Ukrainalobbyen

0
Natalia Jaresko, tidligere finansminister i Ukraina, i rødt. Andrew Mac er på 3. rad, uten slips.

Zelenskys Kongresshilsen til «Representanter for diasporaen»

Av Moss Robeson.

Under Ukrainas president Volodymyr Zelenskys tale til en felles sesjon i Kongressen onsdag, satt en gruppe ukrainere på galleriet i kammeret i Representantenes hus. Kort tid etter at Zelensky gikk opp på talerstolen, jublet de: «Slava Ukraini!» Ukrainas president vinket tilbake til dem og svarte: «Heroyam Slava.» Noen medlemmer av Kongressen så opp og snudde seg med overrasket smil.

Noen minutter senere frembrakte Zelensky Kongressens første stående applaus under sin tale ved å adressere «kjære representanter for [ukrainsk] diaspora …» Han stoppet opp et øyeblikk og nikket til de i galleriet. Senere ropte de igjen «Slava Ukraini!» Denne gangen avsluttet noen medlemmer av kongressen den nasjonalistiske samtalen og svaret med: «Heroyam Slava!» Men hvem var de spesielle gjestene?

For det første var det Andrew Mac, en advokat i Washington og ubetalt rådgiver for Zelensky, som Politico har identifisert som «en av de største maktspillerne i Washington for Ukraina». En betydelig del av «representantene for diasporaen» besto av ukrainere som jobber for Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken eller Ukrainas ambassade. Kanskje ble en invitasjon sendt ut til stabsgruppen av ukrainske ansatte i Verdensbanken og IMF, eller bare dens formann, som satt på første rad i galleriet.

På første rad satt også Natalie Jaresko, den ukrainsk-amerikanske tidligere finansministeren i Ukraina (2014–16), hun forhandlet da stolt frem «det største IMF-programmet i institusjonens historie». Hennes nærvær virket som et dårlig tegn. I 2016 ble Jaresko ansett som en «toppkandidat til statsministerposten.» Tidligere i år trakk Jaresko seg som administrerende direktør for Puerto Ricos finanstilsyns- og styringsråd, også kjent som «La Junta», som Alexandria Ocasio-Cortez har beskrevet som «det Wall Street-tilknyttede, finanspolitiske kontrollrådet som USA ga makten til over øya». Nå som Ukraina står overfor en gjeldsfelle etter krigen, ser Jaresko ut til å være en del av en finansklikk som har tatt tømmene til «Ukraina-lobbyen» i Washington siden Joe Biden tiltrådte.

Natalie A. Jaresco (USA) ble finansminister i Ukraina i 2014

Les fra 2014: Ukraina: Utenlandske bankfolk tar ledelsen i finans- og økonomidepartementene

25. februar 2021 utnevnte Volodymyr Zelensky Oksana Markarova som Ukrainas ambassadør til USA. Ved begynnelsen av det 21. århundre internerte Markarova i Verdensbanken i Washington, mellom jobber i Western New Independent States Enterprise Fund (WNISEF), som US Agency for International Development, med finansiering for å investere i «små og mellomstore selskaper» i Ukraina. Natalie Jaresko, som administrerende direktør i WNISEF, var med på å grunnlegge Horizon Capital, «det ledende private equity-firmaet i Ukraina», for å administrere dette investeringsfondet på 150 millioner dollar, støttet av den amerikanske regjeringen. Markarova var finansminister i 2018–20, men startet som viseminister under Jaresko i 2015.

Den ukrainske ambassadøren satt ikke på galleriet, men noen meter fra talerstolen, så Natalie Jaresko satt ved siden av Alexa Chopivsky, som er programdirektør for Aspen Institute, en fremtredende tankesmie i Washington, grunnlagt i 1949. Jaresko leder Aspen Institute Kiev, partnerorganisasjonen i Ukraina. Chopivskys far George, sitter i styret i Atlantic Council, som vanligvis mottar 100.000 dollar i året fra Chopivsky Family Foundation. Jaresko er en tidligere fremtredende stipendiat ved Atlantic Councils Eurasia Center, som ledes av John Herbst, styremedlem i Western NIS Enterprise Fund, som tidligere fungerte som USAs ambassadør til Ukraina (2002–2006).

