske trekket kan gi Afghanistan en ny start og gjøre NATOs planer til skamme.

Les også: Global Times’ online petition demands US return money to Afghans

Forrige artikkelFDAs 50 år lange krig mot en effektiv kur mot kreft
Neste artikkelIndia har BRICS-blues