Inntil nylig var Alexa Chopivsky administrerende direktør for Ukraina House Davos, et sideshow på det årlige World Economic Forum i Davos, Sveits som påstod å fremvise det «nye Ukraina.» Chopivsky ledet organisasjonskomiteen i Ukraina House Davos. De tre andre medlemmene representerte WNISEF, Horizon Capital og stiftelsen oppkalt etter den ukrainske oligarken Viktor Pinchuk, som har bidratt med hundretusener av dollar til Atlantic Council.

I fjor åpnet Volodymyr Zelensky et permanent Ukraine House i Washington, som i hovedsak er et kultursenter tilknyttet Ukrainas ambassade. Alexa Chopivsky og Andrew Mac var blant «mottakerne av ærespriser» ved seremonien. Ambassadør Markarova er en av tre medlemmer av det rådgivende styret i Ukraine House DC. I 2016 hadde Markarova tilsyn med lanseringen av UkraineInvest, «den ukrainske regjeringens byrå for promotering av utenlandske direkteinvesteringer». Chopivsky ble med i dets representantskap.

Lesya Sevruk, medlem av styret i Ukraine House, jobbet tidligere som rådgiver for UkraineInvest og Markarova i finansdepartementet. Danylo Volynets, et av de to andre medlemmene av hovedstyret, sitter også i styret i ITT Investment Group, som Markarova ledet i et dusin år. Ukraine House DC Foundation samarbeider med Olena Zelenska Foundation og United24, som Volodymyr Zelensky lanserte som «hovedarenaen for innsamling av veldedige donasjoner til støtte for Ukraina».

Alexa Chopivsky og administrerende direktør i Horizon Capital modererte hver sin «break-out-sesjon» på Ukrainakonferansen for gjenoppbygging i juli 2022, som ble arrangert av de sveitsiske og ukrainske regjeringene i Lugano, Sveits. Ifølge arrangementets nettside var det i stor grad dedikert til å diskutere «Ukrainas gjenoppbygging- og utviklingsplan (innenfor president Zelenskys initiativ fra United 24).» Ifølge Multipolarista var «Ukrainakonferansen for gjenoppbygging sitt økonomiske forslag, lite mer enn en ompakket Washington-konsensus: Et typisk høyreorientert program som innebærer implementering av masseprivatiseringer, deregulering av næringer, uthuling av arbeidsbeskyttelser, kutt i skatter for de rike, og å legge byrden på ukrainske arbeidere.» I september sluttet Zelensky seg praktisk talt til signeringsseremonien «for et nytt 125 millioner dollar Ukraina-fokusert fond», lansert av Horizon Capital.

Den administrative direktøren for Ukraina House DC satt på galleriet i Representantenes hus sammen med mannen sin, en assistent til ambassadør Markarova og tredjesekretær for ambassaden i Ukraina. Minst to eller tre andre «representanter for diasporaen» som var til stede, jobbet også ved ambassaden. Det inkluderte landets førstesekretær for presse og media, og en såkalt neste generasjons leder ved McCain-instituttet som tidligere «jobbet for den amerikanske ambassaden i Kiev som den viktigste forbindelsesoffiseren til Ukrainas parlament». Det var også nestkommanderende ved Ukrainas ambassade, med mindre hun nå er konsulent for Verdensbanken.

Den tidligere nevnte formannen i gruppen av ukrainske ansatte i Verdensbanken og IMF, satt ved siden av en visedirektør for IMF. Bak dem satt Roman Kachur, en videadministrerende direktør i Verdensbanken. I 2004–2007 var Kachur visepresident for ITT Investment Group. I 2015-16, akkurat som tidligere ITT-president Oksana Markarova, var han visefinansminister under Natalie Jaresko, til han ble med i styret i Verdensbanken.

Også invitert til å høre Zelenskys tale til Kongressen, var lederne av trioen av ukrainsk-amerikanske organisasjoner favorisert av Ukrainas ambassade. Disse er: Amerikanske ukrainske aktivister (USUA) og United Help Ukraine (UHU) i Washington, og Razom for Ukraine i New York. Disse organisasjonene har dukket opp siden 2014. Året etter beskrev et av deres medlemmer ambassaden som en «lekeplass for møter, diskusjoner og veldedighetsarrangementer». I 2021 dannet USUA en 501 (c) 3-organisasjon, og den ukrainske regjeringen åpnet en større «lekeplass» kalt Ukraine House.

Selvfølgelig inkluderte «representanter for diasporaen» minst noen få veteraner fra Ukraina-lobbyen, som nasjonalister ledet under den kalde krigen. Orest Deychakiwsky, en politisk rådgiver for den amerikanske Helsingforskommisjonen, er ikke en «Banderitt», eller tilhenger av nazikollaboratøren Stepan Bandera (1909-59), men faren hans var medlem av Banderas fascistiske organisasjon av ukrainske nasjonalister. I 1980 iscenesatte OUN-B, eller den hemmelige Banderitt-fraksjonen av organisasjonen, en kontroversiell overtakelse av Den ukrainske kongresskomiteen i Amerika (UCCA). Nyere organisasjoner som USUA, UHU og Razom har ikke sluttet seg til den angivelig korrupte, Banderitt-ledede kongresskomiteen, som har slitt med å holde tritt med all pro-Ukraina-aktivismen i 2022.

Banderittiske stedfortredere driver fortsatt UCCA, inkludert presidenten Andriy Futey, som satt sammen på galleriet i Representantenes Hus, med sin far Bohdan, mellom IMF-tjenestemenn og Natalie Jaresko. I 1984, fire år etter det banderittiske «kuppet» til UCCA, gikk Bohdan Futey fra å være leder i Cleveland til å bli leder for U.S. Foreign Claims Commission. I 1987 utnevnte Ronald Reagan ham til US Court of Federal Claims. Et par år senere, i sin bok Old Nazis, the New Right and the Republican Party, avslørte journalisten Russ Bellant at han intervjuet et OUN-B-medlem. «Du må forstå,» forklarte Banderitten. «Vi er en undergrunnsorganisasjon. Vi har brukt år på å stille trenge inn i innflytelsesposisjoner.» Ifølge Bellant ble Bohdan Futey «beskrevet som [et av] kontaktpunktene mellom OUN-B og Det hvite hus». Siden jeg begynte å skrive dette, har noen i det ukrainske samfunnet erklært at «Andriy Futey lekker [sic] Waz ass!» For de som ikke leser min Bandera Lobby Blog, er «Waz» kallenavnet til den amerikanske lederen av OUN-B, Walter «Waz» Zaryckyj.

Den Banderittledede kongresskomiteen er et skygge av sitt tidligere jeg, som likevel later til å forbli den offisielle talspersonen for det ukrainske samfunnet, i likhet med den ukrainske kanadiske kongressen. UCCAs mest aktive gren, Illinois Division, har to visepresidenter for «Government and Community Relations.» Den ene er en aggressiv OUN-B-leder i Chicago. Den andre er en venn av «Bandera Lobby» i tillegg til et styremedlem i Western NIS Enterprise Fund som ble med i styringskomiteen for «ukrainske amerikanere for Biden».

Chicago-området er et arnested for ukrainsk nasjonalisme, og der Natalie Jaresko vokste opp. Tidligere i år mintes hun: «Jeg tilbrakte lørdagene mine med å lære ukrainsk språk, kultur, litteratur og historie. Med lukkede øyne måtte du kunne gå gjennom elvene og sideelvene til Ukraina og fjellene og alle større byer.» Hennes bror John er president for menighetsstyret i St. Andrews ukrainsk-ortodokse kirke i Bloomingdale, en forstad til Chicago. En lokal OUN-B-leder er visepresident.

John Jaresko pleide i det minste å være medlem av det høyreorienterte forstadsrådet for ukrainske velgere (aka «ukrainere for Trump») i Illinois, ledet av medlemmer av den OUN-B-tilknyttede Organisasjonen for forsvar av fire friheter for Ukraina (ODFFU). I 2019 var St. Andrew’s vertskap for en tvilsom OUN-B «ekstraordinær konvensjon» som erklærte et nytt ODFFU-styre og en ny leder av hovedkvarteret på Manhattan, tidligere kjent som «Home of the Organizations of the Ukrainiain Liberation Front». Banderitt-presidenten i UCCA-Illinois ledet møtet. Andriy Futey sendte sine hilsener til styrtingen av det «gamle styret» som i hovedsak gjorde «Waz» til ODFFU-leder i New York.

Selv om «Bandera-lobbyen» faller bak «Ukraina-lobbyen», var det banderittene som startet oppropet og responsen «Slava Ukraini – Heroyam Slava», opprinnelig ledsaget av en fascisthilsen. Mange «Ukraina-eksperter» i Washington, og spesielt ved Atlantic Council, er på fornavn med Walter «Waz» Zaryckyj, som mangeårig administrerende direktør for Senter for amerikansk-ukrainske relasjoner (CUSUR), som er et OUN-B «skalkeskjul». I Bloomingdale, satte banderittene inn CUSURs byråsjef i Washington som ny ODFFU-president. UCCA og CUSUR kan fortsatt påvirke ørene i Kongressens Ukraine Caucus og Senatets Ukraine Caucus. Og deres dager kan være talte, men OUN-B ruver fortsatt stort over den ukrainske verdenskongressen (UWC). «Waz» er den siste kjente lederen av UWC sitt internasjonale vitenskapelige råd. Banderitter har hatt UWC-presidentskapet gjennom hele det 21. århundre, inkludert en konspirator for den «ekstraordinære konvensjonen» i Bloomingdale, som senere gav råd til «ukrainske amerikanere for Biden».

Lenna Koszarny, administrerende direktør i Horizon Capital og konserndirektør i WNISEF, er en kanadisk visepresident for den ukrainske verdenskongressen som tjente i organisasjonskomiteen for Ukraina House Davos. En annen UWC visepresident er styremedlem i WNISEF, men også visepresident i UCCA-Illinois. Lenna Koszarny, Natalie Jaresko og George Chopivsky er alle medlemmer av UWC Advisory Council. Et annet medlem er Borys Gudziak, erkebiskop av den ukrainske gresk-katolske kirke i USA, som også kom seg til Washington onsdag.

Kanskje Zelenskys interaksjon med ukrainere på galleriet var orkestrert for å gjøre eventuelle republikanske lovgivere oppmerksomme på hvem som kunne ha tenkt på å hakke på dem, og/eller for å sende en melding til visse partier om at Zelensky står side om side med den selverklærte «rabiate ukrainske diasporaen» som raste mot ham før krigen. Volodymyr Zelensky har sikkert vunnet hjertene og sinnene til mange, som UCCA-president Andriy Futey, som nå smisker over ham: «min helt!» Men i 2019, dager etter Banderitt Bloomingdale-konklavet, lanserte OUN-B ytrehøyrebevegelsen «Bevegelsen mot kapitulasjon» i Kiev, mot den nyvalgte presidenten i Ukraina, da Zelensky fortsatt ble antatt å være en fredsstifter.

Nasjonalister i diasporaen jublet over protestene, som truet med å eskalere og velte regjeringen. Zelensky utnevnte deretter DC-advokaten Andrew Mac som rådgiver, angivelig «med mandat til å bygge relasjoner med etniske ukrainere bosatt i USA». På onsdag kveld satt Mac ved siden av Irena Chalupa, som leste dikt i begravelsen til Jaroslav Stetsko i 1986, en nazikollaboratør som ledet OUN-B fra 1968 og fremover. Stetsko, en antisemittisk OUN-B-ideolog, erklærte uten hell den pro-nazistiske «restaurasjonen av ukrainsk statsdannelse» i 1941, i det tyskokkuperte Vest-Ukraina, der han var kortvarig «statsminister», rett før pogromene ble sluppet løs over hele regionen. Chalupa satt mellom Andrew Mac og Michael Sawkiw, UCCAs byråsjef i Washington, som sørget over Stetskos død i et brev til en ukrainsk-amerikansk avis.

Irena Chalupa, uten tilknytning til Andrea og Alexandra Chalupa, jobbet for Stetsko i OUN-Bs hovedkvarter i Munchen, under den kalde krigen på 1980-tallet, før hun startet sin karriere hos den amerikanske propagandakringkasteren Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Andriy Haidamakha, en belgiskfødt banderitt som ledet Kiev-kontoret til RFE/RL i Ukraina på 1990-tallet, etterfulgte Jaroslav Stetskos kone som OUN-B-leder fra 2001 til 2009. På den tiden ledet en veteran fra det ukrainske Waffen-SS OUN-B i Ukraina. Fra 2007–2011 ledet Irena Chalupa den ukrainske språktjenesten til RFE/RL. I 2014 inngikk Atlantic Council et samarbeid med Den ukrainske verdenskongressen, og Chalupa ble deretter en ledende bidragsyter til tenketankens blogg «UkraineAlert». Hennes britiske, banderittiske journalistmann skrev også for dem etter å ha jobbet embedded med Azov-bataljonen.

Lansering av Atlantic Council-partnerskap med UWC, oktober 2014. George Chopivsky står foran og i midten, og Andriy Futey er helt til høyre. Lenna Koszarny er kledd i hvitt.

Som tidligere rapportert av «Ukes, Kooks & Spooks» besøkte den nynazistiske presseoffiseren fra Azov-regimentet Washington i forrige måned, og var innom den ukrainske lørdagsskolen i Bethesda, Maryland, der Chalupa underviser i litteratur. Rektoren ved Taras Shevchenko-skolen for ukrainske studier i Stor-Washington mottok også en invitasjon til å overvære Zelenskys tale til Kongressen. Irena Chalupa er blant annet produsent for Stop Fake, en infokrigerkanal i Ukraina som har hvitvasket ytre høyre.

I begynnelsen av november dukket Azov Regiment-soldat og fotograf, Dmytro Kozatsky opp på MSNBC sammen med Oksana Markarova for å promotere en bok som inneholder bilder av Kozatsky og et essay av den ukrainske ambassadøren. Samme dag deltok Markarova og Kozatsky på et relatert arrangement på Ukraine House, den amerikanske partneren til United24, som brukte det samme selvportrettet av Kozatsky som utgjør forsiden av boken. Fra Washington, etter å ha besøkt skolen i Bethesda, haiket Kozatsky en tur til New York, med en bilkortesje sponset av United Help Ukraine, hvor presidenten deltok på kongressens siste fellessesjon.

Presidenten i Razom for Ukraine rakk det også, selv om hun måtte ta et tog fra Manhattan, hvor hun nylig tok en selfie med Kozatsky utenfor det ukrainske nasjonalhjemmet, som er styrt av Banderitter, vegg i vegg med deres hovedkvarter i USA. Tidligere i år organiserte Razom en protest på Manhattan der demonstranter ropte: «Azov! Azov! Azov!» For mange år siden inviterte Razom et medlem av Right Sector, en beryktet ekstremistorganisasjon i Ukraina, til et møte i stabsforeningen for de ansatte ukrainerne i Verdensbankgruppen og IMF.

I september sendte Azov-bevegelsen en delegasjon til USA, deriblant kona til kommandanten for Azov-regimentet og lederen av en antifeministisk gruppe tilknyttet den nynazistiske bevegelsen, som begge talte på en av USUAs ukentlige samlinger foran Det hvite hus. På arrangementer med det ukrainske samfunnet fremmet representantene for Azov sin nye veldedighetsfløy, der den ideologiske, kvinnelige gallionsfiguren i bevegelsen deres har blitt involvert.

The Azov delegation’s audience at their first stop in New Jersey largely consisted of children

Tidligere denne måneden returnerte Kozatsky til Washington for å delta i et årlig «Ukraine in Washington & Beyond»-symposium organisert av US-Ukraine Foundation (USUF), en innflytelsesrik tankesmie, og selverklært «do-tank». Orest Deychakiwsky, en nestleder i USUF, satt på onsdag mellom den gresk-katolske erkebiskopen og presidenten for «amerikansk-ukrainske aktivister». Deychakiwsky er medformann for en arbeidsgruppe for USUFs Friends of Ukraine Network, som innen 2019 beskrev seg selv som «den største, høyeste nivå og mest politisk mangfoldige gruppen amerikanere som oppfordrer til å bevæpne Ukraina med amerikanske våpen». Det året advarte the Canary UK om at «Vennene» «presset på for en skremmende eskalering av den væpnede konflikten i Ukraina». I 2020 ble Deychakiwsky med i styringskomitéen for Den demokratiske nasjonalkomitéens «Ukrainske amerikanere for Biden», kanskje som dens leder.

Sommeren 2020 skrev jeg en av mine første artikler om USUF som arrangerte et webinar med en nynazistisk leder for Høyre sektor. Deychakiwskys bror er frivillig for United Help Ukraine som donerte hundrevis av dollar til den kortvarige «Right Sector USA.» I tidligere år har USUF og UHU begge jobbet med en ukrainsk nasjonalistisk «frivillig bevegelse» i Syracuse, som er nært assosiert med den høyreekstreme, banderittiske paramilitære lederen som grunnla Høyre Sektor. Poenget her er ikke at «nynazister» styrer Ukraina-lobbyen, men at banderittenes «representanter for diasporaen» nesten kan si «oppdrag utført» og pensjonere seg. Selvfølgelig vil det ikke skje før atombombene begynner å falle.


Originalen:

The Ukraine Lobby

Zelensky & Congress Salute “Representatives of Diaspora”

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Les også: Famous Ukrainian Nazi Visits U.S.

Ukrainian Neo-Nazi Visits US (Again)

Forrige artikkelKinas utenriksminister: – Vi skal forsterke det strategiske partnerskapet med Russland på alle områder
Neste artikkelKrigsdagbok del 37 – 1. til 15. november 2022
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.